Úprava svahovitej záhrady a tipy, ako ju zvládnuť profesionálne

Rady a tipy

Úprava svahovitej záhrady a tipy, ako ju zvládnuť profesionálne

11. január 2023

Úprava svahovitej záhrady nemusí byť nočná mora, aj keď sa tak môže na prvý pohľad zdať. Terén nie je nepriateľ, naopak, je to kamarát, ktorý ponúka množstvo kreatívnych príležitostí pre záhradných architektov. 

Aj keď možno architekt nie ste, v tomto článku vám poradíme, ako zvládnuť úpravu svahovitého terénu v záhrade s prehľadom a finálnym výsledkom, ktorý poteší vaše oko.

Použite oporné múriky

Použite oporné múriky a schody. Prečo? Stabilizujú terén a chránia ho pred zosuvom. V závislosti od sklonu a druhu pôdy budete potrebovať odlišné typy oporných múrov.

Medzi populárne riešenia patria tiež tvárnice z betónu, drevené oporné múriky, bežný kameň či stále viac obľúbené gabiony. Ak idete zasahovať do strmého terénu, nezabudnite oporný múrik zasadiť do betónového základu, najmä ak dosahuje výšku od šesťdesiat centimetrov a vyššie. 

Pri betónových tvárniciach a oporných múrikoch z kameňa zohľadnite výsadbu, ktorú následne použijete. Betón a kameň zohrievajú pôdu, a preto sa na slnečné stanovište bude viac hodiť levanduľa než ihličnan.

Na stabilizáciu svahu využijete aj rastliny

Vedeli ste, že tým úplne najprirodzenejším spôsobom, ako stabilizovať svahovitý terén, sú rastliny? Ich korene držia pôdu pevnú a pokope. Zosuvy pôdy a záplavy sú preto častejšie v tých oblastiach, ktoré trpia intenzívnym odlesňovaním. 

Zvoľte si rastliny, ktoré sa ťahajú po zemi a tiež skalničky. Obľúbené plazivé borievky spevnia pôdu a čiastočne prekryjú aj oporný múrik. V záhradníctve vám radi poradia ďalšie konkrétne druhy.

Tradičným spôsobom úpravy terénu je tiež výstavba suchých múrikov. Prečo sa volá suchý? Maltu v jeho prípade nahrádza zmes piesku, štrku a zeminy, ktorá zároveň slúži aj ako drenáž. 

Aby ste zaistili stabilitu suchého múrika, zapustite ho do terénu minimálne desať centimetrov a nezabudnite na to, že jeho päta musí byť širšia než vrch. Alternatívou je obľúbený lepený múrik, ktorého jednotlivé dielce fungujú zároveň aj ako kvetináče. Takto si môžete urobiť v záhrade doslova živú stenu z vašich obľúbených rastlín.

Pri výbere oporných múrov a schodov do záhrady vám odporúčame použiť lokálny materiál, bude to vyzerať prirodzenejšie. 

Plánovanie vám ušetrí čas

Na úpravu svahovitej záhrady si vyhraďte čas a nakreslite dopredu plánik s predstavami, ako by mala vyzerať. Zásahy do terénu bývajú náročné a vyžadujú hrubú silu a nástroje, akými sú napríklad pôdne vrtáky od Šupa technika. Nezabudnite ani na to, že korene rastlín a stromov pôsobia na spevnenie terénu rovnako dobre, preto ich zahrňte do vášho plánovania.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás