Čím sa riadiť pri kúpe záhradnej hadice?

Rady a tipy

Čím sa riadiť pri kúpe záhradnej hadice?

17. máj 2024

Zaujíma vás, aké záhradné hadice kúpiť, aby plnili svoju funkciu? Prečítajte si o rozdieloch medzi plastovými a gumenými hadicami a parametroch, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri samotnom výbere.

Záhradné hadice sú neodmysliteľnou súčasťou záhrady, pretože zabezpečujú pravidelné polievanie v obdobiach, keď je dažďa pomenej. Odlišujú sa použitými materiálmi, priemerom, hrúbkou, hmotnosťou, dĺžkou, pevnosťou, vnútornou výstužou, odolnosťou voči tvorbe rias, UV žiareniu, tlaku, deformáciám i mierou zdravotnej nezávadnosti.

Pozrite sa spolu s nami, ako vybrať funkčnú záhradnú hadicu, ktorá zabezpečí efektívne polievanie a má dlhú životnosť.

Plastové verzus gumené: Aké záhradné hadice kúpiť?

Najbežnejšími materiálmi, ktoré sa používajú na výrobu záhradných hadíc, sú plast a guma. Každý z nich má svoje výhody i nevýhody.

Plastové hadice ľahké, cenovo výhodné a dobre sa s nimi manipuluje. Avšak vplyvom slnečného žiarenia rýchlo praskajú, lámu sa a sú náchylné na opotrebenie. 

Gumené hadice drahšie ako plastové. Majú vyššiu hmotnosť a výbornú odolnosť aj voči horúcemu slnečnému žiareniu. Sú teda vhodné aj do náročných poveternostných podmienok. Disponujú dlhou životnosťou.

Na trhu nájdete aj záhradné hadice, ktoré sú kombináciou gumy a plastu.

Ruka v ruke s použitým materiálom ide aj zdravotná nezávadnosť. Ak používate záhradnú hadicu na polievanie záhrady, ale aj napúšťanie bazéna či napájanie zvierat, vyhnite sa plastovým hadiciam z dôvodu obsahu ftalátov uvoľňujúcich sa do vody vplyvom slnečného žiarenia. V tomto prípade preferujte záhradné hadice na pitnú vodu so špeciálnou vnútornou vrstvou a sú odolné voči vzniku rias.

Hrúbka a hmotnosť ako dôležité faktory pri výbere záhradnej hadice

Ak máte vybraný materiál záhradnej hadice, posvieťte si na hrúbku vnútornej a vonkajšej steny, s ktorými súvisí aj jej hmotnosť. Vo všeobecnosti platí, že čím je hrubšia stena, tým je väčšia odolnosť a kvalita hadice.

Hrúbka kvalitnej záhradnej hadice by mala predstavovať minimálne 5 mm, resp. hmotnosť hadice na každý meter dĺžky by mala byť aspoň 115 g. To znamená, že napríklad hadica s priemerom 13 mm a s dĺžkou 15 metrov by mala vážiť aspoň 1 725 g (115 g krát 15 metrov).

Prečo zvoliť hadicu s hrubšou stenou?

  • Vydrží vyšší tlak, pričom bežná záhradná hadica na hobby účely zvládne tlak okolo 4 až 8 barov.
  • Umožňuje efektívnu montáž spojok, ktoré na hadici zároveň lepšie držia ako na tej s tenšou stenou.
  • Zmotá sa bez prehýbania a prácneho ručného rozmotávania.

Záhradné hadice sa vyrábajú v priemere 10, 13, 19, 25, 32 a 38 mm. Najpredávanejšie sú tie s priemerom 13 a 19 mm. Do väčších záhrad sa odporúčajú hadice s väčším vnútorným priemerom, najčastejšie 19 mm, pretože ten pozitívne ovplyvňuje prietok vody.

Ďalšie užitočné tipy, ako vybrať záhradnú hadicu

Okrem materiálu a priemeru vezmite pri výbere záhradnej hadice do úvahy aj ďalšie dôležité parametre.

  • Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému prehrievaniu vody v hadici, nakupujte čierne záhradné hadice. Naopak, preferujte priehľadné či svetlé odtiene kvôli lepšiemu odrazu slnečného svetla. Z hľadiska vzhľadu a zakomponovania do záhrady však najprirodzenejšie vyzerá zelená farba.
  • Podľa veľkosti zavlažovanej plochy zvoľte dĺžku hadice, pretože záhradné hadice sa predávajú v návinoch s dĺžkou 10, 20, 25 a 50 metrov. Správnu dĺžku zistíte podľa najvzdialenejšieho miesta od zdroja vody a k zistenému číslu pridáte nejaký ten meter navyše. Od dĺžky hadice sa tiež odvíja pohodlnosť pri manipulácii.
  • K funkčnosti a efektívnemu využívaniu záhradnej hadice patrí aj príslušenstvo, ako napríklad spojky, redukcie či adaptéry na rozvetvenie hadice. Ak pripájate hadicu k vodovodnému kohútiku, potrebujete hadicovú sponu. Praktickým pomocníkom je aj adaptér s vnútorným, alebo vonkajším závitom. Na koniec hadice sa umiestňujú pištole alebo trysky, pričom obľúbené sú multifunkčné varianty.

Praktických pomocníkov do záhrady nájdete aj v našom e-shope

Radi sa staráte o svoju záhradu, pretože vás to vnútorne napĺňa? Praktických pomocníkov, ako napríklad kosačky, vertikutátory či krovinorezy a mnoho ďalších nájdete aj v našom internetovom obchode.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás