Reťazová, stolová alebo okružná? Zistite, aká píla je pre vás tá pravá

Aktuality

Reťazová, stolová alebo okružná? Zistite, aká píla je pre vás tá pravá

2. december 2019

O motorových pílach sme na našom blogu už písali. Dali sme vám vtedy niekoľko rád, ako na ich základnú údržbu. V tomto článku sa budeme zaoberať výhodami, nevýhodami a rozdielmi troch základných druhov motorových píl, ktoré sú na trhu k dispozícii. Reťazovú motorovú pílu, stolovú a okružnú motorovú pílu. Ako si z nich vybrať a ktorá sa na čo používa?

Druhy motorových píl a ich použitie v praxi

  1. reťazová motorová píla,

  2. okružná motorová píla,

  3. stolová motorová píla.

Ako si vybrať reťazovú motorovú pílu?

Úplnou klasikou vo svete motorových píl a hororových filmov je reťazová motorová píla, ktorá sa dá následne rozdeliť na benzínový či elektrický variant. Ak plánujete prácu v teréne, odporúčame vám zaobstarať si benzínovú reťazovú pílu, aby ste s ňou mohli pracovať aj mimo elektrickej siete. Reťazové motorové píly nájdete na trhu v rôznych variantoch, preto si nezabudnite vopred premyslieť, na čo ju budete potrebovať a ako často využívať. Ste domáci kutil alebo profesionál? Od toho sa odvíja jej cena. A nielen tá.

Úzko s tým súvisí aj výkon motora, počet otáčok, ale aj taká banalita, akou je jej váha. Profesionálne motorové píly môžu vážiť aj 8 kilogramov, zatiaľ čo hobby motorové píly do záhrady sú prispôsobené menej náročným úlohám a sú ľahšie. Pri výbere však buďte realistickí, aby ste pílu zbytočne nepreťažovali a nepokazili motor. Častokrát si domáci kutilovia kúpia lacnejšiu motorovú pílu, ktorej preťaženie poškodí motor. Výhodou reťazovej motorovej píly je jednoduchá mobilita a široké využitie. Ak však potrebujete čistý a priamy rez, zvoľte iné riešenie.

Okružná píla zvládne detaily a ovláda čistý rez

Aj okružná motorová píla má svoje synonymum. V regáloch záhradných centier ju môžeme nájsť pod pojmom kotúčová motorová píla. Pomocou rotujúceho kotúča prereže všetko, čo jej príde do cesty. Nemá problém s drevom, plastom, plechom ani pórobetónom.

Okružná motorová píla je určená najmä na priamy rez. Jej výhodou je veľmi vysoká frekvencia otáčok, ktorá zabezpečí úplne rovný a čistý rez. Môže za to užšia lišta v porovnaní s reťazovou motorovou pílou. Výhodou okružnej motorovej píly je aj fakt, že je mobilná a môžete si ju zobrať so sebou tam, kam potrebujete. Nevýhodou je obmedzené spektrum použitia. Hodí sa skôr na pílenie latiek, líšt či iných drobných materiálov v pivnici. Odporúčame vám vlastniť ju ako doplnkovú pílu na drobné úpravy.

Nemobilná stolová motorová píla. Na čo je vhodná?

Stolovú motorovú pílu si môže bežný zákazník často pomýliť s okružnou motorovou pílou, no je medzi nimi podstatný rozdiel. Naznačuje to už jej názov. Stolová motorová píla je napevno spojená so stolom a nie je mobilá.

Je vhodná na prácu s veľmi tvrdým materiálom, ktorý sa vyznačuje veľkou hrúbkou. Tým, že je spojená so stolom, je oveľa stabilnejšia a môžete ňou píliť aj väčšie materiály, ktore by ste nezvládli reťazovou motorovou pílou. Jej nevýhodou je, že všetko, čo potrebujete prepíliť, musíte najskôr zdvihnúť na stôl.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás