Aké drevo je najlepšie na kúrenie v kozube a kachliach?

Rady a tipy

Aké drevo je najlepšie na kúrenie v kozube a kachliach?

20. december 2021

Z ekonomického hľadiska patrí spaľovanie dreva k najvýhodnejším spôsobom vykurovania. Hoci existujú modernejšie a sofistikovanejšie alternatívy, kúrenie v kozube a kachliach je na území Slovenska široko zastúpené. Kotly na tuhé palivo zažívajú útlm (kvôli efektívnosti vykurovania a ekologickosti), kozuby a kachle však, naopak, nachádzajú stále väčšie uplatnenie. Prečo záleží na tom, akým drevom v nich kúrite?

V našich geologických podmienkach je drevo ľahko dostupným materiálom, napriek zdražovaniu aj naďalej pomerne lacným a obnoviteľným zdrojom energie (samozrejme, pri racionálnom využívaní lesov). V rámci vykurovania týmto materiálom ale potrebujeme rozlišovať vhodnosť jednotlivých druhov dreva, pretože iba správny výber zaručí očakávaný výsledok – dobrú výhrevnosť, absenciu škodlivých splodín a dlhú životnosť kozubu či kachlí.

Výhrevnosťou to len začína

Výhrevnosť. Základná vlastnosť, ktorú si potrebujete všímať pri palivovom dreve a zároveň čiastočná odpoveď na otázku, akým drevom kúriť. Vysvetlíme, prečo čiastočná. Výhrevnosť vám v podstate napovedá, koľko tepla dokážete z konkrétneho druhu dreviny získať. Táto informácia nie je dostačujúca na to, aby ste dosiahli „najlepšie kúrenie“ vo všetkých smeroch. 

Na vykurovanie dobre výhrevným drevom vplývajú ďalšie faktory:

  • vlhkosť – čím je vyššia, tým viac klesá výhrevnosť, ideálna hodnota je pod 20 %,

  • hustota – čím vyššia, tým viac stúpa výhrevnosť, ideálna hodnota je nad 500 kg/m³,

  • spôsob horenia – či počas horenia „prskajú“, alebo zanášajú komín a vykurovacie telesá,

  • príprava – ako drevo naštiepate, uložíte a budete skladovať. Drevo musí mať zabezpečenú dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

Jasní favoriti na kúrenie

Sú nimi zástupcovia tvrdých druhov listnatých drevín. Rebríček vedú buk a dub, ale za vhodné môžeme považovať i gaštan, jaseň a drevo z ovocných stromov, ako jabloň, hruška, čerešňa, prípadne slivka. Samostatnú kategóriu tvorí drevo na rozkurovanie, čiže také, ktoré síce horí krátko, ale veľmi jednoducho vzplanie.

  1. Kúrenie v kozube: Na rozkurovanie je vhodná napríklad breza. Horí rýchlo, ale ľahko a je vítaná aj z hľadiska spôsobu horenia, pretože „nevystreľuje“ (používa sa aj na založenie vonkajšieho ohniska, aj za daždivého počasia). Vytvára plamene s jemným modrastým nádychom. Krásnym plameňom horí i buk, ktorý je do krbu ideálny. Okrem vysokej výhrevnej hodnoty a doby horenia vám dokáže príjemne rozvoňať interiér.

  2. Kúrenie v kachliach: V tomto prípade si na rozkurovanie môžete dovoliť aj drevo, ktoré „vystreľuje“. Smrek vzplanie ľahko (plus je cenovo výhodný) a pripraví podmienky dubu, ktorý pre kachle predstavuje ideálne palivo. Je to aj z dôvodu, že nehorí takým atraktívnym plameňom ako buk a rovnako jeho vôňa nemusí vyhovovať každému (kvôli obsahu trieslovín). Platí však, že má vynikajúcu výhrevnosť a ušetrí vás od častého prikladania.

Dobre vedieť: Jaseň dosahuje výbornú a navyše konštantnú energetickú hodnotu. Jeho používaniu ale predchádza dlhý proces vysušovania a správneho skladovania. Niektoré ovocné dreviny zase nie sú jednoznačnou voľbou pre väčšiu tvorbu popola.

Ktoré druhy dreva nepoužívať?

Z hľadiska výhrevnosti a času horenia sú to najmä topoľ a vŕba, ale tiež lipa. Ihličnany môžu vďaka vysokej výhrevnosti zavádzať. Drevo ihličnatých stromov sa síce hodnotovo rovná tvrdému masívu, avšak horí veľmi rýchlo. Keďže obsahuje živicu, počas spaľovania dochádza k vystreľovaniu žeravých uhlíkov a k zanášaniu komína. 

Akékoľvek vlhké drevo nie! Aj keď táto informácia nie je prekvapivá, prekvapivo málo ľudí ju berie vážne. Zle vysušené drevo nielenže väčšinu energie spotrebuje na odparenie vody, ale pri takomto kúrení sa produkuje veľa dymu s vysokým obsahom dechtu. Ten zanáša ohnisko, sklo krbovej vložky, kachle i komín. Stopku má impregnované drevo a drevotrieska. Akékoľvek materiály s nátermi a zvyškami lepidla škodia nielen vykurovacím telesám, ale predovšetkým vášmu zdraviu a životnému prostrediu.

Tipy, ako správne kúriť a na čo si dať pozor

  • Vo všeobecnosti dvojročná doba sušenia dokáže vytvoriť optimálne podmienky na spaľovanie. Ak si budúcu surovinu na kúrenie v podobe čerstvo vyťaženého dreva zaobstaráte v zimných mesiacoch, jej vlhkosť bude nižšia ako v letných mesiacoch.

  • Drevo skladujte vo vetranej miestnosti alebo vonku, pod prístreškom. Ak tento nemáte k dispozícii, prekryte ho nepremokavou plachtou. Pozor! Iba z vrchu, aby ste nezamedzili prúdeniu vzduchu (preto nie je najvhodnejším spôsobom opieranie dreva o stenu domu, pretože tak predlžujete dobu sušenia).

  • Pri zakladaní ohňa sa vyhnite papieru (noviny a časopisy obsahujú látky, ktoré škodia životnému prostrediu). Obyčajný papier ako taký síce kozubu neškodí, ale ostáva po ňom zbytočne veľa popola a pri zapaľovaní plameň polienka len „obmýva“. 

  • Kozub či kachle správne zapálite, keď dáte na spodok tri polienka vedľa seba, na ne krížom ďalšie tri a na ne triesky. Pod triesky umiestnite podpaľač a zapálite ho (počas toho musí byť otvorený prívod vzduchu). Pri tomto postupe sa komín zahrieva a drevo horí zhora nadol.

  • Množstvo dreva na prikladanie závisí od výkonu kozubovej vložky. Na otázku, koľko prikladať, sa preto treba pýtať pri kúpe kozuba a kachlí. Nakladaním zbytočne veľkého množstva dreva totiž bude trpieť rošt aj ohnisko.

  • Nezabudnite na čistenie – ohniska aj komína. Takzvané bezšrotové ohnisko čistite až keď je vrstva popola vyššia ako 2 cm. Pri ohnisku s roštom tak urobte, keď bude popolník naplnený do troch štvrtín. Čistenie komína nechajte na odborníka. 

Hoci máme pred sebou najchladnejšie dni v roku, myslite na novú záhradkársku sezónu a pozrite si efektívnych pomocníkov do záhrady. V našej ponuke nájdete široký výber záhradnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás