Celoročná oáza pokoja: Čo nepodceniť pri návrhu zimnej záhrady?

Aktuality

Celoročná oáza pokoja: Čo nepodceniť pri návrhu zimnej záhrady?

11. január 2021

Cez deň presvetlená oáza, večer príjemne vyhriate miesto pre dokonalý oddych. Reč je o zimnej záhrade, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube. Aj zimná záhrada však môže mať mnoho podôb. Jej konečné využitie závisí výhradne od vašich osobných preferencií. Poradíme vám, aké máte možnosti a na čo si dať pozor.

Pojem zimná záhrada predstavuje zasklenú konštrukciu, ktorá je najčastejšie pričlenená k rodinnému domu. Má obytnú aj estetickú funkciu. Harmonicky spája interiér s vonkajším prostredím. Je preto ideálnym priestorom pre rôzne druhy rastlín, pomocou ktorých si môžete v interiéri vytvoriť celoročnú záhradu. Každá zimná záhrada by však mala spĺňať základné konštrukčné pravidlá. Čo nepodceniť?

Kľúčom je harmonická fasáda

Moderné zimné záhrady môžu mať rôznu konštrukciu, ktorá sa zväčša odvíja od dispozičných možností. Najdôležitejším pravidlom je, aby bola v harmonickom súlade s fasádou domu. Týka sa to nielen jej tvaru, ale aj materiálu a kvalitnej farby. Hoci je ideálne, keď ju postavíte naraz s domom, mnohí ju pripájajú k domu dodatočne, formou prístavby. Zabúdajú však na to, že okrem dizajnu treba dbať aj na funkčnosť a prevedenie, na ktorom sa neoplatí šetriť. Mohlo by sa vám to totiž vypomstiť.

Rozhoduje kvalita materiálov

Pri zimných záhradách sú rozhodujúce použité materiály. Najčastejšie ide o hliník, kov, drevo či plast alebo kombináciu hliníka s plastom. Hoci sa kedysi najväčšej popularite tešilo drevo, v súčasnosti je to najmä hliník, ktorý je najtrvácnejší a na rozdiel od ostatných materiálov nevyžaduje prakticky žiadnu údržbu. 

V rámci presklenia sú obľúbené najmä veľké sklenené tabule z bezpečnostného skla alebo polykarbonátu, ktoré majú minimalistický dizajn a kvalitnú izoláciu. Na trhu však nájdete aj riešenia z dvojskla či trojskla. Berte na vedomie, že každý projekt je jedinečný a vyžaduje iné riešenia. Poraďte sa preto vopred s architektom alebo statikom, ktorý vyberie taký typ skla, ktorý nepreťaží nosné profily konštrukcie. 

Okrem toho sledujte aj kvalitu spojov. Vysokokvalitné spoje totiž zabránia zbytočným únikom tepla, čo zároveň šetrí vašu peňaženku. 

Nepodceňte orientáciu zimnej záhrady

Nepodceňujte ani orientáciu zimnej záhrady. Keď ju umiestnite na juh, zabezpečíte si dostatočné vyhrievanie priestoru pôsobením slnka. V letných mesiacoch v nej naopak môže byť príliš teplo. Nevyhnutnosťou bude efektívny tieniaci systém, ktorý zabráni príliš veľkému prehrievaniu. 

Na severe to funguje opačne. Takáto zimná záhrada totiž vyžaduje intenzívnejšie vykurovanie. Na východnej strane budete mať príjemné rána, no večer sa v nej pre nedostatok slnečných lúčov ochladí. Je preto lepšie, keď zimnú záhradu umiestnite na západ, kde ju slnečné lúče dostatočne vyhrejú. Nevýhoda zimnej záhrady orientovanej na západ je rovnaká ako v prípade orientácie na juh. V letných mesiacoch sa bez tienenia nepohnete. 

Možnosti vykurovania

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, zasklenie zimnej záhrady súvisí aj s vykurovaním. Predtým, ako sa rozhodnete, vezmite do úvahy parametre, ako dĺžka slnečného svitu alebo teplota či vlhkosť prostredia. Siahnite po takom zasklení, ktoré v zimnej záhrade udrží čo najviac tepla. 

Jednoznačným favoritom sú sklá s nízkou priepustnosťou tepla. Nie všetky riešenia sú však vhodné do každého domu. Najväčšie pohodlie v zime získate pomocou moderného podlahového vykurovania, ktoré zabezpečí rovnomerné šírenie tepla v zimnej záhrade. Opäť však platí, že by ste sa mali vopred poradiť s odborníkom, ktorý pre vás nájde ideálne riešenie na mieru.

Veríme, že pre vás boli tieto tipy nápomocné. Keď pred zimnou záhradou naďalej uprednostňujete klasickú záhradu v exteriéri, neváhajte si pozrieť našu bohatú ponuku pomocníkov, s ktorými zvládnete jej starostlivosť a údržbu v každom počasí.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás