Odpratávanie snehu a aplikácia posypovej soli: Bezpečnosť na chodníkoch a cestách

Rady a tipy

Odpratávanie snehu a aplikácia posypovej soli: Bezpečnosť na chodníkoch a cestách

11. december 2023

Odpratávanie snehu z chodníka, na ktorý sa aplikuje posypová soľ, je kľúčom k bezpečnému pohybu a tiež spôsob, ako minimalizovať riziko úrazu. Zaujíma vás, ako na efektívne odpratávanie snehu a aplikáciu posypovej soli? Prečítajte si niekoľko užitočných rád.

Základom pre odpratávanie snehu je kvalitný odhŕňač

Jedným z najdôležitejších nástrojov na odpratávanie snehu je lopata, resp. odhŕňač snehu. Mali by ste dopredu rátať s tým, že sa stretnete s odpratávaním zľadovatelého snehu, čo si vyžaduje pevný odhŕňač snehu s kovovou lištou. S čerstvo napadnutým snehom vám pomôže odhŕňač snehu z pevného plastu.

Výbornou voľbou sú ergonomické odhŕňače snehu, ktoré majú špeciálne tvarovanú rúčku. Vďaka nej sa eliminuje záťaž na chrbticu, ale aj preťaženie zápästia.

Náročnejší môžu zvoliť frézu na sneh. Dvojstupňová fréza na sneh si bez problémov poradí aj so zľadovateným snehom. Avšak je potrebné vybrať si ju podľa veľkosti pozemku, množstva snehu či pohonu frézy.

Tipy na odpratávanie snehu

Odpratávanie snehu môže byť ľahké a jednoduché. Čo všetko vám túto činnosť uľahčí?

  • Ak je sneh ťažký a mokrý, nastriekajte lopatu kuchynským olejom na varenie v spreji, nebude sa lepiť.
  • Nečakajte, kým vonku prestane padať sneh, ale odhŕňajte ho priebežne. Odporúča sa začať pracovať, keď je vrstva snehu 2 až 4 centimetre.
  • Najideálnejším časom na odpratávanie snehu je najteplejšia časť dňa, u nás je to spravidla poludnie.
  • V prípade, že vás odhŕňanie snehu nebaví, investujte do vonkajších rohoží, ktoré sa inštalujú na chodníky a príjazdové cesty a zabezpečia topenie snehu.
  • S ľahkým snehom si poradí aj vysávač na lístie.
  • Pred odpratávaním snehu sa teplo oblečte, ideálne do viacerých tenších vrstiev a nezabudnite na rukavice.
  • Najprv odhrňte sneh z rovných povrchov, teda chodníkov a príjazdovej cesty. Ak máte kopcovitý pozemok, postupujte zvrchu smerom nadol.
  • Nezabudnite odstrániť sneh zo striech, s čím vám pomôžu hrable na snehovú strechu.
  • V zásobe majte posypovú soľ a naučte sa ju správne aplikovať.

Posypová soľ je dobrý sluha, ale zlý pán. Ako ju používať?

Posypová soľ je bežne používaným prostriedkom na zvýšenie bezpečnosti na chodníkoch a cestách v období zimy, pretože eliminuje riziko pošmyknutia sa, následného pádu a prípradného zranenia.

Tvorí ju najčastejšie chlorid sodný s prídavkom činidla proti hrudkovaniu. Má schopnosť rozpúšťať sneh i ľad, čím eliminuje šmykľavosť na cestách, chodníkoch, parkoviskách či námestiach.

Alternatívou bežnej posypovej soli je chlorid vápenatý, ktorý funguje až do teploty mínus 35 stupňov Celzia. Jeho nevýhodou je vyššia cena. Používajú sa aj ďalšie varianty posypových materiálov, ako napríklad chlorid horečnatý, soľanka, chlorid draselný či močovina.

Avšak treba si uvedomiť, že  posypová soľ je dobrý sluha, ale zlý pán. To znamená, že by sa mala používať s mierou, pretože môže mať negatívny vplyv na životné prostredie. Samozrejme, dôležité je vybrať si produkt, ktorý disponuje potrebnými certifikátmi bezpečnosti používania.

Na čo si dať pozor pri používaní posypovej soli?

  • Vždy sa riaďte návodom na použitie, ktorý je súčasťou každého produktu.
  • Všeobecne sa odporúča použiť 10 až 20 g posypovej soli na meter štvorcový, pričom sa nanáša na odhrnutý povrch.
  • Pokiaľ viete, že budete snežiť, vznik poľadovice eliminujete tak, že posypovú soľ aplikujete na chodník či príjazdovú cestu ešte predtým, ako nasneží.
  • Použitie posypovej soli v konkrétnych oblastiach upravuje Zákon o ochrane životného prostredia, pretože môže znečistiť podzemné vody, vodné toky či pôdu.

Ako nahradiť posypovú soľ?

Odpratávanie snehu a následné použitie posypovej soli nie je nevyhnutnosť. Na posypanie zľadovateného povrchu môžete použiť aj štrk, piesok, andezit či brizolit. Treba rátať s tým, že proces posypávania musíte pri opätovej snehovej nádielke zopakovať.

Na trhu však nájdete aj ekologické posypové materiály, ktoré sú šetrné k prírode a zabezpečia rozpustenie snehu a ľadu. Niektorí majitelia nehnuteľností využívajú na súkromné účely posypové materiály, ako sú popol či hobliny.

Na odpratávanie snehu môžete využiť akumulátorové alebo benzínové snehové frézy. Zídu sa vám aj ochranné pomôcky, ako napríklad rukavice. Neváhajte a pozrite si ponuku v našom e-shope.

Zdroje:

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/tips-for-safe-snow-shoveling

https://www.powerproequipment.com/uncategorized/9-tips-to-make-snow-removal-easier-during-this-winters-biggest-snowstorms

https://www.forbes.com/home-improvement/driveway/snow-shoveling-tips/

https://www.allamericanturf.com/blog/7-snow-removal-tips-thatll-blow-your-mind/

https://www.unicarback.com/ako-vybrat-spravny-posypovy-material/

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás