Uvažujete nad kúpou benzínovej píly na drevo? Spoznajte jej výhody

Aktuality

Uvažujete nad kúpou benzínovej píly na drevo? Spoznajte jej výhody

9. september 2019

Benzínová vs. elektrická motorová píla: Aké sú rozdiely?

Benzínové píly na drevo majú najväčší výkon spomedzi všetkých druhov reťazových píl. Ich výkon je priamo úmerný veľkosti motora.

Naopak, elektrické motorové píly sú vhodnejšie na menšie a menej náročné práce v záhrade, či dielni. Ak potrebujete spíliť veľký strom či konár s priemerom väčším ako 50 cm, alebo napíliť veľké kusy dreva, zvoľte benzínovú motorovú pílu s výkonným motorom.

Výhody benzínovej motorovej píly

Benzínové motorové píly disponujú oproti elektrickým motorovým pílam vyšším výkonom. Výkonnejšie motory nepracujú pod takou veľkou záťažou. Ich motor totiž bez väčších problémov utiahne náročné pílenie, čím sa predlžuje jeho životnosť.

Ďalšou výhodou benzínovej motorovej píly je, že s ňou môžete pracovať v každom počasí. Vlhko, mierny dážď a mrholenie nie sú pre ňu prekážkou. Minimálne je aj riziko elektrického skratu. Medzi najvýkonnejšie motorové píly z našej ponuky patrí napríklad motorová píla Echo CS 8002. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou a pomerne vysokým výkonom.

Nevýhody benzínovej motorovej píly

Benzínová motorová píla má aj niekoľko nevýhod, ktoré by ste mali zvážiť ešte pred jej kúpou. S rastúcim výkonom motorovej píly totiž spravidla rastie aj váha. Ak potrebujete profesionálnu motorovú pílu na benzín, rátajte s tým, že bude ťažšia.

Najvýkonnejšie píly môžu vážiť takmer 20 kilogramov. Hmotnosť hobby motorových píl sa pohybuje okolo 5 kg. Benzínové motorové píly sú tiež hlučnejšie a menej ekologické. Niekomu môže prekážať aj manuálne štartovanie (podobne ako pri benzínovej kosačke).

Ideálnym riešením pre hobby používanie je preto píla Echo CS 310 ES. Vyznačuje sa nízkym objemom motora a nízkou váhou.

Pozor na dĺžku reťaze a správny výkon

Predtým, ako si objednáte svoju novú motorovú pílu, nezabudnite skontrolovať tieto tri parametre:

  • Dĺžka reťazovej lišty motorovej píly závisí od priemeru dreva, ktoré plánujete píliť. S priemerom pňa 50 centimetrov si vystačíte s lištou dlhou 40 centimetrov. Celková dĺžka lišty motorovej píly môže byť vždy o pár centimetrov kratšia.

  • Výkon je veľmi dôležitý. Ak si kúpite motorovú pílu s nízkym výkonom a budete ju zaťažovať príliš často, dlho vám nevydrží. Pre rekreačné pílenie v domácej dielni vám postačí motorová píla s výkonom okolo 1,5 kW. Pre profesionálne pílenie zvoľte pílu s výkonom od 3 kW a viac.

  • Hmotnosť a odpruženie pre pohodlnú prácu nepodceňte. Bohužiaľ, výkonné píly sú vždy ťažšie. Kvalitné odpruženie pomôže prácu aspoň trochu spríjemniť, čo oceníte najmä po náročnom dni v práci.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás