Ako sa zbaviť mravcov v záhrade ekologicky? Pomôže mydlo i bylinky

Rady a tipy

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade ekologicky? Pomôže mydlo i bylinky

22. február 2023

Jar je za rohom a je len otázka týždňov, kedy sa začne otepľovať a zo zeme vylezú prvé cibuľoviny. S narcismi a snežienkami sa však preberie aj hmyz, ktorý je v záhrade dôležitý, no občas môže narobiť škodu, a tiež nervy. 

Mravce budú v záhrade vždy, pretože sú jej prirodzenou súčasťou. Môžu sa však premnožiť alebo sa dostať na neželané miesta, ako napríklad do domu. Čo potom? Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa zbaviť mravcov v záhrade ekologicky bez použitia chemických prípravkov.

Prečo sú mravce v záhrade dôležité a akú majú úlohu

Ak v záhrade uvidíte niekoľko mravcov, nepanikárte. Mravce prevzdušňujú pôdu a kopú tunely, ktoré prenášajú vodu ku koreňom rastlín, kyslík a tiež živiny. 

Taktiež urýchľujú rozklad organického materiálu ako listy a mŕtvy hmyz, čím hnoja rastliny. V záhrade nám pomáhajú aj so škodcami, ako sú vošky. Záhrada by bez mravcov chradla a rastliny tiež. 

Čo však v prípade, že sa mravce premnožia alebo nasťahujú do domovov, kam nepatria? Nemusíte siahať po chémii, ktorú možno doma nechcete alebo nie ste jej priaznivcom. Aj s prírodnými prostriedkami sa mravce vrátia tam, odkiaľ prišli. Pamätajte však na to, že sa objavia všade, kde majú prístup k potravinám.

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade ekologicky a bez chémie

Keďže ide o prírodné pomôcky, môže trvať, kým zaúčinkujú a možno ich budete musieť aplikovať viackrát. Vyskúšajte ale tieto overené tipy:

  • použite mydlo a vodu,

  • siahnite po octe,

  • na zem nasypte kremelinu,

  • využite cesnak, chilli, citrónovú kôru alebo pesticídne bylinky.

Klasická rada ktorá vo väčšine prípadov vždy pomôže. 

Mydlo s vodou

Naplňte fľašu s vodou jedným dielom mydla a dvoma dielmi vody. Potom ním zatraste, aby sa roztok dôkladne premiešal. Keď uvidíte rad mravcov, alebo len jedného mravca, nastriekajte na ne pripravenú zmes. 

Táto metóda je dobrá na zabíjanie skupín mravcov, ale nezničí celé hniezdo. Ak sa mravce neustále vracajú, možno budete musieť nájsť hniezdo. 

Mydlová voda je prírodný insekticíd, ktorý zabíja väčšinu hmyzu, nielen mravce. Alternatívou môže byť octová voda, no pripravte sa, že pár dní po aplikácii budete cítiť octovú vôňu úplne všade.

Čo je kremelina a ako funguje proti mravcom

Doplnok stravy, kremelina, je prírodný prášok zložený z oxidu kremičitého. Zabíja škodcov, parazitov aj vírusy v našich črevách. Akonáhle mravec príde do styku s kremelinou, naruší sa jeho ochranná vrstva a doslova uschne, kremelina z neho vytiahne všetku vlhkosť. Podobne funguje aj kyselina boritá, ktorá je tiež prírodná.

Do záhrady nasaďte rastliny a bylinky, ktoré odpudzujú mravce 

Vyskúšajte do záhonov vysadiť niektoré z byliniek, ktoré odpudzujú mravce. Sú to kocúrnik obyčajný, nechtík, petržlen, estragón a penízovka kráľovská, mäta pieporná a šalvia.

Aj pri aplikácii prírodných prostriedkov sa vám zídu ochranné pomôcky. V e-shope ŠUPA techniky nájdete praktické rukavice, čistiace prostriedky na ruky alebo bio čistiaci sprej.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás