Elektrická alebo benzínová reťazová píla? Poznáme odpoveď

Aktuality

Elektrická alebo benzínová reťazová píla? Poznáme odpoveď

4. február 2021

Hoci je pílenie dreva pre niekoho príjemnou víkendovou aktivitou, pre iného je to práca, ktorú si odkladá na poslednú chvíľu. Dôvodom môže byť stará reťazová píla, ktorá sa nepríjemne zasekáva alebo príliš vibruje. Vtedy je na mieste vymeniť ju za novú. Viete, ako si správne vybrať?

Pri práci s motorovou pílou je kľúčová najmä bezpečnosť. Ide totiž o pomerne rizikovú aktivitu, ktorá sa znásobuje používaním zastaralej a nefunkčnej techniky. Vymeniť staré riešenie za nové sa oplatí z viacerých dôvodov. Moderné motorové píly vám zaručia spoľahlivú prevádzku, uľahčia manipuláciu a ovládanie a tiež dbajú o čo najväčšiu bezpečnosť. Aké vlastnosti by mala spĺňať moderná reťazová píla a kedy siahnuť po elektrickom a benzínovom pohone?

Elektrické reťazové píly

Výhody

Elektrické reťazové píly sú praktické a ekologické riešenia s nízkou hlučnosťou. Ľahko sa štartujú a nespôsobujú veľké vibrácie. Výhodou je jednoduchá ovládateľnosť, čo poteší najmä záhradkárov a domácich majstrov či stolárov. Elektrické reťazové píly napájané zo siete tiež vyžadujú minimálnu údržbu a kutilov poteší aj nižšia cena.

Nevýhody

Ako každá technika, aj elektrické píly majú svoje nevýhody. Tou najväčšou je nevyhnutný prístup k elektrickej sieti. Rovnako nie sú natoľko odolné a majú obmedzený výkon. V prípade, že v záhrade potrebujete spíliť veľký strom či konár s priemerom väčším ako 50 cm, resp. píliť väčšie kusy dreva, radšej uprednostnite benzínovú motorovú pílu s výkonným motorom.

Benzínové reťazové píly

Výhody

Benzínové reťazové píly sú, na rozdiel od elektrických, vhodné na prácu v lese, náročnejšie práce v záhrade či dielni. Vyznačujú sa vysokým výkonom, maximálnou odolnosťou a energetickou samostatnosťou – nevyžadujú pripojenie na elektrické napätie. Môžete s nimi pracovať prakticky v každom počasí. Vlhko, mierny dážď ani mrholenie pre ne nie sú prekážkou. 

Benzínové píly sa vyrábajú v rôznych prevedeniach s viacerými parametrami. Jednotlivé riešenia majú rôzny výkon, dĺžku lišty, hmotnosť, ako aj doplnky, ktoré vám výrazne spríjemnia pílenie – za všetky možno spomenúť antivibračný systém a vyhrievané rukoväte. Je len na vás, ktorý typ si vyberiete. Keď si neviete rady, neváhajte osloviť odborníkov, ktorí vám ochotne vyberú riešenie na mieru.

Nevýhody

Ako elektrické reťazové píly, tak aj tie na benzínový pohon majú nevýhody, s ktorými by ste mali rátať. Jednou z nich je vyššia hlučnosť. Počas prevádzky tiež produkujú splodiny a sú náročnejšie na údržbu. S výkonom a funkciami tiež priamo úmerne rastie cena – výkonné benzínové reťazové píly preto nepatria medzi najlacnejšie riešenia.

Zabudnúť však netreba ani na váhu. Najvýkonnejšie píly môžu vážiť takmer 20 kilogramov. Hmotnosť štandardných hobby píl sa pohybuje okolo 5 kilogramov. Pri benzínových reťazových pílach si preto všímajte najmä kvalitné odpruženie, ktoré vám môže prácu aspoň trochu spríjemniť, čo oceníte najmä po náročnom dni.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás