Aj vaša záhrada potrebuje zavlažovanie. Ako si vybrať správne riešenie?

Rady a tipy

Aj vaša záhrada potrebuje zavlažovanie. Ako si vybrať správne riešenie?

9. február 2022

Záhradkári plesajú. Zima sa chýli ku koncu a zo zeme začínajú vyzerať prvé jarné efeméry, hyacinty aj snežienky. Záhradkárska sezóna začala. Nezabudnite preto na zimný rez stromov, ktorým podporíte tvarovanie a omladenie koruny. 

Medzi dôležité elementy na vašom pozemku patrí aj voda. Už viete, ako budete túto sezónu zavlažovať? V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať správny závlahový systém do záhrady.

História zavlažovania záhrad a moderné typy závlahových systémov

Okrem klasického polievania hadicou, ktoré je určené najmä pre malé záhrady a lokálne polievanie, poznáme dva typy závlahových systémov – kvapkový a rozprašovací. Hoci sa rozprašovací systém považuje za efektívnejší, odporúčame vám ich vyváženú kombináciu. Ručné polievanie záhradnou hadicou môže viesť k presakovaniu veľkého množstva vody do pôdy

To má za následok vyplavovanie dôležitých živín s odtokom vody – vaše rastliny tak ostanú podvyživené. Pôda sa tiež môže zhutniť, čo negatívne ovplyvňuje rast rastlín a spôsobuje vädnutie a choroby koreňov. Zavlažovacie systémy využívajú menšie kvapôčky, čo vedie k zdravším rastlinám.

Kvapková závlaha a závlaha rozprašovaním. Ako si vybrať?

Zavlažovanie záhrad nie je výdobytok modernej doby. Najstaršie archeologické dôkazy o zavlažovaní siahajú do roku 6 000 pred naším letopočtom v údolí Jordánu na Blízkom východe. Zavlažovanie sa približne v rovnakom čase praktizovalo aj v Egypte. Spravidla však išlo o zavlažovanie poľnohospodárskych rastlín a polí primitívnym spôsobom, keď pestovanie rastlín za účelom estetiky prakticky neexistovalo. V polovici 20. storočia vynašiel farmár Frank Zybach z Nebrasky prvý moderný zavlažovací systém.

Výhody a nevýhody záhradných zavlažovacích systémov

Zavlažovacie systémy majú svoje výhody aj nevýhody. Nerovnomerné polievanie v prípade vetra môžeme eliminovať správnym nastavením uhlu polievania. Zvýšené riziko plesní a hniloby odstránite prispôsobením systému aktuálnym poveternostným podmienkam. Ako je to s výhodami zavlažovacích systémov? Automatické závlahové systémy sú ekonomické a šetria náklady na vodu aj elektrinu. 

Správne zavedený závlahový systém neničí váš estetický zážitok zo záhrady. Jeho efektivita šetrí aj voľný čas. Modernejšie automatické závlahové systémy reagujú na predpoveď počasia, na základe ktorej prispôsobujú závlahu trávnika a záhrady. 

Pri väčších plochách vám odporúčame siahnuť po rozprašovacom systéme, ktorý zasiahne väčšiu plochu. Doplňte ho kvapkovým systémom na ťažšie dostupných miestach a v záhonoch. Obvykle radíme umiestniť kvapkový závlahový systém do záhonov so zeleninou, kde sa voda rýchlejšie dostane ku koreňom. 

Výhody kvapkovej závlahy a prevencia chorôb a buriny

Špecializované systémy kvapkovej závlahy smerujú vodu priamo do koreňového balu každej rastliny. Ručné polievanie zalieva všetko, vrátane okolitých semien burín, čo spôsobuje ich klíčenie. Voda riadená špeciálnym systémom kvapkovej závlahy tomu bráni, čo znamená, že budete mať oveľa menej buriny. Keďže voda neútočí tvrdo na listy alebo kvety, choroby a plesne nemajú šancu.

Nezabudnite, že zdravá záhrada potrebuje okrem vhodného zavlažovania aj funkčnú a modernú techniku, ktorá vám pomôže s jej údržbou. Prezrite si preto našu širokú ponuku. V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás