Ako správne skladovať zeleninu a ovocie počas zimy, aby vám vydržali?

Rady a tipy

Ako správne skladovať zeleninu a ovocie počas zimy, aby vám vydržali?

7. december 2022

Skladovanie zeleniny a ovocia počas zimy je úplne bežná záležitosť, najmä u majiteľov záhrad, ktorým sa počas roka toho urodilo viac, ako boli schopní zjesť či zavariť. Ovocie nie je na skladovanie náročné, no existuje pár zásad a pravidiel, ktoré vám odporúčame dodržiavať.

Vyhnete sa tým plesni, zníženiu kvality ovocia či napadnutia škodcami. Prečítajte si, ako správne skladovať ovocie počas zimy, aby vydržalo.

Čo patrí medzi jesenné ovocie a prečo by ste ho mali skladovať?

Jesenné ovocie a zelenina sú plody, ktoré sa v našej záhrade urodili pred koncom sezóny, to je od konca septembra do konca novembra. Okrem chuti majú jesenné ovocie a zelenina jednu výhodu – vydržia dlhšie ako jarné či letné ovocie.

Hovoríme o jablkách, hruškách, tekviciach alebo brokolici či koreňovej zelenine. Pozrite si širší zoznam jesenného ovocia a zeleniny, ktoré môžete skladovať dlhodobo.

  1. jablká,

  2. granátové jablko,

  3. brusnice,

  4. tekvica,

  5. repa,

  6. rukola,

  7. brokolica,

  8. ružičkový kel,

  9. kapusta,

  10. karfiol,

  11. baklažán,

  12. zeler a pór,

  13. šalotka,

  14. špenát,

  15. sladké zemiaky,

  16. cuketa.

Skladovanie jabĺk a hrušiek počas zimy

Ide o najľahšie skladovateľné jesenné ovocie. Stačí ich umiestniť do vetracej chladničky s nízkou vlahou alebo do pivnice. Odporúčame vám ovocie pravidelne kontrolovať z dôvodu plesnivenia.

Takto skladované jablká a hrušky vydržia dva mesiace. Jablká produkujú etylen, ten môže spôsobiť ďalšie dozrievanie či hnilobu v iných plodoch, preto ich ukladajte oddelene od ostatných skladovaných druhov ovocia a zeleniny, ideálne v zvlášť miestnosti.

Naopak, ak chcete urýchliť dozrievanie banánov či manga, dajte ich v kuchynskej miske spolu, ideálne do mikroténového vrecúška.

Zimné skladovanie tekvice, aby nesplesnivela

Tekvica vydrží najdlhšie v chladnom, tmavom a suchom mieste s dostatočným prúdením vzduchu ako napríklad vo vetranej pivnici. Odrody s tenšou šupkou vydržia spravidla menej. Najlepšie sa im darí v teplejšej časti pivnice, napríklad na hornej poličke. 

Zimné skladovanie citrusov a fíg

V južnejších častiach Slovenska nie je žiadnou výnimkou pestovať aj exotickejšie druhy ovocia, ako sú citrusy a figy. Kým figovník vydrží naše teplejšie zimy bez ujmy, citrusy je potrebné premiestniť do pivnice či skleníka. 

Čo ale s plodmi? Dobre sa im darí v chladničke. Pomaranče a grapefruity môžu byť ponechané voľne alebo v priedušnom vrecku, ako je sieťovina, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu.

Skladovanie v miestnosti s vysokou vlhkosťou zabráni strate vlhkosti. Pre kratšie skladovanie do siedmich dní je vhodnejšia izbová teplota, najmä v prípade limetiek, ktoré nemajú radi chlad. Figy skladujte rovnako ako jablká.

Ochrana ovocia a zeleniny pred mrazom, proti plesni a škodcom počas zimného skladovania

Skladované ovocie a zelenina sú zdrojom potravy pre zimou vyhladované myši či pleseň. Zabezpečte dostatočné vetranie a ovocie zabezpečte tak, aby sa doň nedostali škodcovia. Prípadne umiestnite okolo nádob pasce na myši. Nikdy neskladujte ovocie v bedniach priamo na zemi – využite stoly a poličky aj pre mraz aj z dôvodu škodcov a prachu. 

Prajeme vám chutné výsledky vašej práce a v prípade potreby šikovných záhradných pomocníkov nás neváhajte kontaktovať. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás