Drvič konárov alebo štiepačka? Poraďte si efektívne s odpadom

Aktuality

Drvič konárov alebo štiepačka? Poraďte si efektívne s odpadom

22. január 2019

Štiepačka alebo drvička?

Každý správny záhradkár vie, že zimný rez pozitívne ovplyvňuje plodenie drevín v budúcej sezóne. Z jedného produktívneho dňa v záhrade však často vznikne množstvo odpadu. Čo s ním? Kúpte si štiepačku alebo drvič záhradného odpadu. Aký je medzi nimi rozdiel? Je celkom podstatný.

Dá sa jednoducho odvodiť od názvu zariadenia. Kým štiepačka dreva polená štiepi a je akousi náhradou klasickej sekery, drvička rozdrví menšie konáre a odpad. Vytvára ideálny podklad – napríklad ako domáci mulč do záhrady alebo pre škrečka do akvária.

Ako si vybrať vhodnú štiepačku?

Predtým, než sa rozhodnete pre kúpu štiepačky dreva, zamyslite sa, aké veľké polená plánujete štiepiť. Našťastie, moderné štiepačky dreva sa tým z minulosti veľmi nepodobajú.

Stále však platí fakt, že ten, kto sa rozhodne drevo štiepať štiepačkou by mal byť pre zdvíhanie polien fyzicky zdatnejší. Výberom správnej štiepačky môžete predísť bolestiam chrbta a mozoľom na rukách. Na čo by ste sa pri kúpe štiepačky dreva mali sústrediť?

Štiepacia sila je tá najpodstatnejšia informácia, ktorú pri kúpe štiepačky potrebujete vedieť. Čím je sila väčšia, tým mohutnejšie drevo štiepačka rozštiepi. V našej ponuke nájdete štiepačky so silou 5 až 20 ton. Nezabudnite ani na ich štiepaciu hrúbku a dĺžku. Tie sa odvíjajú od rozmerov dreva, ktoré plánujete štiepať.

Naša najzákladnejšia štiepačka na drevo VARI 5T disponuje silou už od 5 ton a rozštiepi polená v dĺžke do 52 centimetrov. Jej výhodou je nízka hmotnosť. Má iba 50 kilogramov a konštrukciu na kolieskach. Tie najlacnejšie štiepačky dreva sa pohybujú v sumách od 220 eur, no najsilnejšie môžu stáť aj 1 800 eur.

Pri kúpe štiepačky zohľadnite:

  • Aká je štiepacia sila v tonách,

  • maximálnu štiepaciu hrúbku a šírku,

  • hmotnosť štiepačky na drevo,

  • a spôsob konštrukcie – uprednostnite štiepačky na kolieskach.

Drviče dreva do záhrady

Drviče dreva prídu vhod najmä vtedy, keď máte v záhrade veľa odpadu z orezávania a strihania stromov. Prečo by ste mali drevo vyhadzovať, keď ho môžete využiť oveľa efektívnejšie? Kúpte si drvič dreva.

Drviče doslova sekajú konáre na veľmi malé kúsky, ktoré môžete neskôr využiť ako mulč do záhonu alebo kompost. Drviče sú vhodné najmä na menšie konáre, kríky, kôru a iný biologický odpad v záhrade, ktorý potrebujete „komprimovať”. Pozrite si aktuálnu ponuku elektrických drvičov konárov. Ako si vybrať ten správny drvič dreva?

Najdôležitejšou informáciou, ktorú musíte poznať, je maximálny priemer konárov a objem zberného vaku. Náš drvič záhradného odpadu STIGA BIOSILENT 2500 disponuje výkonným motorom s 2500 W a transportnými kolieskami. Pri váhe 27,8 kilogramov ich naozaj oceníte.

Maximálny priemer konárov je 40 centimetrov a do zberného koša sa zmestí až 60 litrov odpadu. Veľkou výhodou tohto drviča je fakt, že má bezpečnostný vypínač a možnosť spätného chodu, ktorý uvoľní každý zaseknutý kus dreva.

Rozdiel medzi štiepačkou odpadu a drvičom dreva je v spôsobe spracovania materiálu. Kým štiepačky dreva vám vyrobia perfektné polená do krbu, drvičom vytvoríte mulč na zmrznuté záhony, ktorý ocení nielen pani manželka, ale aj všetky jarné cibuľoviny, ktoré takto ochránite pred zimou. Navyše, úroda, ktorú dosiahnete zimným rezom ovocných stromov, bude perfektnou čerešničkou na torte každého záhradkára.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás