Čo zohľadniť pri kúpe vretenovej kosačky? Poradíme vám

Aktuality

Čo zohľadniť pri kúpe vretenovej kosačky? Poradíme vám

27. máj 2021

Máte menší okrasný trávnik a hľadáte pomocníka, ktorý vám pomôže s jeho údržbou? Siahnite po vretenovej kosačke. Jednotlivé steblá trávy totiž netrhá, ale strihá. Trávnik tak zostane vo veľmi dobrej kondícii a bude vám dlhodobo prinášať skvelý pocit z dobre vykonanej práce. Čo všetko zohľadniť pri kúpe?

Ako funguje vretenová kosačka?

Vretenová kosačka funguje na jednoduchom princípe. Na rozdiel od iných typov kosačiek, jej žací ústroj steblá trávy nekosí, ale strihá. Tvorí ju pevný kôš, o ktorý sa opierajú špirálovité nože umiestnené na horizontálnom vretene. Trávnik je vďaka tomu krátko po kosení vo výbornom stave. Hojenie prebieha rýchlo, tráva počas najbližších 24 hodín ďalej rastie a hustne. Hoci k najpopulárnejším typom vretenových kosačiek patria u slovenských záhradkárov ručné vretenové kosačky, na trhu nájdete aj tie s elektrickým, akumulátorovým, resp. benzínovým pohonom. Čím sa od seba líšia?

Ručné vretenové kosačky

Ručná vretenová kosačka je ideálna pre menšie okrasné trávniky do 100 m2. Ide o cenovo výhodné riešenie, ktoré nevyžaduje prakticky žiadnu údržbu. Je pevná a bude vám slúžiť pokojne desiatky rokov. Jediné, čo pre jej správne fungovanie potrebujete, je nabrúsiť vreteno po každej sezóne. Na brúsenie vretien a nožov sa použivajú rôzne druhy brúsok. Nevýhodou ručnej vretenovej kosačky je nevyhnutnosť fyzickej sily, ktorú musíte pri každom kosení vynaložiť. Ak si chcete prácu v záhrade výrazne uľahčiť, uprednostnite radšej ostatné druhy pohonov.

Elektrické vretenové kosačky

Kúpou elektrickej vretenovej kosačky získate do záhrady výkonného a spoľahlivého pomocníka. Nie je hlučná a šetrí aj vaše fyzické sily. Najväčšou nevýhodou tohto zariadenia je to, že jeho pohyb limituje dĺžka prívodného kábla. Rátať treba aj s vyššou obstarávacou cenou. Nezabúdajte, že menší záber kosačky ide ruka v ruke s konečným časom kosenia. Nepríjemne vás tiež môžu prekvapiť postranné kolieska, ktoré môžu na vašom trávniku urobiť nepekné koľaje. Je vhodná pre menšie trávniky do 150 m2. Rotáciu vretena zabezpečuje v tomto prípade elektromotor.

Akumulátorové vretenové kosačky

Rotáciu vretena akumulátorových kosačiek zabezpečuje elektromotor, ktorý sa napája z batérií. Aj pri nich platí to isté, čo sme spomenuli vyššie. Sú výkonnejšie, spoľahlivé a ich obsluha nevyžaduje prakticky žiadnu fyzickú námahu. Výhodou oproti elektrickým vretenovým kosačkám je absencia prívodného kábla. Pri kosení vás tak nič neobmedzuje. Nevýhodou je slabšia výdrž batérií a tiež vyššia obstarávacia cena.

Benzínové vretenové kosačky

Tieto zariadenia sú ideálne pre náročnejších zákazníkov. Okrem toho, že sú najdrahšie, sú zároveň najrobustnejšie (majú viac ako 100 kg) a najvýkonnejšie. V menšej záhrade sú preto zbytočným luxusom, ktorý vás bude stáť zbytočne veľa peňazí a hodiny údržby navyše. Sú vhodné najmä pre údržbu futbalových, resp. golfových ihrísk a tenisových kurtov. 

Čo si všímať pri kúpe vretenovej kosačky?

Okrem pohonu by ste mali pri kúpe vretenovej kosačky zvážiť nasledovné:

  • výkon kosačky,

  • šírka záberu a výška strihu,

  • hmotnosť, 

  • konštrukčné prevedenie, 

  • cena,

  • zberný kôš (dá sa kúpiť aj samostatne).

Nedá sa však jednoznačne povedať, ktoré parametre a vlastnosti sú pri vretenovej kosačke ideálne. Všetko záleží od osobných preferencií a toho, čo od zariadenia očakávate. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že výsledná cena sa odvíja najmä od kvality prevedenia, použitých materiálov, typu pohonu a tiež maximálneho výkonu. 

Ak nechcete do vretenovej kosačky investovať, nemáte problém zašpiniť si ruky a otestovať svoje fyzické zdatnosti, uprednostnite klasickú ručnú vretenovú kosačku, ktorá je ideálna do menšej záhrady a vydrží vám naozaj celý život. Ak sa neviete rozhodnúť, či je pre vás vretenová kosačka tá pravá alebo rozmýšľate nad iným typom kosačky, ozvite sa nám. Sme tu pre vás.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás