Ako ľahko namotať lanko na krovinorez?

Rady a tipy

Ako ľahko namotať lanko na krovinorez?

22. február 2024

Krovinorez patrí medzi najobľúbenejšiu a najčastejšie využívanú záhradnú techniku. Ak chcete o tomto pomocníkovi vedieť viac alebo vás nedávno potrápilo, ako namotať lanko na krovinorez, čítajte ďalej.

Čo je krovinorez a na čo sa používa?

Krovinorez disponuje jednoduchým a intuitívnym ovládaním a pomôže aj s kosením menej dostupných miest, kam sa s klasickou kosačkou nedostanete. Zároveň je nenáročný na údržbu a pri správnom používaní vám poslúži dlhé obdobie.

Krovinorez sa označuje pojmami strunový vyžínač, strunová kosačka či vyžínačka. V hovorovom jazyku sa nazýva aj pojedač buriny, bič na burinu či strunovač.

Ak budeme odbornejší, je to zariadenie, ktoré slúži na orezávanie trávy, kríkov, krovia, buriny či iných rastlín aj v blízkosti prekážok alebo v nepravidelnom teréne.

Ako namotať lanko na krovinorez?

Krovinorezy disponujú lankom, vyčnievajúcim z rotujúceho vretena, na konci dlhého hriadeľa, ktorý je zakončený benzínovým motorom alebo elektromotorom.

Navinutie lanka na krovinorez nie je žiadna veda. Stačí, keď pochopíte systém, ktorý je u všetkých krovinorezov rovnaký. Kľúčové je dodržať správny smer, vyznačený šípkou priamo na kotúči. Ak tak neurobíte, nebude sa počas kosenia odvíjať.

Dbajte na to, aby ste kúpili lanko s vhodným priemerom, navrhnutým pre kotúč vášho vyžínača. Silon sa totiž predáva v rôznych hrúbkach pre rôzne modely. Hrúbka lanka je štandardne uvedená buď na kotúči, alebo v manuáli ku krovinorezu.

Ak sa k tejto informácii neviete dopátrať, vezmite so sebou do záhradného centra kúsok zostatkového silonu. Kvalifikovaný personál vám s voľbou struny pomôže.

Počas samotného navíjania venujte pozornosť tomu, aby sa lanko navíjalo rovnomerne vedľa seba a nekrížilo sa. Koncové upevnenie realizujte podľa návodu. Nakoniec skontrolujte, či struna pevne drží a môžete sa pustiť do kosenia.

Tipy, ako používať krovinorez bezpečne a efektívne

Krovinorez je bežným pomocníkom v záhrade. Napriek tomu je potrebné vedieť ho efektívne a bezpečne používať, čo ovplyvní kvalitu práce i jeho životnosť. Na čo by ste nemali zabúdať? 

  • Dbajte na bezpečnosť nosením rukavíc, ochranných okuliarov, odevu a topánok.
  • Venujte pozornosť správnej technike držania – uchopte ho oboma rukami a uistite sa, či máte dostatočnú rovnováhu. Nepodceňujte správnu výšku a uhol, ktoré zaisťujú pohodlné vyžínanie, teda prispôsobte popruhy i rukoväť svojej výške.
  • Pri kosení krovinorezom sa využívajú rôzne typy laniek a nožov. Na vyžínanie okrajových plôch, priestorov okolo plotov, múrov či stromov a na kosenie trávy sa, spravidla, využíva lanko. Kosenie nožom je praktické pri vyžínaní hrubších porastov, ako sú kríky či burina.
  • Po použití lanko či nož vyčistite od zvyškov rastlín a skontrolujte, či sú všetky súčasti krovinorezu na svojom mieste.
  • Benzínový krovinorez má dvojtaktný motor. Pri jeho zábehu je potrebné používať 25 dielov 95-oktánového benzínu a 1 diel oleja. Po zabehnutí, teda v rámci každodennej práce s krovinorezom, je postačujúca zmes benzínu a maziva v pomere 40:1.
  • Nezabúdajte, že pred každým použitím je potrebné palivovou nádržou zatriasť kvôli možnej separácii benzínu a oleja.
  • Výkonnosť a životnosť krovinorezu predlžuje pravidelné čistenie vzduchového filtra i kontrola a výmena zapaľovacej sviečky. Nezabudnite ani na kontrolu palivového filtra. Pri ťažkostiach s nastavením karburátora kontaktujte autorizovaný servis.

Prvý krovinorez je spojený s Japonskom

Viete, kde vyrobili prvý krovinorez? Bolo to v Japonsku v roku 1960 v spoločnosti Echo. Americký strunový vyžínač vynašiel začiatkom 70. rokov 20. storočia George Ballas z Houstonu v Texase. Inšpiroval sa sledovaním otáčavého účinku čistiacich kefiek v automatickej autoumyvárni. Ballas prvý krovinorez vyrobil tak, že kusy ťažkej rybárskej šnúry pripevnil k plechovke priskrutkovanej k hrane.

Hľadáte krovinorez na efektívne a bezpečné kosenie? Pozrite si aktuálnu ponuku krovinorezov a objednajte si svojho záhradného pomocníka ešte dnes.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás