Aký benzín vybrať do kosačky? Takto zabezpečíte jej spoľahlivý chod

Rady a tipy

Aký benzín vybrať do kosačky? Takto zabezpečíte jej spoľahlivý chod

17. január 2024

Správny výber benzínu do kosačky je jedným z kľúčových faktorov pre jej spoľahlivý chod i výkon. Pozrite sa spolu s nami na to, podľa čoho benzín do kosačky zvoliť.

Ak chceme mať dokonale vykosený trávnik s minimom námahy, je potrebné vybrať si kosačku s dostatočným výkonom, efektívnym rezným systémom v podobe valcov či rotujúcich nožov, nastaviť správnu šírku a výšku rezu podľa typu trávnika i terénu a, samozrejme, dodržiavať bezpečnostné pokyny.

Z hľadiska funkčnosti a životnosti zohráva rolu skladovanie na suchom a bezpečnom mieste a pravidelná údržba. Ak nemáte elektrickú či akumulátorovú kosačku, nevyhnete sa ani výberu benzínu a oleja.

Aký benzín do kosačky? Kľúčové je odporúčanie výrobcu

Pri výbere benzínu do kosačky je nevyhnutné preštudovať si návod na použitie od výrobcu, ktorý je súčasťou každej kosačky. Ak použijete nesprávne palivo, môže sa to negatívne odzrkadliť na výkone kosačky, funkčnosti i životnosti motora.

Nevhodne zvolený benzín do kosačky vedie napríklad k ťažkostiam so štartovaním, nepravidelnému behu motora, zníženiu jeho výkonu až poškodeniu. Okrem benzínu je potrebné venovať pozornosť aj voľbe oleja a správnemu pomeru benzínu a oleja.

Samozrejme, rozlišovať treba aj to, či ide o kosačku s dvojtaktným alebo štvortaktným motorom.

Kosačka s dvojtaktným motorom

Do kosačiek s dvojtaktným motorom sa používa bezolovnatý benzín, ktorý sa kombinuje s dvojtaktným olejom, označeným ako motorový olej 2T. Tieto kosačky nedisponujú samostatnou nádržkou na olej, a preto je potrebné dbať na správne zmiešanie benzínu a oleja.

Pomer udáva výrobca v návode na použitie. Je dôležité, aby ste pri miešaní dbali na presné dodržanie množstva.

Ak sa náhodou stane, že návod na použitie nedisponuje touto informáciou, riaďte sa pomerom 50:1. To znamená, že na 1 liter benzínu použijete 20 ml motorového oleja 2T.

Ak použijete len bezolovnatý benzín, ten neposkytuje potrebnú kvalitu mazania. V dôsledku toho sa znižuje životnosť motora, dochádza k poškodeniu piestu i valcov.

Kosačka so štvortaktom

Máte doma kosačku so štvortaktným motorom? V tom prípade to máte jednoduchšie, pretože tieto kosačky disponujú samostatnou nádržkou na palivo i olej.

Pri výbere benzínu sa riaďte nasledovnými pravidlami:

  • Preferujte benzín s vyšším oktánovým číslom.
  • Vyberte si bezolovnatý benzín šetrnejší k motoru, ktorý znižuje riziko tvorby usadenín a korózie.
  • Vyhnite sa benzínu s prímesami.

Ak to zhrnieme, potrebujete čistý, neriedený benzín bez prímesí a obsahu olova, ideálne 95 NATURAL. Do nádržky na olej nalejte motorový olej 4T pre záhradnú techniku.

Kosačky nájdete aj v našom e-shope

Pestrú paletu elektrických, akumulátorových i benzínových kosačiek nájdete aj v našom e-shope. Benzínové kosačky vám ponúkame bez pojazdu alebo s pojazdom. Neváhajte a pozrite si našu ponuku.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás