Akú stolovú pílu kúpiť? Najlepšia by mala spĺňať tieto parametre

Rady a tipy

Akú stolovú pílu kúpiť? Najlepšia by mala spĺňať tieto parametre

30. marec 2022

Stolové píly sú všestranné riešenia, ktoré sa používajú vo veľkej miere na priečne rezanie materiálu, ako napríklad drevo, kov, polystyrén alebo plast. Vyznať sa v širokom spektre stolových píl, ktoré aktuálne ponúka trh, môže byť pre amatéra náročné. 

Pripravili sme preto poradenský článok pre všetkých, ktorí rozmýšľajú nad kúpou stolovej píly. Aké parametre treba pri nej sledovať a čo nepodceniť? 

Aký materiál rezať so stolovou pílou?

Stolová píla je navrhnutá tak, aby zlepšila presnosť, šetrila čas a znížila námahu potrebnú na rovný rez. Čepeľ je to, čo v konečnom dôsledku vytvára rez, takže investícia do vysoko kvalitnej čepele vám z dlhodobého hľadiska ušetrí veľa času aj zničeného materiálu. 

Samotný stroj je vhodný na dlhé rezy, čepeľ je vystavená dlhým hodinám a vyčerpávajúcim pracovným podmienkam. Musí byť schopná odolať veľkému treniu a teplu, ktoré vzniká pri práci a jej zuby musia zostať ostré. Lacná čepeľ môže byť náchylnejšia na deformáciu. Stolová píla vám pomôže robiť presné rezy. 

Stacionárna vs. prenosná píla

Existujú dva typy stolových píl – prenosné a stacionárne. Prenosné píly sú navrhnuté tak, aby boli ľahko presúvateľné po pracovisku. V priemere vážia približne dvadsať kilogramov a sú vyrobené z ocele a hliníka. Stacionárne stolové píly môžu vážiť až tristo kilogramov. Sú oveľa presnejšie ako prenosné modely a ich váha im dodáva stabilitu. Väčšina z nich je vyrobená z liatiny. 

Podľa čoho si vybrať stolovú pílu? 

Ak ste laik, a neviete odhadnúť výkon píly, sledujte spotrebu energie. Najsilnejšie stolové píly dosahujú príkon až 2 200 W, kým základné druhy iba 900 W. Optimum pre stolovú pílu do domácich podmienok je niekde v strede. Počet otáčok závisí od veľkosti noža. Pri hĺbke rezu sa bežné stolové píly pohybujú v rozmedzí od 55 až 85 milimetrov, no to závisí od použitého noža. 

Hĺbka rezu je nemenná a vyjadruje najvyššiu možnú hrúbku, s ktorou si vie kotúč poradiť. Pri rôznych uhloch rezania je možné urobiť inú hĺbku rezu. Čím je menší, tým menšia je aj hĺbka.

Spôsob konštrukcie rozdeľuje píly na samostatne stojace stolové píly, píly s podstavcom a rýchloupínacie stolové píly. Ako si vybrať? To záleží od toho, ako často plánujete pílu zapínať a čo potrebujete píliť. Samozrejme, čím náročnejšiu prácu budete s pílou vykonávať, o to profesionálnejší stroj budete potrebovať. 

Pri samostatne stojacich pílach musíte rátať s fixným miestom vo vašej garáži. Vďaka schopnosti trhať a priečne rezať veľké kusy materiálov by stolová píla mala zaujať miesto s dostatkom voľného priestoru na všetkých stranách. Nezabudnite si tiež pozrieť naše tipy, ako si vybrať pílu.

TIP: Vo vašej výbave by nemala chýbať ani reťazová píla, keďže neexistuje nič také ako univerzálna píla. Odporúčame vám napríklad motorovú pílu od ECHO, ktorá patrí medzi najľahšie modely na trhu a disponuje funkciou automatického mazania reťaze.

Veľkosť kotúča, počet zubov

Veľkosť kotúča udáva najväčšiu veľkosť materiálu, ktorý dokážete odpíliť. Tu je dôležitý počet zubov. Kotúče s vyšším počtom zubov sa spravidla používajú na pozdĺžne rezy. Na priečne rezy je zas potrebný kotúč s väčším počtom zubov.

Veríme, že sme vám zodpovedali na všetky otázky ohľadom výberu stolovej píly. Nezabudnite, že v našom e-shope nájdete množstvo kvalitnej záhradnej techniky do každej záhrady či dielne. V prípade otázok nás kedykoľvek kontaktujte.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás