Kedy hnojiť trávnik?

Rady a tipy

Kedy hnojiť trávnik?

28. júl 2023

Snom každého majiteľa pozemku je mať okolo domu trávnik žiarivo zelenej farby, príjemný na dotyk a ľahký na údržbu. Neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o trávnik je hnojenie. Kedy hnojiť trávnik? 

Základom nádherného trávnika je kvalitné osivo. Hustotu trávnika zabezpečí kosenie dvakrát týždenne s ostrou čepeľou. Ak chcete, aby bol trávnik bez plesní a chorôb, je vhodné pokosenú trávu zberať. Samozrejme, dôležité je primerané zavlažovanie, vertikutácia i hnojenie. 

Ak chcete vedieť, kedy hnojiť trávnik, máme pre vás dôležité informácie. 

Hnojiť trávnik sa oplatí. Prečo? 

Pravidelné hnojenie trávnika prináša nasledovné výhody: 

  • redukuje rast buriny a poskytuje tráve živiny, vďaka ktorým má pevné korene a vysokú hustotu,

  • robí trávnik odolnejším voči plesniam, škodcom i chorobám,

  • skvalitňuje celkový rast,

  • zabezpečuje zdravý vzhľad a sviežosť trávnika,

  • ochraňuje pôdu pred poveternostnými vplyvmi v podobe nadmerných zrážok, sucha, chladu i záťaži, ako je napríklad chôdza.  

Kedy hnojiť trávnik na jar a v jeseni? 

Intenzita hnojenia závisí od toho, či sa rozhodnete pre prírodnú alternatívu, alebo chemické hnojivá. V prvom prípade vám postačí trávnik hnojiť v jeseni, pretože živiny pôde dodá mulčovanie. Ak preferujete chemické hnojivá, potom je hnojenie nutnosť aspoň tri razy ročne. Pri intenzívne využívanom trávniku tak môžete urobiť každý mesiac. 

Kedy hnojiť trávnik na jar, na jeseň a po kosení?

  • Ideálnym obdobím, kedy hnojiť trávnik na jar, je neskorá jar. Ak je trávnik zazelenaný a teplota pôdy dosahuje 12 °C, je správny čas na aplikáciu hnojiva. Väčšinou ide o mesiace máj alebo začiatok júna. Pre staršie trávniky sú vhodné hnojivá s vyšším obsahom dusíka a postupným uvoľňovaním, pre mladšie trávniky hnojivá s fosforom. 

  • Kedy hnojiť trávnik v jeseni? Po letných horúčavách a suchu býva trávnik vyschnutý a zožltnutý, a preto si zaslúži pred príchodom prvých mrazov prihnojenie. Odborníci odporúčajú urobiť tak minimálne 2 až 3 týždne pred príchodom prvých mrazov. Spravidla ide o mesiace september a október. Ideálne je použiť hnojivá s vyšším podielom draslíka a fosforu a minimom dusíka, ktoré živiny uvoľňujú postupne. V jeseni je tiež ideálne obdobie na siatie osiva na miesta, kde trávnik chýba. 

  • Ak riešite, kedy hnojiť trávnik po kosení, môžete tak urobiť hneď po údržbe trávnika, vrátane vertikutácie, a pred jemným dažďom. V prípade, že neprší, dôležité je zavlažovanie trávnika, aby sa živiny dostali ku koreňom. 

Postup pri hnojení

  • Vytvorte si plán hnojenia, do ktorého si budete zaznamenávať realizované hnojenie trávnika. 

  • Vyberte si vhodné hnojivo organického, alebo chemického pôvodu s ohľadom na ročné obdobie, typ pôdy, formu hnojiva a dobu účinku. 

  • Dôsledne dodržiavajte pokyny výrobcu k používaniu hnojiva. 

  • Na rovnomerné hnojenie využite pomôcky v podobe rozmetadla hnojiva či granulátov. 

Ak túžite mať okolo domu trávnik, na ktorý bude radosť pozerať, doprajte mu pravidelnú údržbu a živiny v podobe pravidelného hnojenia. Pri údržbe sa vám tiež zídu kosačky do záhrady, záhradné vertikutátory, rozmetadlo hnojiva či inú techniku na údržbu trávnika. Pozrite si ponuku nášho e-shopu, alebo nás kontaktujte. Radi vám zodpovieme akékoľvek otázky. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás