Ako si vybrať drvič na spracovanie ovocia?

Aktuality

Ako si vybrať drvič na spracovanie ovocia?

13. apríl 2021

Drvenie ovocia by malo byť čo najrýchlejšie. Vzduch totiž môže nepriaznivo ovplyvniť jeho výslednú kvalitu – zvyšuje sa riziko naoctenia muštu. Mali by ste ho podrviť na čo najmenšie kúsky, no nie na kašu, ktorá je veľmi homogénna, čo sťažuje uvoľňovanie šťavy. Ovocie následne čo najskôr vylisujte, resp. nakvaste, aby sa šťava čo najlepšie uvoľnila. Kôstkové plodiny chvíľu povarte, budú sa vám lepšie spracovávať. 

Samotné drvenie môžete vykonávať pomocou rôznych typov drvičov. Na trhu nájdete ručné mlynčeky aj strojové drviče. Ako si vybrať?

Mechanicky alebo strojovo?

Ako sme spomenuli vyššie, ovocie môžete drviť buď mechanicky, alebo strojovo. Pri výbere konkrétneho typu však zohľadnite najmä množstvo ovocia, ktoré potrebujete spracovať. 

Ručné drviče

Na manuálne drvenie menšieho množstva ovocia sa najčastejšie používajú mlynčeky. Ovládajú sa pomocou kľuky. Na mäkké ovocie bez kôstok vám postačí aj obyčajný mlynček na mäso, ktorý nájdete takmer v každej slovenskej domácnosti. Pri väčšom množstve ovocia, resp. tvrdších plodoch vám odporúčame siahnuť po mechanickom drviči s násypkou s ježkovými alebo ryhovanými valcami, ktorý spracuje za hodinu viac ako 100 kg ovocia. Jeho výhodou je, že sa môže rovno položiť na lis (záleží od jeho konštrukcie) a tiež sa ľahko čistí. Nevýhodou je vyššia cena.  

Hoci sú manuálne drviče cenovo výhodné, drvenie je fyzicky náročné a pomalé. Ovocie je príliš dlho vystavené vzduchu, hnedne a hrozí spomínané naoctenie. Pri výbere drviča zohľadnite aj materiál, z ktorého je vyrobený. Hoci nerez patrí k finančne najnákladnejším riešeniam, je najodolnejší. Drevo sa zle čistí a plast môže prasknúť alebo sa zlomiť. 

Strojové drviče

Sú ideálne na spracovanie veľkého množstva ovocia. Niektoré strojové drviče dokážu za 5 minút spracovať aj 100 kg ovocia. Drvenie je rýchle, čo zabezpečí prvotriednu kvalitu. Nevýhodou je vyššia cena a tiež pomerne vysoká hmotnosť. Nezabudnite, že väčšina týchto zariadení vyžaduje zásuvku na 380 V. 

Keď ste sa rozhodli pre kúpu strojového drviča, uprednostnite celonerezový s vyšším  výkonom a veľkou násypkou, ktorá vám zabezpečí dokonalý komfort pri používaní.

Domáce drviče

Na internete nájdete veľa návodov na domáce drviče. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, dbajte o bezpečnosť, hygienickú prevádzku a odolnosť. Tvar násypky by mal byť prispôsobený rýchlemu nakladaniu ovocia. Myslite aj na pohodlnú manipuláciu.

Vlastnosti, ktoré oceníte

Prinášame vám jednoduchý prehľad vlastností drviča na ovocie, ktoré vám zabezpečia nielen bezproblémovú a pohodlnú prevádzku, ale aj skvelý výsledok. Čo by mu nemalo chýbať?

  • Pevná a stabilná nosná konštrukcia, 

  • nerezová nádoba na drvenie, 

  • spätná záklopka (zvýši bezpečnosť),

  • poistka proti samovoľnému rozbehu,

  • výkon viac ako 1 kW,

  • ošetrenie komaxitovým potravinovým nástrekom, 

  • tepelná poistka motora, 

  • aspoň 2 000 otáčok/minúta,

  • kvalitné oceľové nože.

Veríme, že sme vám pomohli zorientovať sa vo výbere drvičov, s ktorými hravo zvládnete spracovanie ovocných plodín. Keď hľadáte do záhrady ďalších pomocníkov, pozrite si našu bohatú ponuku kvalitnej záhradnej techniky, ktorá spĺňa tie najprísnejšie požiadavky. Radi vám poradíme s výberom konkrétneho riešenia.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás