Kedy a ako správne polievať trávnik? Držte sa týchto zásad a nič nepokazíte

Rady a tipy

Kedy a ako správne polievať trávnik? Držte sa týchto zásad a nič nepokazíte

25. november 2021

Aj keď vonku už nejaký čas zúri zima, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré rozhodne oceníte v nadchádzajúcej záhradkárskej sezóne. Viete, kedy a ako polievať trávnik? Polievať ráno, večer, keď svieti slnko alebo je pod mrakom? Hoci sa polievanie trávnika nedá generalizovať, v tomto článku sme pre vás pripravili tri tipy, s ktorými neurobíte krok vedľa. 

Ako sme spomenuli vyššie, rady pre polievanie trávnika nie sú často univerzálne. Prečo? Existuje niekoľko druhov trávových zmesí, ktoré majú odlišné nároky, iný je tiež každý pozemok a nadmorská výška vašich záhrad. Platí však niekoľko všeobecných pravidiel pre polievanie, vďaka ktorým budete mať približnú predstavu o tom, čo váš trávnik potrebuje. 

Najlepší čas na polievanie trávnika

Stúpte bosou nohou na trávnik a pozorne ho sledujte. Ak sa jeho listy vrátia do pôvodnej polohy pomaly, potrebuje vodu. Ak zistíte, že nadobudol sivastý nádych alebo sa zdá byť matne zelený, polejte ho. Ak vaše stopy nezmiznú rýchlo, je to preto, že steblá trávy nemajú potrebnú vlhkosť, aby sa mohli vzpružiť. Zalievanie ráno pred desiatou považujeme za najlepší čas na polievanie trávnika. Je chladnejšie a vietor býva pokojnejší, voda sa tak môže vsiaknuť do pôdy a byť absorbovaná koreňmi trávy skôr, než sa vyparí. 

Ak musíte polievať večer, skúste to medzi štvrtou a šiestou hodinou, čo by malo steblám trávy poskytnúť dostatočný čas na vyschnutie pred súmrakom. Čím neskôr záhradu zalejete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa na vašom trávniku rozšíria choroby. 

Koľko vody potrebuje trávnik?

Ak chcete zistiť, koľko vody trávnik potrebuje, zapichnite doňho skrutkovač. Ak ide do zeme ľahko, trávniku stačí iba trochu vody. Ak však ide ťažšie, pôda je preschnutá a trávnik vyžaduje intenzívnu zálievku. Počas polievania rozrežte plechovku a položte ju na miesto, kam dopadá vaša automatická závlaha najviac rovnomerne. Polievajte dovtedy, kým sa plechovka nenaplní. 

Až vtedy budete mať istotu, že trávnik dostal potrebné množstvo vody. Odporúčame vám nastaviť si stopky a odrátať, za aký dlhý čas sa plechovka naplnila. Na takýto čas môžete následne nastaviť dĺžku polievania v budúcnosti.

Najlepšie zavlažovacie systémy na trhu

Ak chcete mať istotu pravidelne a rovnomerne zaliateho trávnika, nechajte si navrhnúť závlahový systém. Tých je na trhu množstvo druhov v závislosti od veľkosti vášho pozemku, jeho polohy a orientácie na svetové strany. 

Zavlažovacie systémy odporúčame inštalovať ešte predtým, než začnete do záhrady vysievať trávnik alebo pokladať koberec. Vyžadujú starostlivé plánovanie, napojenie na prívod vody, položenie potrubia do zeme a nastavenie systému tak, aby trávnik polievali presne toľko, koľko je potrebné.

Hoci máme pred sebou najchladnejšie dni v roku, myslite na novú záhradkársku sezónu a pozrite si efektívnych pomocníkov do záhrady ešte dnes. V našej ponuke nájdete široký výber záhradnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás