Ako si vyrobiť vlastné parenisko na priesady?

Rady a tipy

Ako si vyrobiť vlastné parenisko na priesady?

15. marec 2023

Pareniská sú dnes bežnou súčasťou úžitkových záhrad. Popularitu si získali vďaka svojej jednoduchosti a možnosti vypestovať si priesady doma. Chcete si aj vy vyrobiť vlastné parenisko na priesady? Máme pre vás niekoľko tipov na to, ako si ho vytvoriť z bežne dostupných materiálov.

Čo je parenisko a na čo sa používa

Prečo si záhradkári tak veľmi obľúbili pareniská? Slúžia na predĺženie vegetačného obdobia rastlín. Teplota a vlhkosť v parenisku je štandardne vyššia než v okolitom vzduchu, a preto sa rastlinám darí viac. Priesady môžete vďaka parenisku vysadiť na jar oveľa skôr, keďže sú v ňom vytvorené ideálne podmienky na rast a klíčenie, kým „vonku” je ešte stále zima. 

V  parenisku sa vaše rastliny začnú pripravovať na začínajúcu sa sezónu, ešte kým ostatné rastliny mimo pareniska budú len klíčiť. Vďaka tomu ich môžete vysadiť do záhrady už počas prvých teplých dní. Niektorá koreňová zelenina môže v parenisku dokonca prezimovať.

Ako si vyrobiť parenisko na priesady doma

Na to, aby ste si mohli doma vyrobiť vlastné parenisko, budete potrebovať obdĺžnikový pozemok o dĺžke minimálne jeden a pol metra, bočnými stenami obrátený na východ. 

Uvedomte si, že parenisko nestaviate iba na jednu sezónu – môžete ho používať niekoľko rokov až do únavy materiálu, preto si na jeho stavbe dajte záležať. Nájdite miesto, na ktoré nepadá tieň okolitých drevín a záhradných stavieb. 

Na materiáli veľmi nezáleží, dôležité je, aby bolo parenisko stabilné. Obvykle záhradkári používajú preglejky, kameň alebo zvyšné tehly zo stavby. Na zakrytie pareniska tak, aby doň nefúkalo, budete potrebovať vodováhu na zmeranie rovnosti tehál či použitého materiálu. 

Aký substrát použiť do pareniska? Na spodok dajte tenkú vrstvu piesku, ktorá bude slúžiť ako drenáž. Ako hnojivo použite konský hnoj do výšky zhruba dvadsať centimetrov. Aby parenisko hrialo o niečo viac, do zmesi zamiešajte aj suché lístie. Na vrch môžete použiť výsevný substrát. 

Ak plánujete začať záhradkársku sezónu oveľa skôr, odporúčame vám teplé parenisko s vykurovaním. V prípade, že vaše parenisko nemá vlastné vykurovanie, hovoríme o studenom parenisku.

Ak sa vám nechce zakladať vlastné parenisko, mnohé záhradné komplexy predávajú hotové a esteticky vyzerajúce pareniská, ktoré si  domov doveziete v jednotlivých dieloch a zmontujete. Takto kúpené pareniská pôsobia zároveň ako súčasť architektúry záhrady.

Priesady vhodné do pareniska

Do pareniska môžete zasiať prakticky čokoľvek, prípadne kúpiť priesady a tie nasadiť. Domáce pareniská sú ideálne na priesady šalátu či paradajok, ktoré v ňom môžete pestovať počas celej sezóny a z pareniska urobiť záhon.

Pri hľadaní vhodných nástrojov, ktoré vám môžu pomôcť pri tvorbe pareniska, si neváhajte vybrať z ponuky ŠUPA záhradnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás