Ako roztopiť ľad na chodníku a zbaviť sa námrazy? Poradíme vám

Rady a tipy

Ako roztopiť ľad na chodníku a zbaviť sa námrazy? Poradíme vám

28. november 2022

Námraza na chodníku spôsobila nejedno zranenie či nehodu, či už sa stali obeťou vaše členkové kosti alebo nárazníky áut. V tomto článku vám preto poradíme, ako sa zbaviť ľadu a námrazy na chodníku efektívne, rýchlo a podľa možnosti aj ekologicky.

Ako roztopiť ľad na chodníku rýchlo alebo ekologicky

Na internete nájdete množstvo rád, ako si poradiť s ľadom alebo námrazou na príjazdovej ceste. Či už formou posypu soľou, brizolitom, dreveným popolom alebo pilinami až po rôzne návody s mydlom a alkoholom. My sa pozrieme na tie najviac efektívne s prihliadnutím na ekologický a časový faktor.

Topenie ľadu alkoholom, kamennou soľou a chloridom horečnatým

Rozhodne najrýchlejší, no najmenej ekologický spôsob odstránenia ľadu z chodníka, je použitie liehu. Určite ste si všimli, že alkohol býva často uvedený ako hlavná prísada na obale mnohých komerčných odmrazovacích prípravkov.

Je to preto, že štandardný 70-percentný liehový roztok má extrémne nízky bod tuhnutia, čo z neho robí ideálny rozmrazovač. Čím nižší je bod mrazu, tým menej je  pravdepodobné, že sa nahromadené zrážky opäť premenia na nebezpečné klzisko. Liehový roztok kúpite v železiarstve alebo si ho môžete vyrobiť doma. Stačí skombinovať dva diely liehu s jedným dielom teplej vody do rozprašovača. Ľad tak účinne a rýchlo roztopíte.

Efektívne funguje aj chlorid horečnatý alebo chlorid vápenatý, no ide o neokologické riešenia kontaminujúce pôdu vášho pozemku.

Pozor na kamennú soľ

Kamenná soľ, ktorá sa používa hlavne na posyp ciest a parkovísk, sa ťaží v zemi a obsahuje toxíny a ťažké kovy a rozožiera cesty aj pneumatiky áut. Spôsobuje tiež poškodenia vozovky a výmoly, skorodované kanalizačné potrubia až problémy so zdravím vodných živočíchov. Na domáce použitie sa jej odporúčame vyhnúť.

Ekologické spôsoby rozmrazenia ľadu na chodníku a príjazdovej ceste

Piesok, podstielka alebo piliny síce nie sú rozmrazovače, no poskytnú dostatočný odpor, ak sa posypú priamo na ľad. Na snehu však nefungujú.

Skúste elektricky vyhrievané rohože. Umiestnenie vykurovacích rohoží na schody alebo chodníky zabráni tvoreniu ľadu a zníži riziko pošmyknutia sa. Treba poznamenať, že vyhrievané rohože sú cenovo náročnejšie, no znížia vaše náklady na údržbu chodníkov v zimných mesiacoch.

Káva preberie aj váš chodník

Nedoceneným spôsobom, ako znížiť šmykľavosť chodníkov v zime, je kávová usadenina. Tá absorbuje slnečné svetlo, aj keď sú vonku mraky a sneh začne postupne topiť. Kávová usadenina neuškodí ani vášmu trávniku či záhrade, keďže sa môže používať aj ako hnojivo či krmivo pre dážďovky v komposte. Nemáte jej dostatok? Začnite si ju z kávovarov odkladať počas celého roka.

Ak vezmete piesok, drevené štiepky alebo vtáčie zrno a rozsypete ich po povrchu snehu alebo ľadu, nemusí sa nevyhnutne roztopiť, ale poskytne zvýšenú trakciu. Žiadna z nich nie je škodlivá pre životné prostredie.

V prípade, že pre prácu na záhrade v zime potrebujete nové náradie, v ŠUPA technika vám vám pri výbere nových pomocníkov radi poradíme. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás