Závlahové systémy: Moderné riešenia pre krásny a zdravý trávnik

Rady a tipy

Závlahové systémy: Moderné riešenia pre krásny a zdravý trávnik

14. august 2023

Závlaha trávnika je kľúčovým krokom k tomu, ako mať okolo domu zdravý a svieži trávnik. Ak chcete vedieť, ako často trávnik zavlažovať a či sú závlahové systémy vhodným riešením, čítajte ďalej. 

V období renesancie pestovali Francúzi a Angličania trávniky, ktoré tvoril najmä harmanček alebo tymian. Upravené trávniky, podobné tým dnešným, sa objavili v Anglicku v období 17. storočia a predstavovali znak bohatstva a vysokého postavenia. Ich kosenie, odstraňovanie i závlaha boli doménou veľkého množstva služobníctva. 

Aktuálne si na hustom, zdravom a sviežom zelenom trávniku zakladajú majitelia rodinných domov i firiem, a preto do jeho údržby i závlahy investujú čas, energiu i finančné prostriedky. 

Ak chcete mať okolo svojho domu krásny trávnik aj vy, prinášame vám sumár toho najdôležitejšieho z oblasti starostlivosti o trávnik a výberu závlahových systémov.  

Prečo je závlaha trávnika nevyhnutnosť? 

Zdravý trávnik, po ktorom môžete chodiť naboso, a zároveň púta pozornosť, je výsledkom pravidelnej starostlivosti v podobe kosenia, vertikutácie, hnojenia i polievania. 

Kľúčovú rolu hrá buď závlaha svojpomocne, alebo polievanie pomocou závlahových systémov. Vďaka nim má trávnik optimálne a rovnomerné množstvo vody pre zdravý rast i atraktívny vzhľad. 

Výhody a nevýhody optimálnej závlahy trávnika 

  • Získate dokonalý trávnik v sviežej zelenej farbe, ktorý je na pohľad hustý a zdravý. 

  • Zvyšujete hodnotu nehnuteľnosti, čo je prínos napríklad pri jej predaji. 

  • Znížite možnosť vzniku erózie pôdy a stojatých vôd okolo domu. 

Závlaha trávnika: Aké sú hlavné pravidlá? 

Závlaha trávnika je v čase klimatických zmien, sprevádzanými vlnami horúčav, nevyhnutnosť. Na čo by ste nemali zabúdať? 

  • Intenzita závlahy sa odvíja od poveternostných vplyvov, ale aj druhov trávnika. Dokonale udržiavaný trávnik bez buriny je potrebné zvyčajne zalievať denne. Prirodzený trávnik pri chate či chalupe s “burinou” a kvitnúcimi rastlinami je    odolnejší voči suchu i záťaži a závlaha trávnika sa realizuje podľa potreby. 

  • Najlepší čas na závlahu je počas letných horúčav skoro ráno, ideálne pred východom slnka. 

  • Stočené alebo ohnuté steblá trávy, nevzhľadné hnedé fľaky sú signálmi nedostatku vody. 

  • Ak po tráve prejdete a tráva sa nevyrovná do 20 minút, je potrebné realizovať závlahu. 

  • V prípade častého polievania malým množstvom vody sa stáva trávnik menej odolným voči suchám, pretože korene neprerastú do hlbších vrstiev pôdy, kde sa nachádzajú zásoby vody. 

  • Počas leta potrebuje trávnik zhruba 15 litrov vody na meter štvorcový, čím dôjde k zvlhčeniu pôdy do hĺbky približne 15 až 20 centimetrov. 

  • Letné horúčavy trávnik prečká vtedy, keď je o niečo vyšší, pretože vyššia tráva eliminuje odparovanie vody

Závlaha trávnika sa odvíja od druhu osiva i typu pôdy 

Bez ohľadu na to, či u vás prebieha závlaha trávnika svojpomocne, alebo používate závlahové systémy, pre efektívne zavlažovanie by ste mali vedieť, akým druhom osiva a typom pôdy disponujete. 

Čo je v tomto smere podstatné? 

  • Ešte pred založením trávnika venujte pozornosť druhu osiva v závislosti od požiadaviek na využívanie trávnika. Stretnúť sa môžete s parkovými, ihriskovými, reprezentačnými trávovými zmesami i tými, ktoré sú určené do tieňa i suchého prostredia. Nielen čo sa týka zálievky, sú ideálne robustné trávne zmesi. 

  • Pri výbere osiva stavte na čo najvyššiu kvalitu. 

  • Ílovitá pôda vodu pomaly absorbuje a aj uvoľňuje. Trávnik s ílovitou pôdou stačí zalievať raz týždenne v dvoch, až troch intervaloch. 

  • Piesčitá pôda nedokáže dobre udržiavať vlhkosť, a preto je nutné častejšie zavlažovanie. Odporúčaný interval závlahy je trikrát do týždňa. 

  • Hlinitá pôda patrí k najproduktívnejším a ideálnym druhom pôdy aj pre pestovanie trávnika. Okrem iného dobre absorbuje aj udržiava vodu. Trávnik v hlinitej pôde stačí zavlažovať dva razy týždenne. 

Závlaha svojpomocne, alebo je lepšie staviť na závlahové systémy?

Zavlažovanie trávnika svojpomocne je dostatočným riešením pre malé záhrady a trávniky. Polievanie hadicou s rozprašovačom nezaberie veľa času a je efektívne aj z hľadiska prácnosti. Avšak pri trávnikoch s veľkou rozlohou sú na nezaplatenie závlahové systémy, pretože:

  •  šetria čas, námahu, vodu i finančné prostriedky, 

  • podieľajú sa na znížení chorobnosti trávnika, 

  • zachovávajú v pôde cenné živiny a 

  • prispievajú k jeho zdraviu a atraktívnemu vzhľadu. 

Výhody využívania závlahových systémov sa, samozrejme, odvíjajú od konkrétneho produktu. Zavlažovače môžeme rozdeliť do viacerých kategórií, napríklad podľa výrobcu, zavlažovacej plochy, dosahu a typu. 

To sú zároveň hlavné kritériá, ktoré treba zohľadniť pri nákupe zavlažovača. Okrem toho je vhodné vziať do úvahy náročnosť údržby, kompatibilnosť s inými značkami a efektivitu, ktorá má vplyv na spotrebu vody a tým pádom aj úsporu finančných prostriedkov. 

Rozdelenie zavlažovačov podľa typu je nasledovné: 

  • Rotačné zavlažovače sú výhodné kvôli schopnosti rovnomerne zavlažovať, čím prispievajú k efektívnej zálievke a eliminácii plytvania vodou. Sú vhodné pre stredné až veľké trávnaté plochy. 

  • Impulzné závlahové systémy sú určené najmä pre veľké plochy. Často sú na trojnožke, čo umožňuje výškové nastavenie a závlahu trávnika, záhrady i kríkov. 

  • Výkyvné zavlažovače sa dajú použiť na závlahu trávnika, ale aj v iných oblastiach. Disponujú rôznym dosahom a šírkou postreku. Vďaka otáčaniu možno zavlažovanie prispôsobiť konkrétnym potrebám. 

  • Vírivé závlahové systémy pripomínajú jemný dážď. Ľahko sa s nimi manipuluje a zaisťujú rovnomernú závlahu. 

Pri starostlivosti o trávnik, kde patrí nielen zavlažovanie, ale i kosenie a vertikutácia,  sa vám zíde záhradná technika, ktorú nájdete v našom e-shope

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás