Vyberáte si chvostovú pílu? Vieme, na čo si dať pozor

Výber záhradnej techniky

Vyberáte si chvostovú pílu? Vieme, na čo si dať pozor

25. január 2022

Chvostová píla, známa aj pod pojmom priamočiara, by nemala chýbať žiadnemu domácemu kutilovi. Ide totiž o šikovné zariadenie, ktoré je nenáročné na ovládanie, no zároveň má široké využitie v praxi. Je praktická na rezanie rôznych materiálov, ako napríklad dreva, profixových materiálov či pálených tehál. Viete, ako si vybrať?

Elektrická alebo akumulátorová „chvostovka”?

Chvostová píla najčastejšie nachádza uplatnenie pri konštrukcii drevostavieb a rezaní menších materiálov z dreva, ako napríklad latiek, preglejok či dosiek. Okrem iného je efektívna pri rezaní plastov alebo kovov. Má zámerne vyššiu váhu (často ide aj o niekoľko kilogramov), aby ňou vďaka gravitácii vytvárala dodatočný tlak a zároveň zefektívnila rezanie.

S akými typmi materiálov si ešte poradí? To záleží od rezných listov. Chvostová píla je obľúbená, pretože v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže zvládnuť to, čo by ste s inou pílou robili výrazne dlhšie. Vo všeobecnosti sa delí na akumulátorovú a elektrickú.

Pri výbere konkrétneho riešenia si najskôr uvedomte, na čo ju budete používať. Akumulátorové modely s nižšou váhou pohodlne rozpília konáre, dosky aj trámy. Tie elektrické, naopak, nájdu uplatnenie pri rezaní tehál či dokonca mäsa. Potrebujú však prístup k elektrickej sieti.

Príkon, regulácia otáčok, prierez

Pre práce s hutnejším materiálom si určite vyberte chvostovú pílu s vyšším príkonom, ktorá má napájanie priamo zo siete, nie z akumulátora. Za silné píly sa vo všeobecnosti považujú tie s príkonom 1 000 W. S tým úzko súvisí aj prierez, ktorý sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 280 milimetrov.  

Odporúčame vám vybrať si taký model, ktorý má vlastnú reguláciu otáčok. Rôzne druhy materiálov si totiž vyžadujú rôzne limity pílového listu. Práve vďaka automatickej regulácii sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam, ako napríklad uskakovaniu píly či nepresnému rezu.

Výber pílových listov dobre zvážte

Výber správneho pílového listu je samostatná kategória. Rôzne materiály si totiž vyžadujú rôzne pílové listy – či už ohybné, alebo pevné. Určite na nich nešetrite. Na masívne drevo použite listy s menším počtom zubov, ktoré sú väčšie. Na kovové plechy či laminát vám odporúčame použiť listy s väčším počtom menších zubov. Ak plánujete rezať aj oblúky, jednoduchšie to zvládnete s tenkým listom. 

Listy podľa materiálu rozdeľujeme na:

  • HCS – listy z uhlíkovej ocele na mäkké materiály a plasty, 

  • HSS – listy z rýchloreznej ocele na rezanie kovov a tvrdého dreva,

  • BIM Bimetal – majú dlhú trvanlivosť a vyššiu odolnosť, su vhodné na železné a neželezné kovy či tvrdé drevo.

Na čo si dať pozor pri manipulácii s chvostovou pílou?

  1. Najväčší pozor si dajte na to, aby ste predišli nepríjemným zraneniam. Pri naštartovaní ju preto z bezpečnostných dôvodov držte oboma rukami

  2. Rezaný materiál pevne uchyťte. Chvostová píla v sebe skrýva veľkú silu, hoci vyzerá kompaktne. Materiál, ktorý nie je uchytený, môže odletieť a zraniť vás.

  3. Lišty majú po dlhšej práci tendenciu prehrievať sa. Predtým ako ju odložíte na svoje miesto, vám odporúčame počkať, kým nevychladne.

Hoci vonku stále zúri zima, myslite vopred na novú záhradkársku sezónu a vyberte si moderných pomocníkov do záhrady. V našej ponuke nájdete široký výber záhradnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás