Elektrický alebo benzínový kultivátor? Poradíme vám

Aktuality

Elektrický alebo benzínový kultivátor? Poradíme vám

15. marec 2021

Kultivátor je skvelý pomocník, ktorý vám pomôže pripraviť záhradu pre nadchádzajúcu sezónu výsadby. Ušetrí vám veľa práce pri prekyprovaní, vyorávaní či zapracovávaní hnojív. Ako si vybrať pohon kultivátora a čo všetko by ste mali zvážiť? Poradíme vám.

Zhutnená pôda koreňom rastlín neprospieva. Nemôžu totiž správne rásť. Riešením je kyprenie a kultivácia, s ktorými vám pomôže nielen rotavátor, ale aj kultivátor. Viete, čím sa od seba líšia?

Potrebujete rotavátor alebo kultivátor?

Úloha rotavátora a kultivátora je rovnaká. Obe riešenia kypria pôdu, no každé iným spôsobom. Súčasťou kultivátora je zostava radlíc poháňaných strojom, ktoré sa vrhajú do pôdy, kde ju uvoľnia. Následne rozsekajú zvyšky, ktoré v nej zostali. Používa sa najmä na plošné obrábanie pôdy, prípadne na medziriadkové obrábanie, ktoré skúsení záhradkári poznajú pod pojmom plečkovanie. Je nápomocný aj pri pridávaní kompostu alebo hnojiva tesne pred výsadbou či po vegetačnom období. Kultivátor pôdu kultivuje do hĺbky. Je preto ideálnym pomocníkom na vyorávanie celých plodín. Uplatnenie nájde najmä na pozemkoch väčších rozmerov.

Rotavátor má, naopak, tvrdú pôdu rozomlie a prekyprí. Zároveň dobre premiešava jej jednotlivé vrstvy. Štandardný rotavátor nemá veľké otáčky (štandardne okolo 130 za minútu), preto je vhodný najmä pre menšie pozemky.

Čo by ste mali zvážiť pri výbere?

Predstava záhradkárov o ideálnom kultivátore sa líši v závislosti od ceny aj funkcií, ktoré chcú využívať. Vo všeobecnosti by ste pri výbere konkrétneho riešenia mali vziať do úvahy: 

  • typ pohonu, 

  • terén a veľkosť pozemku, 

  • výkon a cenu,

  • bezpečnosť,

  • egonomickosť.

Elektrický alebo benzínový kultivátor?

Elektrické kultivátory sú ideálne do menších záhrad. Majú nízku hmotnosť, ľahko sa používajú, majú jednoduchú údržbu a tiež nezaťažia vašu peňaženku. Okrem toho sú tiché a zvládnu všetko, čo od nich v malej záhrade vyžadujete. Pri elektrických kultivátoroch s káblom vám na bezproblémovú prevádzku postačí 30 m dlhý napájací kábel. Výhodou je, že ich nemusíte dobíjať. Môžete tak pracovať toľko, koľko potrebujete.

Ak uprednostňujete voľný pohyb po záhrade, vyberte si akumulátorový elektrický kultivátor. Hoci sa vám môže zdať priemerný výkon od 5 do 10 kW málo, nie je to tak. V menšej záhrade s ľahkou pôdou vám toto riešenie bohato postačí.

Keď však hľadáte výkonnejšie riešenie do väčšej záhrady s tvrdou pôdou, rozhodne uprednostnite benzínový kultivátor. Nezabudnite, čím je jeho výkon väčší, tým viac náročnejších úkonov zvládne. Na trhu nájdete dva druhy benzínových kultivátorov: s dvojtaktným a štvortaktným motorom. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Kultivátor s dvojtaktným motorom

  • Zdrojom energie je zmes benzínu a oleja, 

  • jednoduchá údržba,

  • nízka hmotnosť.

Kultivátor so švortaktným motorom

  • Vyšší výkon, 

  • vyššia váha, 

  • spotrebuje menej paliva, 

  • nevyžaduje zmes benzínu a oleja.

Vlastnosti, ktoré vás presvedčia

Pri kúpe kultivátora by sme mali myslieť nielen na vhodný pohon, ale aj bezpečnosť, ergonomickosť a dodatočné funkcie, ktoré vám prácu výrazne zjednodušia a spríjemnia.

Samozrejmosťou by pre vás mala byť vysoká kvalita nožov, ktoré by mali byť vyrobené z kvalitných oceľových zliatin. Keby ste siahli po lacných nožoch, pri kontakte s kameňmi by sa rýchlo znehodnotili. Materiál sledujte aj pri ochranných krytoch, ktoré by mali byť rovnako vyrobené z odolných materiálov.

Dôležitou súčasťou sú aj držadlá a riadidlá. Vyberte si preto taký kultivátor, ktorý sa dá jednoducho polohovať. Prácu s ním vám uľahčí aj spätný chod, ktorý zvýši mobilitu, elektrický štartér, ako aj pneumatické kolesá zabezpečujúce lepšiu manévrovateľnosti a trakciu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Pri práci s kultivátorom platí to isté ako pri práci s ktoroukoľvek záhradnou technikou. Myslite na bezpečnosť. Pred prvým použitím si starostlivo prečítajte pokyny a noste aj správne oblečenie a výstroj (dlhé nohavice, pevná obuv, ochranné okuliare, rukavice, ušné zátky). Keď potrebujete poradiť s výberom kvalitnej a spoľahlivej záhradnej techniky, neváhajte sa na nás obrátiť

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás