Ochrana rastlín pred mrazom: Aké typy a prečo zvoliť?

Rady a tipy

Ochrana rastlín pred mrazom: Aké typy a prečo zvoliť?

15. december 2023

 

Máte záhradu a bojíte sa zimných mrazov, ktoré by mohli poškodiť rastliny? Nemusíte, pretože ochrana rastlín pred mrazom si vyžaduje len trochu šikovnosti a bystrého umu. Na čo by ste nemali zabudnúť?

Rastliny v zime oddychujú, aby vás mohli na jar potešiť svojimi zelenými výhonkami. Avšak faktom je aj to, že nie ku každej rastline je zima prívetivá. Mnohé z nich je potrebné zazimovať, aby boli chránené pred poškodením v dôsledku nízkych teplôt.

Mráz môže poškodiť korene i nadzemné časti rastliny, ako sú stonky, listy i kvety a zároveň prispieť k vysušeniu rastliny, pretože tie nie sú schopné čerpať vodu zo zamrznutej pôdy. Tým pádom môže dôjsť až k vyhynutiu rastliny.

Tipy na ochranu rastlín pred mrazom, ktoré sa zídu nielen začiatočníkom

Niekedy je potrebné preniesť rastlinu do tepla, inokedy postačí izolácia kvetináča a v prípade stromov náter vápnom.

Črepníkové rastliny preneste do interiéru

Ak máte v exteriéri teplomilné črepníkové rastliny, ako muškáty, pelargónie, fuchsie či hortenzie, najjednoduchšie je preniesť rastliny do interiéru, napríklad do garáže, pivnice či chladnej chodby.

Rastliny v črepníkoch sú náchylné na poškodenie mrazom, pretože nemajú takú ochranu ako tie, ktoré sa nachádzajú v zemi.

Ak sú kvetináče s rastlinami príliš veľké a ťažko sa s nimi manipuluje, premiestnite ich na chránené stanovisko vo vonkajšom prostredí, kde budú aspoň čiastočne ukryté pred vetrom, snehom a mrazom. Nezabudnite kvetináče obaliť vhodnou fóliou či rúnom a zabezpečiť odtekanie prebytočnej vody, aby nehnili korene.

V záhradkárskych potrebách nájdete rôzne varianty ochrany črepníkových rastlín pred chladom, ktoré sa dajú použiť na rôzne kvetináče. Zimná ochrana rastlín na kvetináče je z mrazuvzdorných materiálov s odolnosťou voči UV žiareniu. Často je kombináciou tkaniny a hliníkovej fólie a má praktické zapínanie na zips.

Korene vonkajších rastlín chráňte mulčom alebo slamou

Ochrana rastlín pred mrazom môže spočívať v aplikácii ďalšej vrstvy izolácie, napríklad v podobe slamy či mulču. Mulč má niekoľko praktických výhod:

  • pomáha stabilizovať teplotu pôdy,
  • je nápomocný pri udržiavaní vlhkosti zeminy,
  • chráni pôdu pred eróziou,
  • zlepšuje stav pôdy a
  • skrášľuje záhradu.

Ak mulč nemáte k dispozícii, použite aspoň staré noviny. Tento spôsob zazimovania je vhodný pre citlivejšie trvalky, ktoré nemožno premiestniť do interiéru.

Výbornou ochranou proti mrazu je kombinácia mulču a mulčovacej fólie. Alternatívou môžu byť podložky s otvorom z kokosových škrupín, ktoré sa dajú použiť na vonkajšie rastliny i tie v kvetináči.

Kmene stromov vybieľte vápnom, zabaľte do izolácie alebo použite ochranné kryty

Mladé kmene stromčekov alebo exotické dreviny, ako napríklad banánovník, ochránite pred nízkymi teplotami použitím špeciálnej tkanej izolácie, trstinovej rohože alebo jutoviny, ktorá sa omotá okolo kmeňa. Je nemrznúca a pomáha udržiavať teplo, čím chráni strom pred poškodením. Samozrejme, vhodné sú aj slamené rohože.

Na stromy a kríky menšieho vzrastu sú určené priedušné zimné ochranné kryty z rôznych textílií a poťahy na rastliny, ktoré umiestnite na rastlinu. Alternatívou sú opakovane použiteľné kryty v tvare zvonu.

Výbornou ochranou proti mrazom je vápenné mlieko, pripravené z 1 kilogramu haseného vápna a 5 litrov vody, pričom náter kmeňa a hrubých konárov je potrebné aplikovať najneskôr v januári. Na mráz sú citlivé ovocné stromy, ako napríklad slivky, čerešne či broskyne. Vhodné je ošetriť aj okrasné dreviny, konkrétne sakuru, vŕbu či kalinu.

Nezabúdajte, že pred chladom a nečistotami treba chrániť aj záhradnú techniku. V našom e-shope nájdete napríklad krycie plachty a takisto sa vám pri práci zídu ochranné pomôcky

Zdroje:

https://www.idealhome.co.uk/garden/garden-advice/how-to-protect-plants-from-frost

https://www.homesandgardens.com/advice/how-to-protect-plants-from-frost

https://www.gardenersworld.com/plants/quick-ways-to-protect-plants-from-frost/

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás