Drevoštiepka: ekologický a cenovo výhodný spôsob vykurovania

Aktuality

Drevoštiepka: ekologický a cenovo výhodný spôsob vykurovania

21. december 2020

Čo je biomasa?

Biomasa predstavuje zakonzervovanú slnečnú energiu. Rozdeliť ju môžeme na biomasu rastlín a biomasu živočíchov. Do biomasy rastlín patrí aj drevo v rôznych podobách – vo forme kusového dreva (polien), drevného odpadu (napr. pilín, drevoštiepky, hoblín) alebo z tohto odpadu vyrobené tzv. ušľachtilé palivo, ako napríklad drevené brikety alebo pelety. 

Biomasa sa v súčasnosti najviac využíva decentralizovane v lokálnych vykurovacích zariadeniach a v malých kotloch rodinných domov. V menšej miere nachádza svoje uplatnenie v blokových kotolniach.

Čo je drevná štiepka? 

Drevoštiepka, teda drevná štiepka je najjednoduchším typom spracovania biomasy. Vyrába sa prostredníctvom sekačky na drevo. Tá svojimi nožmi dokáže naštiepiť na štiepku nielen kusové drevo, ale aj rôzne konáre či odpad z drevnej ťažby alebo z drevospracujúceho priemyslu. Drevná štiepka umožňuje automatickú prevádzku a prináša relatívne čistú manipuláciu a údržbu kotla. 

Typy drevnej štiepky

Drevná štiepka má tri druhy. Rozlišujeme ju na: 

  • lesnú drevnú štiepku – vyrába sa z drevnej hmoty, ktorá obsahuje kôru a zeleň, ako listy a ihličie, 

  • hnedú drevnú štiepku – vyrába sa z drevnej hmoty, ktorú tvorí kôra,

  • bielu drevnú štiepku – vyrába sa z odkôrneného dreva.

Štiepku tiež môžeme rozdeliť na suchú (obsah vody do 30 %) a mokrú (obsah vody nad 30 %).

Vlastnosti drevoštiepky

Drevná štiepka je prírodný obnoviteľný zdroj energie, ktorý pri výrobe nevyžaduje žiadnu pridanú energiu (lisovanie, sušenie). Je to ekologické, obľúbené a veľmi lacné pevné palivo, ktoré sa v suchom stave vyznačuje pomerne vysokou výhrevnosťou, porovnateľnou s hnedým uhlím. Vyššia vlhkosť drevoštiepky však priamo pôsobí na konečnú výhrevnosť tohto paliva. Čím je drevoštiepka vlhkejšia, tým je menej výhrevná, a preto jej spálime omnoho viac pri ohreve a vykurovaní jednotlivých priestorov.

Nevýhodou je veľký sypký objem, ktorý zvyšuje nároky na skladovanie. Pri spaľovaní drevoštiepky v kotle sa v budove najčastejšie vymedzí miestnosť na jej uskladnenie. Možnosťou je aj tzv. silo, umiestnené v exteriéri. Následne sa pomocou závitovkového alebo pásového dopravníka dopravuje do telesa kotla. V ňom sa nachádza zásobník, ktorý je regulovaný výkonom kotla.

Dekoračná drevná štiepka

Na trhu však nájdeme aj drevoštiepku, ktorá nie je určená na vykurovanie. Má výhradne dekoračnú funkciu. Dekoračná drevná štiepka sa využíva na mulčovanie vysadených rastlín a zároveň slúži ako efektný dekoračný prvok. Zabraňuje tiež vysychaniu pôdy a rastu buriny. Odporúča sa aplikovať na pôdu v hrúbke 5 – 10 cm. Farebná drevená štiepka je určená pre úpravu exteriérov, ako aj interiérov a plôch zimných záhrad.

S ich úpravou vám výrazne pomôže aj kvalitná a moderná záhradná technika z našej ponuky. Preto neváhajte a vyberte si svojho pomocníka do záhrady už dnes.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás