Päť rastlín, ktoré skrášlia vašu záhradu a balkón v zime

Rady a tipy

Päť rastlín, ktoré skrášlia vašu záhradu a balkón v zime

9. december 2022

Zima v záhrade nemusí ihneď znamenať holé konáre a opustené ihličnany. Ak chcete mať svoju záhradu pestrú aj v zime, každý architekt vám poradí, že kombinácia druhov podľa ročného obdobia je to najlepšie, čo môžete urobiť.

Ak svoje rastliny a kríky v záhrade budete vysádzať podľa času ich kvitnutia, pri pohľade cez obývačkvé francúzske okno v nej nájdete vždy niečo, na čom vám pristane zrak v každom ročnom období. A ktoré rastliny sú tie najkrajšie rastliny na zimu?

Čo spôsobuje, že rastliny kvitnú v rôznych ročných obdobiach? 

Rastliny nemajú kalendáre, ale reagujú na zmeny prostredia, medzi ktoré patrí teplota, dĺžka dňa a kvalita svetla.

Ako sa menia ročné obdobia, teplota a slnečné svetlo poháňajú chemickú produkciu v listoch rastlín. Tieto rôzne chemikálie spúšťajú rôzne rastové reakcie, ako je napríklad aj kvitnutie. To je dôležité pri rozmnožovaní rastlín.

Prečo niektoré rastliny kvitnú v zime?

Hoci sa zima nemusí zdať ako vhodný čas na kvitnutie, sú rastliny, ktoré v tomto období kvitnú. Keď sa väčšina ostatných rastlín rozhodne nasadiť kvety, pôda, kde rastú, je zatienená ich novovznikajúcimi jarnými listami. To platí aj pre stromy.

Preto existujú druhy rastlín a kríkov, ktoré kvitnú vtedy, keď im nič netieni – v zime.  Zimné kvitnutie je pre rastliny výhodou. Napríklad lieska, ktorá produkuje bahniatka, kvitne v zime, kedy sa opeľuje peľom prenášaným vetrom. Ak by kvitla v lete, jej listy by zabraňovali opeleniu.

Druhy rastlín a kríkov ktoré kvitnú v zime

Ktoré dreviny vás potešia svojím kvetom aj uprostred januára?

  1. jasminum nudiflorum,

  2. viburnum farreri,

  3. mahonia aquifolium,

  4. cornus sanguinea,

  5. abeliophyllum distichum.

Jazmín patrí medzi najznámejšie kvety kvitnúce v zime. Nevyžaduje prakticky žiadnu náročnú starostlivosť a jeho konáriky posratú do dĺžky až tri metre. Pochádza z Číny, odporúčame vám pripevniť ho k opore. Kvitne od januára do marca, pestujte ho na stanovišti kde nefúka silný vietor.

Viburnum, alebo kalina, kvitne od decembra do apríla a spoznáte ju podľa silnej vône. Ide o opadavý ker, ktorý vám odporúčame vysadiť na miesto, kde chcete mať pred začatím jari pekné ružové kvety.

Mahóniu predstavovať netreba. Jej žlté kvety, ktoré sa premenia na modré bobule, určite poznáte. Kvitne od marca a darí sa jej aj na slnečnom, aj v tienistom záhone.

Drieň krvavý, alebo Cornus sanguinea nekvitne, no jeho sýto červené až krvavé konáriky vyniknú najmä, keď nasneží. Dorastá do výšky dvoch metrov.

Abéliovec vám rozkvitne vo februári a práve jeho kvety upútajú vašu pozornosť. Vonia ako mandle a najviac sa mu bude dariť na priamom zimnom slnku.

Záhrada kvitnúca v zime poteší počas studených mesiacov nejedného z nás. Vysaďte si vyššie spomenuté rastliny a užite si pohľad cez studené okno v každom ročnom období. S vhodnou záhradnou technikou vám pomôžeme my. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás