Zakladáme vinohrad: Ako vysadiť vinič a tešiť sa z úrody?

Rady a tipy

Zakladáme vinohrad: Ako vysadiť vinič a tešiť sa z úrody?

30. jún 2023

Chcete si založiť vinohrad v domácich podmienkach? Prečo nie! Či už sa chystáte založiť jeden lán alebo desiatky rastlín viniča, mám pre vás niekoľko tipov, ako založiť vinohrad a vysadiť vinič tak, aby ste sa o niekoľko rokov tešili z úrody.

Založenie vinohradu a pestovanie viniča nie je ľahká úloha, no ak si osvojíte základné tipy a triky, postupom času nájdete spôsob, ako sa starať o vinič tak, aby prosperoval.

Ako na vysádzanie viniča krok po kroku

Typ pôdy vhodný pre vinič

Vinič, latinsky Vitis vinifera, je náročná rastlina a vypestovať kvalitné hrozno môže trvať dlhšie, ako by ste si mysleli. Skúsení pestovatelia viniča svoje skúsenosti získali až po mnohých rokoch prešľapov a zmarených plodov. 

Vinič miluje dobre priepustnú pôdu s pH v rozmedzí 6 až 7,5. Ak máte na záhrade vápenaté pôdy, viniču sa bude dariť, no porastie aj v ílovitých pôdach s dostatočnou zásobou vlhkosti a živinami.

Menej náročné odrody viniča na pestovanie vhodné pre začiatočníkov

Ak s pestovaním viniča začínate, odporúčame vám vybrať si odrody, ktoré tolerujú prešľapy začiatočníkov. Medzi ne patrí odroda Chardonnay, Merlot a Shiraz. Tieto tri odrody rastú dobre v rôznych typoch pôd, vrátane ílovitých a vápenatých. Merlot je známy svojou prispôsobivosťou a Shiraz zvládne aj náročnejšie klimatické podmienky

Uvedomte si však, že aj tieto „nenáročné” odrody majú svoje požiadavky na rast a hoci sú odolnejšie k chybám, nesprávna starostlivosť aj tak ovplyvní chuť ich hrozna.

Ako na vysádzanie viniča a založenie vinohradu

Správne vysadenie viniča je polovica úspechu. Začnite prípravou pôdy a výberom stanoviska v závislosti od odrody. Vyberte si sadenice najvhodnejšie pre región, v ktorom bývate. 

Opýtajte sa vinohradníkov z okolia, tí vám poradia najviac. Do každej vykopanej jamy pridajte kompost a sadenicu vložte tak, aby bol koreňový krčok tesne nad úrovňou zeme. (Je to miesto, kde sa korene stretávajú s kmeňom sadenice.)

Po výsadbe sadenice dôkladne zalejete a počas prvých týždňov zalievajte intenzívnejšie, aby sa zakorenila. Odporúčame vám k sadenici namontovať oporu na podporu rastu viniča. Vinič má štandardne veľmi dlhé a hlboké korene, keďže prirodzene rastie na suchých miestach, kde je vlaha hlbšie v zemi.

Rez viniča

Aby ste dosiahli kvalitnú úrodu a tvar, jedným z nezanedbateľných postupov vo vinohradníctve je rez. 

Správny čas na rez záleží od konkrétnej oblasti, no vo všeobecnosti platí, že:

  • zimný rez  slúži na tvarovania a vykonávame ho v období spánku rastliny,

  • jarný rez slúži na „dokončenie” zimného rezu, 

  • letný rez vykonávame v prípade, že sa rastlina príliš rozrástla, s opatrnosťou, aby ste neovplyvnili plodnosť. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás