Postrek proti mrazom: Ideálna prevencia a starostlivosť o rastliny

Rady a tipy

Postrek proti mrazom: Ideálna prevencia a starostlivosť o rastliny

10. november 2023

Postrek proti mrazom má preventívnu úlohu chrániť rastliny pred poškodením nízkymi teplotami. Prezradíme vám, ako postrekovať rastliny, aký postrek zvoliť a ako ho aplikovať.

Poškodeniu rastlín mrazom môžete zabrániť tým, že si vyberáte vhodné odrody, sadíte ich v správny čas na vhodné miesto a doprajete im dostatok živín v optimálnom pomere.

Avšak existujú aj ďalšie možnosti, ako eliminovať riziko poškodenia rastlín nízkymi teplotami. Spoločne sa teda pozrieme na to, prečo je dôležité chrániť rastliny pred mrazom a ako to urobiť.

Jednou z možností je postrek proti mrazom, ktorý minimalizuje prípadné škody spôsobené pôsobením stresových faktorov a prispieva k správnej starostlivosti. Zvyčajne sa aplikuje v pravidelných intervaloch od jari do jesene, alebo tesne pred nástupom mrazov či podľa pokynov výrobcu.

Prečo rastliny potrebujú ochranu proti mrazu

Rastliny disponujú rôznou odolnosťou voči mrazu, na čo by ste mali myslieť už pri ich kúpe. Mráz môže rastliny poškodiť, ale aj vysušiť. To znamená, že aj v mínusových teplotách dokážu vždyzelené stromy či kry odparovať vodu cez listy, ale nie sú schopné prijímať ju v dôsledku zamrznutej pôdy. Tým pádom vyschnú.

Tipy, ako chrániť rastliny pred mrazom

  • Doprajte im počas roka a aj v jeseni optimálne hnojenie s vhodným pomerom výživných látok.
  • Stromy pred mrazom ochráni náter vápenným mliekom.
  • Alternatívou vápenného mlieka je obalenie kmeňa jutovinou alebo rohožami z trstiny.
  • Mladé stromy a nízke rastliny zakryte celé, napríklad netkanou textíliou, plachtou či jutovinou.
  • Kvetináče zabaľte do bublinkovej fólie či iného vhodného materiálu.
  • Použite postrek proti mrazom.

Postrek proti mrazom: Prečo a kedy ho aplikovať?

Vo všeobecnosti sa odporúča jesenné postreky stromov aplikovať po opadnutí listov, čo je v období od konca októbra a začiatkom novembra.

Spravidla sa používajú meďnaté a sírnaté postreky. Bojujú proti hubovým ochoreniam a aj škodcom, ako je napríklad škvrnitosť listov.

Ako je to s postrekom proti mrazom? Na trhu nájdete produkty od rôznych výrobcov, pričom doba postreku závisí od konkrétneho výrobcu.

Mnohé z nich zvyšujú odolnosť rastliny pred mrazom. Zároveň im dodávajú potrebné živiny, ako napríklad minerály a látky, ktoré majú schopnosť podporiť produkciu bielkovín a aminokyselín chrániacich rastliny pred mrazom.

Doba aplikácie sa odvíja od konkrétneho produktu a môže byť:

  • pred výsadbou alebo výsevom, spravidla na jar,
  • po vyrašení listov,
  • na začiatku kvitnutia,
  • niekoľko dní pred príchodom predpokladaného mrazu,
  • po opadaní listov v jeseni,
  • v pravidelných intervaloch na zvýšenie odolnosti rastliny.

Na trhu nájdete aj špeciálne produkty, ktoré zvyšujú odolnosť rastlín voči stresovým faktorom, teda mrazu, chladu, suchu, zároveň podporujú klíčenie rastlín, urýchľujú zakorenenie, zvyšujú odolnosť voči chorobám atď. Ak ich budete používať pravidelne, je veľký predpoklad, že ochránia rastliny aj proti mrazu.

Používajú sa v intervale 10 až 14 dní formou:

  • postreku,
  • namáčania semien a koreňov rastlín,
  • zálievky.

Funguje postrek proti mrazom aj na regeneráciu poškodených rastlín?

Odpoveď na túto otázku sa opäť odvíja od konkrétneho produktu. Niektoré z nich je možné aplikovať ako prevenciu proti poškodeniu nepriaznivými klimatickými podmienkami, vrátane mrazu, a tiež sú vhodné aj ako ochrana proti škodcom a pomoc pre rastliny poškodené stresom či poveternostnými vplyvmi.

Po poškodení rastlín mrazom je vhodné použiť prípravky s vysokou koncentráciou aminokyselín. Tie im pomáhajú zotaviť sa aj po pôsobení stresových faktorov, ako je mráz či ľadovec. Sú schopné regenerovať poškodené listy a ďalšie časti rastlín. Spravidla sa aplikujú v pravidelných intervaloch po poškodení až do získania žiaduceho stavu.

Pri aplikácii postrekov a hnojív sa riaďte pokynmi výrobcu, chráňte si zdravie a používajte potrebné náčinie. To ponúka doplnkový sortiment v našom e-shope, ako napríklad ochranné pomôcky. V prípade bližších informácií nás neváhajte kontaktovať. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás