Ako na zimný rez stromov a prečo je dôležitý?

Rady a tipy

Ako na zimný rez stromov a prečo je dôležitý?

27. január 2023

Pre prírodu znamená zima odpočinok. Pre záhradkárov je to ideálny priestor na drobné úpravy v záhrade, s ktorými je spojený aj zimný rez stromov. V dnešnom článku sa pozrieme na to, kedy robiť zimný rez stromov, prečo sa robí a vysvetlíme si aj jeho špecifiká pri rôznych druhoch stromov. Viete, ako rezať stromy v zime? 

Čo je zimný rez stromov a prečo sa robí?

Zimný rez stromov môžeme s čistým svedomím nazvať aj udržiavací rez. Jeho hlavnou úlohou je preriediť štruktúru koruny. Správnym strihom v období, kedy na strome nie sú listy, dosiahneme presvetlenie koruny.

Keď sa v lete dostane do koruny viac slnka, pri ovocných stromoch to pozitívne ovplyvní kvitnutie a nasadenie zdravých plodov. Zimný rez rovná sa viac jabĺk v záhrade smiley

Prečo sa zimný rez robí v zime? V chladnom počasí stromom neprúdi miazga, čo znamená, že sú v zimnom spánku, lepšie znášajú zásahy a sú odolnejšie voči chorobám.

Rez a hojenie pre strom znamená stres, predsa len, ide o rany do tela.  V zimnom období má záhradkár lepší prehľad o vykonanom reze, keďže mu vo výhľade do koruny nezavadzajú listy.

Kedy robiť zimný rez stromov?

Najlepším časom na zimný rez stromov je neskorá zima, to je od decembra do marca. Rastliny a škodcovia sú v tomto ročnom období nečinní, znížite tým riziko infekcie, ktoré by cez ranu preniklo do stromu na jar či v lete.

Ako rezať stromy v zime správne a na čo si dať pozor?

Správne rezať stromy nie je nič náročné, keď pochopíte tieto dva princípy:

  1. Zamerajte sa na to, aby všetky konáre smerovali nahor, nie do bokov či smerom do koruny. Skracujte ich o maximálne o jednu tretinu a režte len toľko, koľko je naozaj nevyhnutné.
  2. Rez robte čo najbližšie ku stonke v pazuche konára. Konáre, ktoré smerujú do koruny, odstráňte úplne. Cieľom je, aby koruna „dýchala“.

Ako vizuálnu pomôcku použite známe metličky na akupresúrnu masáž hlavy. Všetky drôty na nej smerujú smerom hore a von. Tak by mala vyzerať aj koruna vášho stromu na hlave. Rez vykonávajte ostrými záhradnými nožnicami z kategórie technika pre záhradu.

Ako často rezať stromy a čo sa stane, keď strom zabudnem prerezať?

Prerezávanie stromov by mala byť každoročná záležitosť v zimnej záhrade. Ak jednu sezónu zabudnete, okrasné stromy vám to obvykle odpustia, no pri ovocných môže nastať problém s plodmi.

Pri jabloni platí, že čím má viac konárov, tým viac jabĺk. Na prvý pohľad to môže znieť pekne, no s množstvom sa znižuje kvalita.

Nadprodukcia vysiluje strom, a tiež sa odrazí na kvalite plodov. Tie budú menšie, a tiež menej sladké. Cieľom zimného rezu stromov je na drevine zachovať len tie najpevnejšie a najzdravšie konáre, ktoré prinesú kvalitné plody. Pamätajte na to.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás