Sprievodca svetom záhradnej techniky: Ako si vybrať olej do kosačky?

Aktuality

Sprievodca svetom záhradnej techniky: Ako si vybrať olej do kosačky?

13. február 2020

Ako si vybrať olej do kosačky a podľa čoho sa orientovať?

Na to, aby vaša záhradná kosačka fungovala správne, potrebuje motorový olej. Ide o špeciálnu mazaciu tekutinu, ktorá sa používa v spaľovacích motoroch, aby predĺžila životnosť a znižovala ich opotrebovanie. Motorový olej zmenšuje trenie a zabezpečuje odvod tepla, čím zabraňuje prehriatiu motorov. Rovnako chráni trecie plochy pred hrdzou a bez oleja sa nezaobíde žiaden motor. Ako si však vybrať správny motorový olej pre záhradnú kosačku? Podľa typu motora, spôsobu chladenia a druhu použitého paliva.

  1. Identifikujte typ motora, aký má vaša kosačka. Je dvojtaktný alebo štvortaktný?

  2. Rozhodnite sa, či kúpite syntetický alebo konvenčný motorový olej do kosačky.

Syntetický alebo konvenčný motorový olej?

Všetky motorové oleje majú jednu spoločnú vlastnosť– pomáhajú mazať motor. Sú však medzi nimi určité rozdiely. Syntetický motorový olej má tendenciu mazať motor lepšie. Je viac klzký ako iné oleje, vďaka čomu bude motor fungovať lepšie. Bohužiaľ, syntetický olej horí rýchlejšie a vyrába sa z umelých materiálov, ktoré sa po použití zle recyklujú. Konvenčný olej je lacnejší ako syntetický olej. Je tiež šetrný k životnému prostrediu a má oveľa nižšiu toleranciu na zmeny teplôt. Konvenčný motorový olej rovnako revitalizuje motory s vysokým počtom najazdených kilometrov a spomaľuje ich starnutie.

Do dvojtaktného motora zmiešajte olej s benzínom

Olej triedy SAE-30 je často správnym univerzálnym riešením, no vyberte si aj podľa toho, či má vaša kosačka dvojtaktný alebo štvortaktný motor. Pri dvojtaktnom motore nezabudnite do benzínu priliať olej – tieto motorové oleje sú často označené ako M2T či 2T. Pomer riedenia oleja s benzínom nájdete v návode na použitie pri každom oleji, no olej vždy miešajte mimo nádrže kosačky, v kanistri pred naliatím do stroja. Motorové oleje do dvojtaktných motorov zoženiete bez problémov. Väčšina záhradných kosačiek disponuje dvojtaktným motorom, no nespoliehajte sa na to.

Môžem zmiešať viacero olejov?

Výmena oleja v záhradnej kosačke je potrebná po každých 20 až 50 hodinách prevádzky stroja. V priemere to v záhrade bežnej veľkosti vychádza na jedenkrát ročne. Výmenu vám však odporúčame vždy na jar, pred začatím záhradkárskej sezóny. Správny čas na výmenu resp. doplnenie motorového oleja do kosačky môže určovať aj podnebie, v ktorom žijete.

Každý typ oleja má totiž svoj vlastný odporúčaný rozsah teploty. Ak teda bývate na Orave, mali by ste si kúpiť odolnejší olej, ako keby ste bývali v Podunajských Biskupiciach. Hoci teplotné rozdiely na Slovensku nie sú v lete až také extrémne, nezabudnite, že olej je vo vašej kosačke aj v zime, keď je odložená v garáži či komore, kde môže aj mrznúť.

Môžem dať do kosačky motorový olej z auta?

Oleje vám však neodporúčame miešať, robte tak iba v akútnych prípadoch na dobeh. V žiadnom prípade do kosačky nelejte klasické motorové oleje. Môžete spôsobiť zadretie piesta a fatálne poškodenie kosačky. Ak vám ostal zvyšný motorový olej do auta, do kosačky nie je vhodný.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás