Veľký prehľad hnojív na trávnik: Ako si vybrať?

Rady a tipy

Veľký prehľad hnojív na trávnik: Ako si vybrať?

11. máj 2022

Sýtozelený trávnik. Taký, čo vidíme v amerických filmoch o dokonale žijúcej rodine v dome na predmestí. Môže byť sen o takto zelenom trávniku realita alebo ide o nedosiahnuteľný ideál zo záhradkárskych časopisov?

Pravda je niekde uprostred. Trávnik je len rastlina, ktorej prirodzený kolobeh života zahŕňa rast nových listov a žltnutie starých. 

Hoci prihnojovanie nie je ultimátnou odpoveďou na to, ako dosiahnuť jeho dokonalú hustotu a farbu, v kombinácii so správnou zálievkou a pravidelným jarným prevzdušňovaním môžete sen o zelenom trávniku dosiahnuť aj vy.

Ako často a kedy hnojiť trávnik?

V ideálnom prípade by mala mať zem minimálne 15 stupňov Celzia. V závislosti od toho, kde žijete, je marec až apríl najlepší čas na hnojenie trávnika. Pár dní pred hnojením mu doprajte intenzívnejší zálievku. Do preschnutej pôdy by hnojivo nepreniklo rovnomerne.

Vo všeobecnosti by ste ho mali hnojiť aspoň dvakrát do roka, aby ste zabezpečili jeho bezchybný zdravotný stav a aby vyzeral čo najzelenšie. Ak však hnojíte v nesprávnom čase, môžete podporiť rast buriny alebo spáliť jeho steblá. 

Aby ste predišli poškodeniu trávnika, zvážte toto základné pravidlo: najlepší čas na aplikáciu hnojiva je vtedy, keď tráva aktívne rastie, čiže na jar alebo na jeseň. Vyhnite sa používaniu hnojív bohatých na dusík, keď váš trávnik „spí”.

Dusík obsahuje rastový stimulant, ktorý by mohol zvýšiť nežiaduci rast buriny, ak sa aplikuje počas vegetačného pokoja. Ak po dlhej zime trávnik nerastie, nebojte sa odložiť hnojenie a počkajte, kým začne rásť sám – vtedy je ideálny čas na podporenie jeho rastu.

Ako vybrať hnojivo na trávnik? Podľa lokality, kde žijete

Harmonogram hnojenia trávnika závisí od typu trávy na vašej záhrade. Trávy rastúce v chladnom podnebí na severe Slovenska uprednostňujú nižšie teploty a majú dve vrcholné vegetačné obdobia: jedno na začiatku jari a druhé na začiatku jesene. Trávy rastúce v  južných častiach Slovenska profitujú z vyšších teplôt. Babie leto je pre nich ideálnym vegetačným obdobím na hnojenie. Tieto trávy sú húževnaté a vytvárajú hustý porast.

Ak žijete v prechodnej zóne, kam patrí aj stredné Slovensko, môžete staviť na kombináciu tráv v teplom a chladnom období, ktoré si v rôznych časoch vyžadujú odlišnú starostlivosť. Pomer NPK je najdôležitejším faktorom pri výbere správneho hnojiva pre váš trávnik.

NPK znamená dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Pre mladý trávnik sú oveľa dôležitejšie fosfor a draslík. Mladé korene ešte nie sú pripravené zvládnuť rýchly rast, ktorý dusík podporuje. Uprednostnite preto hnojivo s nízkym obsahom dusíka a vysokým obsahom draslíka a fosforu.

Pomôcky pri hnojení trávnika

Na aplikáciu hnojiva na trávnik vám odporúčame použiť rozmetadlo, aby ste predišli nerovnomernému rozmiestneniu hnojiva. V našej ponuke nájdete napríklad rozmetadlo ťahané so sedačkou, ktoré sa zíde záhradkárom, ktorí potrebujú hnojiť veľké plochy. Pre menšie záhrady odporúčame použiť menšie ručné rozmetadlá.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás