Ako pripraviť traktor na STK? Na toto si dajte pozor

Rady a tipy

Ako pripraviť traktor na STK? Na toto si dajte pozor

22. január 2024

Technická a emisná kontrola sú nevyhnutnosťou aj vtedy, keď vlastníte traktor. Prečítajte si, ako pripraviť traktor na STK tak, aby prešiel kontrolou.

Podľa platnej legislatívy podliehajú traktory a prípojné vozidlá pravidelnej technickej a emisnej kontrole v lehote štyroch rokov po ich prvom prihlásení do evidencie, a potom periodicky v dvojročných alebo štvorročných lehotách podľa konkrétnej podkategórie vozidla (T1a, T1b…).

To znamená, že prevádzkovateľ vozidla je povinný bez vyzvania a na vlastné náklady podrobiť ho v stanovených lehotách technickej a emisnej kontrole.

Ak prevádzkovateľ vozidla uvedené povinnosť poruší a STK nevykoná, okresný úrad, konkrétne Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, uloží majiteľovi vozidla pokutu 165,97 eura za to, že vozidlo nepodrobil kontrole v stanovenej lehote.

Ako pripraviť traktor na STK?

Technická a emisná kontrola prispievajú k bezpečnosti v cestnej premávke a k ochrane životného prostredia. Z toho dôvodu musia aj traktory spĺňať určité technické požiadavky a emisné normy.

Najčastejšie vážne technické nedostatky traktorov

Najčastejšie sa vyskytujúce vážne a nebezpečné nedostatky pri technickej kontrole traktorov sa týkajú nasledovných oblastí:

  • značenie niektorých údajov na vozidle,
  • odrazové sklá a zadné označovacie tabuľky,
  • činnosť brzdových svietidiel,
  • osvetlenie tabuľky so zadným evidenčným číslom,
  • hasiace prístroje,
  • VIN, výrobný štítok, výrobné číslo karosérie (nadstavby),
  • kryty kolies (blatníky),
  • emisná kontrola,
  • okno (zasklenie) a
  • zdravotnícke potreby (lekárnička).

Tipy, ako pripraviť traktor na STK

Ak chcete prejsť technickou kontrolou, je potrebné zamerať sa na prípravu traktora vo vyššie uvedených oblastiach. Čo to zahŕňa v praxi?

V prvom rade sa sústreďte na skontrolovanie identifikačných znakov vozidla. Ide napríklad o VIN číslo na karosérii, poprípade ráme vozidla a štítok na stĺpikoch alebo v motorovej časti. Sedieť by mala aj farba vozidla, a to aspoň na 70 percent.

Venujte tiež pozornosť stavu bŕzd. Ak nemáte istotu, že fungujú správne, investujte do odbornej kontroly. Čo sa týka pneumatík, rozmer pneumatiky na traktore sa musí zhodovať s tým, ktorý je uvedený v dokladoch.

Pri kontrole karosérie, ktorá by nemala byť výrazne poškodená alebo zhrdzavená, venujte pozornosť aj tomu, či má traktor kryty kolies (blatníky). Samozrejme, ak boli jeho súčasťou pri schvaľovaní. Pred technickou kontrolou preverte dôsledne aj funkčnosť svetiel, vrátane brzdových a osvetlenia štátnej poznávacej značky.

Okná na traktore musia byť takisto nepoškodené. To znamená, že praskliny či pukliny od kamienkov nad 20 mm sú neprípustné. Menšie vám prejdú iba vtedy, ak nebránia vo výhľade a neznižujú bezpečnosť pri jazde.

Aj pri kontrole traktorov je nežiaduci únik paliva či maziv a netesnosť výfukovej súpravy.  Myslite aj na povinnú výbavu, pretože často chýba lekárnička alebo je exspirovaná.

Pri traktoroch, ktoré majú konštrukčnú rýchlosť do 40 km/h, treba mať na zadnej časti traktora označenie pre pomalé vozidlá, konkrétne trojuholník červenej farby so skosenými rohmi. Nesmie chýbať ani označenie maximálnej povolenej rýchlosti traktora.

Čo sa týka vybavenia traktora, potrebné sú 2 alebo 4 zadné odrazky červenej farby, ktoré však nesmú byť v tvare trojuholníka.

Nemáte STK? Nemôžete jazdiť po pozemných komunikáciách

Cestný zákon presne definuje, čo je pozemná komunikácia. Traktor, ktorý nemá STK, nemôže byť prevádzkovaný po pozemných komunikáciách, teda diaľniciach, cestách, miestnych či účelových komunikáciách.

Majitelia traktorov sa zvyknú spoliehať na tvrdenie, že ho používajú iba pri jazde na poli, čo však nie je pri policajnej kontrole dostačujúce tvrdenie. Na pole sa jednoducho musia dostať cez cestu. Aj v prípade, že použijú lesnú cestu, ide o pozemnú komunikáciu, na ktorú sa vzťahuje povinnosť technickej a emisnej kontroly.

Máte podomácky vyrobený traktor? Požiadajte o schválenie vozidla s obmedzenou prevádzkou

Ak využívate podomácky vyrobený traktor iba na poľnohospodárske účely, ako napríklad traktory na kolesách či pásové traktory, môžete požiadať o schválenie vozidla s obmedzenou prevádzkou.

Patria sem aj podomácky vyrobené vozidlá, ktoré neboli vyprodukované komerčne pred 1. júlom 2009. Tie majú pridelené zvláštne evidenčné číslo s písmenom F po dobu 10 rokov. Takto označený traktor má splnené legislatívne podmienky stanovené zákonom o cestnej premávke a STK.

Traktory nájdete aj v našom internetovom obchode

Ak hľadáte pomocníkov v podobe traktorov, ale aj inej poľnohospodárskej, lesnej a komunálnej techniky, pozrite si pestrú ponuku v našom e-shope. Nájdete tu, napríklad traktory a malotraktory do 60 HP či traktory a malotraktory od 60 do 120 HP, nakladače, komunálnu techniku a mnoho ďalšieho.  

Zdroje:

https://www.testek.sk/files/prez/Rybiansky-Technicke_kontroly_polnohospodarskych_vozidiel-Prevadzka_strojov_v_cestnej_premavke-Agroinstitut(17.02.2015).pdf

http://www.stk-trnava.sk/priprava-pred-tk/

https://www.topspeed.sk/novinky/zmeny-na-stk-od-1-1-2020-ministerstvo-vypoculo-farmarov/17014

https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/statny-dopravny-urad-4/info-o-prevadzkovani-vozidiel/technicka-a-emisna-kontrola-kolesovych-traktorov-a-ich-pripojnych-vozidiel

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás