Sprievodca pílením a štiepaním dreva: Všetko, čo by ste mali vedieť

Rady a tipy

Sprievodca pílením a štiepaním dreva: Všetko, čo by ste mali vedieť

15. december 2021

Väčšina z nás sa tejto činnosti nevenuje každý deň, preto vám určite padne vhod náš komplexný sprievodca pílením a štiepením dreva. Poradíme vám, čím a kedy píliť a nevynecháme ani to, ako píliť tak, aby ste drevo neznehodnotili. 

V článku tiež zodpovieme na otázky: Kedy je na pílenie, resp. štiepanie dreva najlepší čas? Kedy uprednostniť pílu pred sekerou? Existuje nejaký zlepšovák, ktorý vám pílenie dreva uľahčí? A ako je to s jeho skladovaním?

Kvalitná záhradná technika aj na prácu s drevom

Dnes už to nie je len o sekere a ručnej rámovej píle, tá reťazová je dostupná prakticky komukoľvek za pár desiatok či stoviek eur. Pozrime sa, ako vyzerá záhradná technika na tento druh práce detailnejšie. Kedy si vybrať elektrickú a kedy benzínovú reťazovú pílu? Ako vám prácu uľahčí štiepačka?

Kedy vám postačí sekera a kedy je na rade píla?

Keď máte drevo napílené na polená, potrebujete ho ďalej spracovať. Nech mechanizácia postupuje akokoľvek rýchlo, na určitý druh prác potrebujete práve sekeru, ktorá dobre padne do ruky. Na štiepanie polien sa vám zíde väčšia štiepacia sekera, ktorá si v spolupráci so šikovnými rukami hravo poradí s drevom.

Dlhé guľatiny je potrebné najskôr naporciovať na správnu dĺžku. A na to už potrebujete pílu. Uprednostniť elektrickú alebo benzínovú reťazovú?

Elektrické píly sú síce výkonné, tiché a nenáročné na údržbu, ale ste limitovaní káblom. To pre väčšie pílenie dreva nie je veľmi bezpečné. Postačia však na občasné pílenie slabších polien, napríklad na zakúrenie v krbe. 

Motorové reťazové píly si vyberte vtedy, ak spracovávate väčšie množstvo palivového dreva alebo pravidelne pílite drevo na záhrade či v lese. Majú vysoký výkon, dlhú výdrž, vysokú reznú rýchlosť a sú spoľahlivé.

Kto používa pílu často a spracováva veľké množstvo dreva, mal by sa poobzerať po modeloch s výkonom motora od 2,5 kW a reznou lištou viac ako 40 cm. 

Stavte na výkonné štiepače dreva

Potrebujete štiepať naozaj veľkú kopu dreva? Štiepačky vďaka silnému elektromotoru bez ťažkostí zvládnu množstvo polien, a to aj tvrdého dreva. Majú niekoľko nastaviteľných polôh na štiepanie rôznych dĺžok polien a sú vybavené štiepacím klinom, ktorý je pritláčaný mnohotonovou silou. Najsilnejšie štiepače dreva pracujú s tlakom 10 ton a viac. 

Predstavte si taký, ktorý má dve rýchlosti štiepania a nízku základňu, vďaka ktorej nemusíte polená zdvíhať, stačí ich nagúlať. Veľmi ťažké poleno navyše stačí položiť na bočné rameno spojené s piestom štiepačky, ktoré vám ho pomôže postaviť. Tak čo, ocenili by ste takého pomocníka?

Čo vám uľahčí pílenie?

Pri sekere stavte na protišmykové materiály, odolné voči vlhkosti, suchu a studenému počasiu. Šikovnou vychytávkou je tiež, keď je povrch čepele potiahnutý niektorým zo špeciálnych povlakov. Napríklad xylánom, čo je hi-tech látka znižujúca trenie, takže čepeľ hladko prenikne do dreva a s ľahkosťou ho rozštiepi.

Aby ste drevo neznehodnotili, stavte pri pílení na šikovných pomocníkov. Jedným z nich je klasická koza. Umožňuje šikovné rezanie polien, guľatiny a krátenie silnejších vetiev. Je zostavená z olúpaných silnejších konárov a kmeňov. 

Stojan na pílenie vám prácu s drevom tiež zjednoduší a urýchli. Má jednoduchý a účinný systém montáže motorovej píly k stojanu. Pomocou neho narežete napríklad odkorky, haluzovinu či naštiepanú metrovicu. Nahrádza elektrický cirkulár. 

Existujú aj stojany ku štiepačke dreva. Pripájajú sa pomocou skrutiek a závlačiek po odmontovaní kolies zo štiepačky. Kolesá štiepačky sa potom nasadia na stojan pre ľahkú manipuláciu. 

Vyberajte si píly so špičkovým antivibračným systémom, kovanou lištou s vymeniteľným vrcholom alebo dekompresným ventilom, ktorý pri štartovaní vypúšťa časť stlačenej zmesi z valca. Tým sa výrazne zníži potrebná ťažná sila pri štartovaní.

Kedy píliť a ako drevo skladovať?

Kedy je na pílenie a štiepanie dreva najlepší čas?

Niekomu to trvá aj celé týždne, takže si to rozhodne nenechávajte na poslednú chvíľu, pokiaľ ešte nemáte približný odhad. Myslieť na zásobu dreva sa oplatí už na jar, ideálne však rok dopredu. No a nezabudnite, že čerstvé drevo je potrebné čo najrýchlejšie spracovať. Po vyschnutí by vám išlo jeho rezanie a štiepanie oveľa ťažšie. 

Ako ideálne skladovať drevo?

Na skladovanie dreva je vhodný vonkajší priestor, prístrešok, prípadne drevená kôlňa.  Veľmi obľúbené a praktické je ukladanie dreva do kruhu. Ak má takáto kôpka čo najpravidelnejší vzhľad, jednoduchšie v nej prúdi vzduch. Dôležitý je aj podklad. Aby sa drevo pri vysychaní nezosypalo, musí byť pravidelný a rovný. Kruhový základný tvar môžete vytvoriť z plochých kameňov. Prvá vrstva dreva by mala byť nad zemou najmenej 20 cm. Nakoniec nezabudnite na prekrytie nepremokavou plachtou, ktorú poriadne upevnite, aby ju neodniesol silnejší vietor.

Prajeme veľa zdaru a síl do práce! Ešte predtým si však skontrolujte, či máte doma všetko potrebné. Ak by vám predsa niečo chýbalo, zaručene to nájdete v našom e-shope.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás