Ako vyčistiť záhradné čerpadlo na vodu? Jednoduchý návod

Výber záhradnej techniky

Ako vyčistiť záhradné čerpadlo na vodu? Jednoduchý návod

28. jún 2022

Mať doma záhradné čerpadlo na vodu odporúčame každému záhradkárovi, a to aj vtedy, ak nemá bazén. Na trhu nájdete mnoho typov čerpadiel s rôznymi funkciami, ale jedna vec zostáva rovnaká. Malo by byť za každých okolností čisté a v dobrom prevádzkovom stave. 

Poznáte využitie záhradného čerpadla?

Vedeli ste, že postrekovače a zavlažovacie zariadenia používajú vodné čerpadlá, aby zabezpečili, že sa voda dostane do záhrady pod správnym tlakom a v správnom množstve? Ak milujete záhradkárčenie, zrejme ste ho niekedy použili bez toho, aby ste to tušili.

Primárnym komponentom záhradného čerpadla je jeho obežné koleso, ktoré dopravuje vodu cez prívodné a výstupné potrubie. Nasávacie potrubie je napojené na vstavané filtre, ktoré čistia vodu pri jej prechode predtým, ako sa znovu rozdelia cez výstupné potrubie. 

Čerpadlo na vodu je často poháňané elektromotorom, a preto je nevyhnutné, aby bolo úplne vodotesné. Elektrina prúdi cez drôty v uzavretom bloku, aby oddelila prúd od akéhokoľvek možného kontaktu s vodou – a tým zaisťuje bezpečnosť.

Vodné čerpadlo tvorí v podstate elektromotor, ktorý otáča obežné koleso a lopatky obežného kolesa vypúšťajú vodu pri každej otáčke. Vďaka vysokej rýchlosti obežného kolesa sa prietok vody javí ako nepretržitý. Záhradné čerpadlá sa dajú využiť mnohými spôsobmi. Môžu sa použiť na údržbu vodných prvkov, napríklad jazierok alebo fontán. 

Čerpadlo udrží vodu v cirkulácii okolo vášho jazierka, čím sa voda udrží svieža a zabráni hromadeniu rias. V tomto smere je ideálne filtračné čerpadlo, pretože napomáha okysličeniu vody. Záhradné čerpadlá sú výnimočné tým, že udržujú vodu v chode a zabraňujú stagnácii.

Ako vyčistiť záhradné vodné čerpadlo od nečistôt a vodného kameňa?

  1. Odstráňte vodný kameň,

  2. vyčistite filter,

  3. zbavte potrubie usadenín.

Ak sa na vašom čerpadle usadil vodný kameň, máme pre vás radu. Na čistenie čerpadla môžete použiť domáci roztok destilovaného bieleho octu zmiešaného s vodou, v pomere jedna k jednej. Čerpadlo jednoducho namočte do plastového vedra s roztokom, kým sa vodný kameň neuvoľní a následne ho očistite handričkou. Komplexnejšie čistenie však vyžaduje trochu zručnosti.

Hoci by sa záhradné čerpadlá mali prevádzkovať iba s čistou vodou, časom sa zašpinia. Čiastočky nečistôt v dažďovej vode alebo nečistoty v studni sú jednoducho súčasťou každodenného záhradkárskeho života. 

Akékoľvek nečistoty najviac postihnú integrovaný filter. Filter čistí vodu, čím chráni motor čerpadla a lopatkové koleso. Aby sa nezanášal, je potrebné ho pravidelne čistiť. Filter môžete jednoducho vybrať a vyčistiť pod vodou.

Potrubie a hadice treba tiež raz ročne vyčistiť od nečistôt a usadenín. Na ochranu pred usadzovaním vodného kameňa si môžete zaobstarať špeciálne čistiace prostriedky alebo len použiť spomínanú octovú esenciu.

Veríme, že aj vďaka našim radám udržíte svoje čerpadlo čisté a funkčné. Nezabudnite, že u nás nájdete široký výber záhradnej techniky, na ktorú sa jednoducho môžete spoľahnúť.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás