Ako vyčistiť bazénové čerpadlo? Na toto si dajte pozor

Rady a tipy

Ako vyčistiť bazénové čerpadlo? Na toto si dajte pozor

24. august 2021

Končiaca sezóna so sebou prináša niekoľko dôležitých úloh a povinností, ktoré by ste určite nemali zanedbať. Správna príprava záhrady na zimu vám ušetrí starosti, ktoré by sa mohli objaviť na jar po tom, ako sa začne topiť prvý sneh. 

Majitelia bazénov, venujte svoju pozornosť bazénovému čerpadlu, ktoré je potrebné vyčistiť. Viete, na čo si dať pozor? V tomto článku vám poradíme a pripomenieme všetko dôležité, čo potrebujete vedieť o čistení bazénových čerpadiel.

Na čo si dať pozor pri čistení bazénového čerpadla?

Bazénové čerpadlo je ako krvný obeh celého bazéna. Filtráciou vody zabezpečuje jej neustály pohyb, vo filtračnom systéme zachytáva nečistoty a slúži aj na rozptyl bazénovej chémie, akou je chlór či vyrovnávače pH vody. Bez bazénového čerpadla by po krátkom čase ostala voda v bazéne zelená, zakalila by sa, mala nepríjemný zápach a mohla sa stať zdravotne nezávadnou. Čerpadlá na vodu sú úplnou samozrejmosťou.

Ako často zapínať čerpadlo na filtrovanie vody v bazéne?

Väčšina moderných filtračných systémov do bazénov je založená na princípe filtrácie pieskom. Tie vodu z bazéna odoberajú takzvaným skimmerom, prejdú ju cez čistiace teleso a potrubím vrátia naspäť do bazéna. 

Filtrácia bazéna by mala prebiehať minimálne jedenkrát denne, no odporúčame vám nastaviť časovač a vodu prefiltrovať ráno, na obed a večer. Samozrejme, záleží to aj od objemu vody. Ak bazén nie je krytý, nečistoty sa v ňom budú zhromažďovať neustále. Mať zapnutý filter počas kúpania sa, je samozrejmosť. Kremičitý bazénový piesok vo filtri odporúčame raz za dva roky úplne vymeniť. Na predaj ich nájdete v akomkoľvek obchode s bazenárskymi potrebami.

TIP: Predtým než voda prejde cez skimmer do čerpadla, odporúčame vám pridať ešte jednu extra filtráciu. Bazenárom sa osvedčila bežná dámska pančucha natiahnutá na skimmer. Tá zachytí najmenšie nečistoty, akými sú drobné mušky, chrobáky a lístie. Ak by sa dostali cez skimmer do čerpadla, mohli by spôsobiť zníženie prietoku vody v čerpadle. To by ho zbytočne zaťažilo a znížilo jeho životnosť.

TIP 2: Ak sa vám z nejakého dôvodu začne voda v bazéne kaliť, obvykle je to spôsobené zanedbanou filtráciou alebo zlým pH. Kúpte si vločkovač. Ten premení kal na malé vločky, ktoré zachytí skimmer do spomínanej pančuchy.

Bazénový vysávač

Skimmer nezachytáva všetky nečistoty. Obvykle len tie povrchové. Ťažšie predmety, ako je napríklad piesok, ktorý sa do bazéna dostane na nohách vašich detí, ide priamo na jeho dno. Môžete mať akokoľvek výkonný filter, pokiaľ nie je dno bazéna vyspádované, nečistoty z jeho dna budete musieť povysávať ručne. Na to existujú špeciálne bazénové vysávače. Odporúčame vám použiť ich minimálne jedenkrát za týždeň. Nezabúdajte, že pravidelná a priebežná starostlivosť o bazénové čerpadlo zaistí jeho dlhú životnosť a leto plné radosti.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás