Ako správne prerezávať ovocné stromy?

Rady a tipy

Ako správne prerezávať ovocné stromy?

11. august 2021

Móda sa netýka výhradne toho, čo si ráno oblečiete do práce. Móda je široké spektrum výberu z možností, ktoré práve „letia” medzi susedmi, kolegami či celebritami. Niektorých to môže prekvapiť, no nájdete ju aj vo vašej záhrade. 

Boli časy, keď boli hitom krásne pivónie, strieborné cyprušteky, vistérie alebo tuje. Tie dnes v moderných záhradách nenájdete, keďže sú v posledných rokoch vnímané ako dreviny na cintoríny. Móda neobišla ani ovocné stromy, ktoré sa opäť začali objavovať v našich záhradách či uličných alejách.

Hoci je teraz moderné namiesto strieborných cypruštekov vysádzať kultivary ovocných stromov rôznych tvarov a vzrastu, jabloní, hrušiek či broskýň, viete, ako sa o ne starať? Nebudeme si klamať, ovocné dreviny sú o niečo náročnejšie na údržbu. Ak chcete, aby vaše stromy plodili, musíte sa ich naučiť prerezávať. Ako na to, vám poradíme v tomto článku.

Druhy rezov ovocných stromov

Správne urobený rez korunu stromu „prečistí” od konárov, ktoré môžeme považovať za zbytočné. Obvykle ide o konáre, ktoré nijakým spôsobom neprispievajú ku kvalite úrody. Laicky povedané, sú to konáre, na ktorých nerastú plody. Bez rezu by koruna zbytočne zhustla, nedostalo by sa do nej dostatočne veľa slnečných lúčov a ovplyvnilo by to veľkosť a kvalitu vašich hrušiek a jabĺk. Dôležité je odstrániť konáre, ktoré sa križujú alebo smerujú smerom do vnútra koruny. 

Následne je potrebné skrátiť príliš dlhé konáre, tým ich ľahšie prinútite k plodnosti. Nezabudnite rez orientovať tak, aby po jeho zahojení splynul s pôvodným konárom a neostali na kmeni zbytočné pahýle. Tie sú rodiskom škodcov a chorôb. Väčšie rany s päť a viac centimetrovým priemerom vždy ošetrite balzamom.

  • Výchovný rez slúži na tvarovanie koruny, podľa druhu môže byť koruna odlišná, no najčastejšie odborníci volia guľovité koruny,

  • udržiavací rez zabezpečuje rovováhu medzi stabilným rastom a tvorbou úrody,

  • zmladzovací rez predlžuje životnosť stromu.

Kedy prerezávať ovocné stromy?

Štandardne sa ovocné dreviny prerezávajú dvakrát ročne a to na konci zimy, ideálne vo februári a na jeseň, po zbere úrody. Februárový rez podporuje tvorbu výhonkov a tvarovanie koruny či omladenie, kým jesenný rez odstraňuje prebytočné konáre a výhonky. Cieľom týchto rezov je rovnomerný rast ovocného stromu a bohatá úroda. Taká, kde drevina vyprodukuje veľké plody v jej prirodzenom množstve, ktoré ju nevyčerpávajú viac, ako je potrebné. 

Pri prerezávaní stromov dbajte o to, aby ste mali ostré nožnice a rez ostal priamy a čistý. Rez ovocných stromov nie je náročný a ak pochopíte jeho základné princípy – rast konárov smerom von a nie hustá koruna – budú vaše jablone a hrušky zdravé a každý rok vás odmenia bohatou úrodou na vaše stoly. 

Veríme, že sme vám pomohli zorientovať sa v problematike prerezávania ovocných stromov. Keď hľadáte do záhrady pomocníkov, ktorí vám uľahčia prácu, pozrite si našu bohatú ponuku kvalitnej záhradnej techniky, ktorá spĺňa aj tie najprísnejšie požiadavky. Radi vám poradíme s výberom konkrétneho riešenia.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás