Všetko, čo by ste mali vedieť o palivovom dreve

Aktuality

Všetko, čo by ste mali vedieť o palivovom dreve

13. november 2020

Hoci by sa mohlo zdať, že frekvencia kúrenia drevom v domácnostiach klesá, nie je to tak. Môžu za to najmä rastúce ceny konkurenčných zdrojov tepla. Ľudia tak vo svojich domoch či chalupách opäť kúria drevom v kachliach, kotloch na drevo či krboch. Suverénne najpopulárnejším riešením sú krby. Tie v lete slúžia ako vkusný doplnok interiéru a v zime prinesú výnimočný pocit domova, tepla a komfortu. 

Akým drevom vykurovať?

V menších domoch je drevo hlavným zdrojom tepla. Vo väčších sa používa v kombinácii s inými zdrojmi energie, zväčša solárnymi panelmi alebo tepelnými čerpadlami. Na rozdiel od ostatných zdrojov tepla ovplyvňuje výslednú kvalitu spaľovania dreva viacero faktorov. Výhrevnosť, vlhkosť a hustota dreva sa odvíjajú od konkrétneho druhu dreva, doby vyťaženia a doby a spôsobu uskladnenia. 

Vo všeobecnosti by malo palivové drevo horieť s minimálnou produkciou sivého a čierneho dymu, čo docielite použitím tvrdého dreva. Pojmom tvrdé drevo označujeme drevo s hustotou väčšou ako 500 kg/m³. Pochádza najmä z listnatých stromov ako dub alebo buk. Hoci je palivové drevo lacné a dostupné, mnohých odrádza jeho zdĺhavá príprava. Zabudnite na pálenie odpadového dreva, drevotriesky a preglejky, ktoré patria do spaľovne.

Požadovanú vlhkosť dreva získate dostatočným sušením, ktoré by malo trvať približne dva roky. Po tejto dobe sa zníži vlhkosť v drevených vláknach na menej ako 20 % a drevo je tak vhodné na vykurovanie. V prípade, že takéto drevo nemáte, siahnite po vysušenom dreve od dodávateľa. Jeho cena však nebude taká priaznivá.

Nepodceňte prípravu dreva

Keď chcete z vykurovania drevom vyťažiť maximum, mali by ste myslieť na správnu prípravu a skladovanie palivového dreva. Takéto drevo by ste si mali zaobstarať v zimných mesiacoch. Mnohí aj napriek tomu drevo kupujú v lete. Je totiž lacnejšie. Nemá však takú nízku vlhkosť ako čerstvo vyťažené drevo v zime.

Najobľúbenejším spôsobom zadováženia drevenej suroviny je kúpa v približne metrových kusoch dreva. Drevo si môžete tiež svojpomocne naťažiť. Musíte však o tom informovať miestnu správu lesov. Výhodou tohto spôsobu je nízka cena, nevýhodou ťažšia fyzická aktivita a potreba náradia či výkonnej záhradnej techniky.

Správne skladovanie je kľúčové

Po kúpe alebo svojpomocnom vyťažení dreva je potrebné napíliť ho na kusy vhodné na spaľovanie. Zabúdať netreba ani na guľatinu, ktorú naštiepte na menšie kusy. Okrem správnej prípravy je dôležité aj skladovanie. Palivové drevo by ste mali skladovať na miestach s dostatočnou cirkuláciou vzduchu. 

Keď nemáte k dispozícii kôlňu alebo šopu, na skladovanie palivového dreva použite drevený prístrešok, ktorý zabráni jeho navhlčeniu pod vplyvom poveternostných podmienok. V prípade, že nemáte ani ten, kopu dreva zakryte nepremokavým materiálom. Urobte tak len z vrchnej strany, inak by ste zabránili prúdeniu vzduchu medzi jednotlivými kusmi dreva. Palivové drevo v žiadnom prípade neskladujte v pivnici či suteréne. Neopierajte ho ani o stenu domu – predlžuje to čas sušenia. Nikdy ho tiež neukladajte rovno na zem. Zvlhne a začne hniť a práchnivieť.

Vykurovanie palivovým drevom vyžaduje dostatok času a energie. Mali by ste to brať do úvahy ešte predtým, ako sa pre tento spôsob vykurovania rozhodnete. Ide však o najstarší spôsob získavania energie s jedinečným čarom, ktorý vám dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky. Rozhodne preto stojí za zváženie. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás