Ako odstrániť burinu zo záhrady? 5 jednoduchých a lacných trikov

Rady a tipy

Ako odstrániť burinu zo záhrady? 5 jednoduchých a lacných trikov

24. august 2022

Vedeli ste, že burina sa dá odstrániť aj bez chémie? Stačí týchto päť surovín a zbavíte sa jej v okrasnom záhone, zámkovej dlažbe aj na záhrade. 

Snažíte sa pestovať čo najekologickejšie? Záleží vám na tom, aby plody z vašej záhrady boli čo najmenej chemicky ošetrené? V tom prípade zvoľte ako prevenciu a prvú pomoc proti burine ekologické alternatívy. Chemické pesticídy sú síce účinné, ale zdraviu škodlivé.

Burina nie je len estetický problém

Burina v záhrade je nepríjemným spoločníkom. Zvyčajne neprináša žiadny úžitok a odčerpáva živiny a vodu pestovaným plodinám. Aby ste vo svojej záhrade nejakú úrodu dopestovali, môžete ju mechanicky vytrhávať alebo sa jej zbavíte pomocou domáceho postreku. 

Ocot odpudí mravce i burinu

Na internete nájdete množstvo receptov na vytvorenie postreku z octu a soli. Bohužiaľ, väčšina z nich nefunguje a môže sa stať, že na ocot rýchlo zanevriete. To by bola škoda, pretože naozaj zaberá. Nie však ten, ktorý používate v kuchyni.

Skutočne účinný je záhradnícky alebo organický ocot, ktorý obsahuje oveľa viac kyseliny octovej ako biely ocot. Koncentrácia na odstránenie buriny musí byť minimálne 15 až 20 %. 

Ocot môžete priamo striekať na burinu, ale buďte opatrní, tento typ je veľmi silný a môže zničiť aj okolité rastliny. Nie je totiž vhodný na odstraňovanie buriny zo záhrady, ale mimoriadne dobre poslúži na neželanú zeleň na chodníkoch alebo zámkovej dlažbe.

Po pridaní malého množstva prípravku na riad sa ocot dlhšie udrží na listoch a jeho účinok bude silnejší. Funguje na všetky druhy burín a zlikviduje aj listnané alebo trávnaté typy. 

Inváziu buriny zastaví slama alebo kôra

Burinu v záhrade môžete odstrániť aj mechanickou zábranou – mulčovaním. Z prírodných techník je veľmi účinná kombinácia kartónu a slamy. Nefarbený a fóliou neupravený kartón poukladajte (napríklad okolo jahôd) tak, aby sa okraje prekrývali.

Pre estetický vzhľad poukladajte na kartón slamu alebo kôru. Pozor, vrstvu nehromaďte až do tesnej blízkosti stonky, pretože slama zvyčajne priláka slimáky. 

Súvislá podstielka ochráni rastlinu pred nedostatkom vlahy a zároveň veľmi účinne zabráni rastu buriny. Nevýhodou je menej tepla a slnečných lúčov pre korene, čo spôsobuje slabší rast rastliny. Tá má potom v porovnaní s rastlinami bez nástielky menej plodov.

Citrusové plody ako postrek

Zrejme najjednoduchším účinným prostriedkom proti burine sú citrusové plody. Poukladajte nakrájané kolieska na miesta, odkiaľ chcete vyhnať burinu. Výborne účinkuje aj postrek z citrusov. Zmiešajte citrónovú šťavu s vodou a postriekajte burinu, ktorej sa chcete zbaviť. Postup opakujte, kým burina nezmizne.

Vriaca voda zničí všetko

Ručné trhanie buriny pri chodníku alebo dlažbe vymeňte za vriacu vodu z kanvice. Do vody nemusíte nič pridávať. Horúca voda rastlinu obarí a pri pravidelnom opakovaní zničí aj korene. Na ničenie buriny využite vodu z varenia zemiakov alebo použite rýchlovarnú kanvicu. 

Vodka s jarou na burinu v skalke

Zmiešajte 400 ml vody, zopár kvapiek saponátu na riad a 30 ml vodky. Pripravený postrek zľahka premiešajte a nalejte do rozprašovača. Postriekajte všetku burinu, na ktorú svieti slnko. O pár dní listy uschnú.

Najlepšie účinky má postrek na rastliny na priamom slnku, v tieni im škodí len minimálne. Saponát ostane na listoch a rozleptá ich povrch.

Za hriadkami bez buriny je veľa práce a starostlivosti. Odmenou je pekný vzhľad a množstvo ekologicky dopestovanej zeleniny a ovocia. Ak by vám pri starostlivosti o vašu záhradu niečo chýbalo, všetko potrebné nájdete v našom e-shope so záhradnou technikou.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás