5 tipov, ako si vybrať ideálny rotavátor

Aktuality

5 tipov, ako si vybrať ideálny rotavátor

11. august 2020

Na trhu nájdete množstvo rotavátorov a kultivátorov v rôznych cenových reláciách. Viete, aké sú rozdiely medzi jednotlivými riešeniami?

Potrebujete kultivátor alebo rotavátor?

Úlohou rotavátora je rozomlieť a prekypriť tvrdú pôdu. Zároveň lepšie primiešava jej jednotlivé vrstvy. Má vlastné rotačné nože, vďaka ktorým zvládne spracovať väčšie hrudky v pôde. Klasický rotavátor má malé otáčky (asi 130 za minútu). Je preto ideálny pre pozemky menších rozmerov. Osvedčí sa aj vtedy, keď plánujete robiť povrchové úpravy. Ak teda potrebujete poorať väčšie záhony, resp. roľu, siahnite po kultivátore. 

Kultivátor je univerzálne zariadenie na kyprenie pôdy. Tvorí ho zostava radlíc poháňaných strojom. Používa sa na plošné obrábanie pôdy, prípadne na medziriadkové obrábanie, u záhradkárov známe aj pod pojmom plečkovanie. Na rozdiel od rotavátora pôdu kultivuje najmä do hĺbky. Je ideálnym pomocníkom na vyorávanie celých plodín. Nevýhodou je, že je náročnejší na ovládanie. Dámy záhradkárky nepoteší vyššia váha, vďaka ktorej sa s týmto pomocníkom ťažšie manipuluje. 

Čo zohľadniť pri výbere?

Predtým, ako si kúpite do záhrady nový rotavátor, by ste mali zvážiť:

  • typ pohonu,

  • bezpečnosť,

  • typ a veľkosť pozemku,

  • jeho výkon a cenu,

  • a pohodlnosť pri práci.

 

Podľa typu pohonu rozlišujeme benzínové a batériové rotavátory. Práve batériové rotavátory sa v súčasnosti tešia medzi záhradkármi čoraz väčšej obľube. Môže za to najmä ekologickosť. Nevýhodou je nižší výkon, ktorý je pri práci v záhrade kľúčový.

Šetriť sa nevypláca 

Ak hľadáte do záhrady spoľahlivého a efektívneho pomocníka, siahnite po modernom benzínovom rotavátore. Benzínový rotavátor STIGA SRC 685 RG má štvortaktný motor a záber až 85 centimetrov. Jeho nevýhodou je vyššia váha. Váži totiž 63 kilogramov. Kompenzuje to však dvoma prevodovými rýchlosťami s možnosťou spätného chodu. Od výkonu a pohonu sa, samozrejme, odvíja aj jeho cena. 

Práve vyššia cena je dôvodom, prečo mnohí záhradkári radšej siahnu po lacnejších riešeniach. Ich výkon však nie je dostatočný. Problém je aj s použitými materiálmi a kvalitou jednotlivých komponentov. Ak potrebujete spoľahlivý rotavátor, rozhodne pri jeho kúpe nešetrite. Moderný rotavátor vám ušetrí nielen čas, ale aj sily a zdravie. 

Vyberte si z našej bohatej ponuky záhradnej techniky. Nájdete u nás všetko, čo potrebujete. Ak potrebujete pri kúpe poradiť, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás