5 tipov, ako si vybrať správny tlakový čistič

Aktuality

5 tipov, ako si vybrať správny tlakový čistič

8. júl 2019

Ekologické a efektívne vysokotlakové čističe sa preukázali ako prospešní pomocníci v domácnosti a najmä v záhrade. V minulom článku sme vám prezradili, ako získať prehľad v rôznych tlakových čističoch a aké sú medzi nimi rozdiely. Teraz si povieme viac o výbere tlakového čističa, aby ste kúpili presne taký, aký potrebujete.

Ako si vybrať tlakový čistič a ktorý je najlepší?

Na otázku, ktorý tlakový čistič do záhrady je najlepší, neexistuje jednoznačná odpoveď. Každý takýto čistič má svoje špecifiká, ktoré sú prispôsobené rozlohe a náročnosti práce.

Hoci je každý jeden skvelým pomocníkom pre rýchle a efektívne čistenie, líšia sa medzi sebou parametrami, konštrukciou a použitými materiálmi. Ako si vybrať zo širokej ponuky? Zamerajte sa na prevádzkový tlak, materiály, príkon motora, váhu a dostupné príslušenstvo.

Materiál čerpadla vypovedá o kvalite

Materiál čerpadla je často ukazovateľom kvality vysokotlakového čističa. Lacnejšie čističe majú čerpadlá najmä plastové. Je to v poriadku, pokiaľ plánujete čistič používať nepravidelne, počas víkendov ako hobby. Tieto čerpadlá sú menej odolné a majú kratšiu životnosť.

Ak viete, že budete svoj nový tlakový čistič používať na pravidelnej báze, zvoľte si stroje z kvalitnejších a odolnejších materiálov, teda z mosadzných alebo hliníkových zliatin. Tlaková umývačka STIGA HPS 110 patrí medzi úplne základné stroje, no s prietokom 390 litrov za hodinu, patrí k tým výkonnejším. Kúpite ju tiež za dobrú cenu. Je však pomerne ťažká.

Prevádzkový tlak zvoľte podľa plochy

Hodnota prevádzkového tlaku je veľmi dôležitá informácia. Ako napovedá názov, vysokotlakový čistič pracuje vďaka vysokému tlaku. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší tlak, tým efektívnejšie a rýchlejšie bude čistenie povrchov. Opäť dávame na dôraz aj to, že nový tlakový čistič vyberajte podľa toho, či ste hobby záhradkár, alebo budete čističe používať na pravidelnej báze.


Čím väčšiu plochu plánujete vyčistiť, tým jednoduchšie vám to pôjde s vysokotlakovým čističom s vyšším prietokom. Ten sa meria v litroch za hodinu. Základné čističe majú prietok okolo 300 až 400 l/h. Pri ploche nad 100m² vám odporúčame prietok od 400 l/h a viac. Nezabudnite zohľadniť aj dĺžku hadice, čo oceníte najmä v menej dostupných častiach pozemku a garáže.

Príkon motora vysokotlakového čističa

Pohon čerpadla je často riešený pomocou jednoduchých elektromotorov. Pri menších strojoch vám bude stačiť príkon od 1300 do 1500 W, pri väčších až do 2800 W. Opäť sa zamerajte najmä na to, ako často budete stroj používať.

Príslušenstvo vám uľahčí prácu

Pri výbere tlakových čističov vám neodporúčame kupovať lacné modely, ktoré nemajú žiadnu značku. V nasledujúcej sezóne už nemusia byť v ponuke a nebudete si k nim vedieť dokúpiť žiadne príslušenstvo. Špeciálne kefy a nadstavce následne nikde nezoženiete a budete si musieť kúpiť nový vysokotlakový čistič iba pre pár pokazených dielov.

Váha vysokotlakového čističa je dôležitá

Keď si porovnáte rôzne tlakové čističe z ponuky ŠUPA Techniky, všimnete si, že majú rôznu veľkosť aj váhu. Pri váhe zbystrite, aby ste si nekúpili ťažký čistič, s ktorým sa vám bude zle manipulovať. Často platí, že ťažšie tlakové čističe majú vo svojej konštrukcii zabudované aj kolieska pre jednoduchšie presúvanie po pozemku.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás