Prečo a ako často používať vertikutátor?

Rady a tipy

Prečo a ako často používať vertikutátor?

8. február 2024

Vertikutátor je záhradný pomocník, ktorý zlepšuje cirkuláciu vzduchu, vody i živín ku koreňom, čím podporuje zdravie i vzhľad trávnika. Dnes máme pre vás odporúčania, ako často by ste vertikutátor mali používať.

Ak chcete mať hustý, zdravý a žiarivo zelený trávnik, pravidelné kosenie, zálievka a hnojenie nestačia. Dôležitá je aj vertikutácia, teda prevzdušnenie alebo odstránenie vrchnej vrstvy trávnika.

Potrebujete na to vertikutátor, ktorý trávnik zbaví odumretého materiálu, ako je mach, burina a stará tráva. Tým sa zlepší cirkulácia vzduchu, vody i živín ku koreňom, čo pozitívne ovplyvní zdravie a vzhľad trávnika. Vertikutácia zároveň eliminuje vznik chorôb trávnika a inhibuje jeho rast a hustotu.

Ako často používať vertikutátor?

Bez ohľadu na to, či máte doma ručný, akumulátorový, elektrický, benzínový či ťahaný vertikutátor, musíte vedieť, ako často ho použiť.

Načasovanie vertikutácie sa odvíja od viacerých faktorov, ako je napríklad typ trávnika, klimatické podmienky, intenzita používania a predchádzajúce postupy údržby.

Zvážte, či trávnik potrebuje horizontálnu alebo vertikálnu vertikutáciu

Pri jemnejších druhoch trávnika a pravidelne udržiavanom trávniku bez veľkej odumretej vrchnej vrstvy sa odporúča horizontálna vertikutácia, ktorá vertikutuje plytko.

Naopak, pri silnejších a zanedbaných trávnikoch je vhodná vertikálna vertikutácia s hlbokým zárezom do pôdy.

Všímajte si znaky, že trávnik potrebuje vertikutátor

Ak váš trávnik vyzerá opotrebovane, teda sa na ňom nachádza hustý porast machu, rozrástla sa na ňom burina a jeho súčasťou sú väčšie plochy suchej trávy, je zrejme načase použiť vertikutátor.

Menej je viac

Ak vertikutáciu vykonávate príliš často a v nevhodný čas, existuje riziko poškodenia trávnika. Aj tu teda platí, že menej je viac. Vo všeobecnosti sa odporúča trávnik vertikutovať dvakrát ročne, konkrétne v období jari, v mesiacoch marec alebo apríl, a na jeseň v septembri alebo októbri.

Minimálna frekvencia vertikutácie je jedenkrát do roka, pričom jarné použitie vertikutátora je nevyhnutnosť. Prečo je to dôležité?

Na jar vertikutácia regeneruje poškodený trávnik po zime, zlepší jeho výživu i okysličenie. V období jesene zasa pomáha s odstránením nežiaducej vrchnej vrstvy a pripraví ho na zimu.

Dodržiavajte správnu techniku a nastavenie vertikutátora

Môžete sa informovať priamo u predajcu, alebo cenné informácie získate aj v návode na použitie konkrétneho produktu. Spravidla oceľové nože prerezávajú pôdu do hĺbky 2 až 3 milimetre.

Ak chcete, aby vertikutátor pracoval efektívne a mal dlhú životnosť, pravidelne ho kontrolujte a nepodceňujte údržbu.

Tipy na správnu vertikutáciu

Okrem informácií, ako často používať vertikutátor, je dôležité vedieť, ako vyzerá správna vertikutácia. Aké zásady sa oplatí dodržať?

  • Štrnásť dní pred vertikutáciou trávnik prihnojte.
  • Pri vertikutácii nesmie byť pôda príliš suchá a ani mokrá.
  • Dva dni pred použitím vertikutátora trávnik pokoste na výšku 2 až 4 cm.
  • Optimálna hĺbka vertikutácie pri trávnikoch, ktoré sú pravidelne udržiavané, je 2 až 3 milimetre. Hoci vertikutátory umožňujú nastavenie hĺbky až do 10 mm, aj pri zanedbaných trávnikoch postačuje hĺbka vertikutácie 5 mm.
  • Vertikutáciu realizujte najprv v jednom smere, a potom opätovne naprieč.
  • Po vertikutácii sa odporúča trávnik prihnojiť, realizovať dosev, pieskovanie a zálievku.

Vertikutátory nájdete aj v našej ponuke

V našom e-shope nájdete elektrické aj benzínové vertikutátory. Ktoré si vybrať? Benzínové prevzdušňovače sú vhodné pre veľké plochy bez prístupu elektrickej energie. Elektrické sa vyznačujú bezúdržbovosťou a nízkou hmotnosťou.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás