Generátor – pomocník, ktorého oceníte nielen na chalupe

Rady a tipy

Generátor – pomocník, ktorého oceníte nielen na chalupe

13. január 2022

Poznáte elektrický generátor? Ak žijete celý život na sídlisku a pracujete v kancelárii, zrejme ste sa s ním veľmi nestretli. Už z jeho názvu však vyplýva, že ide zariadenie na generovanie elektrickej energie. Viete, na čo ho využijete?

Ako vznikol prvý elektrický generátor?

Prvý elektrický generátor na svete uzrel svetlo sveta v roku 1831. Vyrobil ho Michael Faraday vo Veľkej Británii. Od súčasných generátorov sa líšil takmer vo všetkom – okrem princípu, na ktorom funguje, a vyrábania elektriny. Pozostával z trubice z neutrálneho materiálu, tyčového magnetu a cievky izolovanej v bavlne. Faraday objavil elektromagnetickú indukciu a demonštroval vzťah medzi magnetizmom a pohybom. 

Svoj vynález pripojil ku galvanometru (prístroj, ktorý detekuje elektrický prúd) a zistil, že keď prechádzal magnetom tam a späť cez cievku drôtu, ktorá ostala nehybná, strelka galvanometra vyskočila a zaznamenala prúd. 

Dnes, o takmer dvesto rokov neskôr, sa prakticky všetka elektrická energia na svete vyrába podľa Faradayových princípov, bez ohľadu na to, čo je hlavným zdrojom energie. Uhlie, ropa, plyn, jadrová energia, voda alebo vietor – všetky z nich sa využívajú na pohon generátora, alebo turbíny vyrábajúcej elektrický prúd.

Aké typy generátorov nájdeme na trhu?

Problematika rozdelenia generátorov je pomerne rozsiahla. Bežnému užívateľovi však stačí poznať dve základné rozdelenia – generátor jednosmerného prúdu a generátor striedavého prúdu

Šum generátora by nemal nijakým spôsobom ovplyvňovať vaše pohodlie, preto sa vo veľkej miere dbá na jeho hlučnosť. Najčastejšie sa využíva na stanovačkách, chatách či exteriérových akciách. Generátory, ktoré pracujú so striedavým prúdom sú lacnejšie a zvyčajne jednofázové. 

Obľúbené 12 V zariadenia fungujú aj s autobatériou. Pri dieslových generátoroch ide o profesionálne trojfázové zariadenia, ktorými môžete napájať celý dom alebo chatu. Niekedy však svojím zvukom pripomínajú zapnutú kosačku. 

Pred samotným výberom generátora si položte otázku, na čo ho budete potrebovať. Jednofázové a trojfázové generátory rozoznáte jednoducho. 

Jednofázové zariadenia majú na prívodnom kábli klasickú zástrčku, akú poznáme z domácnosti. Sú mobilné a ľahko skladovateľné. Trojfázové disponujú na prívodnom kábli piatimi kolíkmi a spravidla ide o robustné zariadenia. 

Solárne generátory, zariadenia z budúcnosti?

Budúcnosť je teraz. Novinkou na trhu sú solárne elektrické generátory, ktoré zabezpečia prístup elektrickej energie v prípade výpadkov siete. Treba sa však na ne pozerať ako na záložné zariadenia na skladovanie energie. 

Moderné solárne generátory sľubujú sedem dní záložného napájania s tichým chodom. Na jedno nabitie elektrinu dokážu skladovať až po dobu jedného roka. Ide však o jednofázové zariadenia s obmedzeným využitím.

Veríme, že sme vás dostatočne zorientovali v problematike elektrických generátorov. Ak máte akékoľvek otázky ohľadom výberu konkrétneho riešenia, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás