Hľadáte postrekovač na záhradu? Pomôžeme vám s výberom

Aktuality

Hľadáte postrekovač na záhradu? Pomôžeme vám s výberom

14. september 2020

Ak sa vám v záhrade rozšírili plesne, huby a iné choroby, pomôže vám účinný postrek. Na to, aby ste ho aplikovali rovnomerne na všetky rastliny, potrebujete postrekovač. Tento pomocník je rovnako užitočný pri nanášaní tekutých hnojív. 

Pri výbere postrekovača by ste mali zohľadniť rozlohu záhrady, ako aj typ a množstvo ošetrených rastlín. Od týchto faktorov sa totiž odvíja jeho objem a konštrukcia. 

Zvážte objem, povrch a fyzickú zdatnosť

Podľa objemu rozlišujeme nasledovné typy postrekovačov: 

  • univerzálne manuálne postrekovače do jednej ruky – s objemom 0,5 až 1,25 litra, sú malé s nízkym rozptylom tekutiny, postrek sa aplikuje stlačením spúšte, resp. pumpovaním, ideálne pre izbové rastliny, 

  • nesené tlakové postrekovače s popruhom – s objemom 3 až 5 litrov, univerzálny pomocník do menšej záhrady, 

  • postrekovače na chrbát – najčastejšie s objemom 12 litrov, majú vyššiu váhu, výhodou je ručná pumpička pri páse, ktorá zjednoduší použitie, sú ideálne do záhrad s väčšou rozlohou. 

 

Pri výbere objemu postrekovača platí jedno pravidlo. Čím väčšia je plocha vašej záhrady, tým väčší objem potrebujete – nemusíte tak často dopĺňať nádržku, čo vám ušetrí čas aj energiu pri ošetrovaní. Nezabudnite však myslieť aj na náročnosť terénu a fyzickú zdatnosť osoby, ktorá bude postrek vykonávať. Keď máte väčší pozemok, s transportom vám pomôže vozík. 

Príslušenstvo vám ušetrí čas

Myslite aj na dostupnosť náhradných dielov a príslušenstva. K mnohým tlakovým postrekovačom si môžete kúpiť predlžovaciu, resp. teleskopickú rúru, vďaka ktorým môžete postrek efektívne aplikovať do vzdialenejších miest. Prácu vám uľahčí aj rozprašovací kužeľ, ktorý zabráni rozptylu jemných kvapôčok. Získate tak istotu, že postrek nezasiahne okolité rastliny.  

Pri nákupe sa uistite, či má postrekovač dostatočne veľký plniaci otvor, ktorý vám uľahčí napĺňanie. V prípade, že rozmýšľate nad postrekovačom s popruhmi, ktoré sa nosia na chrbte,  nezabudnite skontrolovať ich ergonomickosť a kvalitu použitých materiálov. 

Potrebujete postrekovač alebo rosič?

Mnoho záhradkárov nevie, po ktorom riešení siahnuť – je lepší motorový rosič alebo postrekovač? Postrekovač strieka kvapalinu pomocou tlaku, ktorý sa vytvára pomocou čerpadla. Sila striekania kvapaliny je podstatne nižšia ako v prípade motorových rosičov. Oceníte to najmä v prípade, keď potrebujete aplikovať herbicíd na zeleninu a menšie kry s mäkkými steblami.

Motorový rosič funguje inak. Kvapalinu v zásobníku poháňa veľmi silný ventilátor, ktorý cez trubicu vytvára prúd vzduchu. Tento prúd vynáša zo zásobníka kvapalinu veľkou rýchlosťou. Rosič vie zasiahnuť plochu vo vzdialenosti takmer 10 metrov, čo je ideálne pri aplikácii na veľké stromy a najmä – pri vertikálnej aplikácii do výšky. To by ste s postrekovačom nedokázali a postrek by vám mohol vniknúť do očí.

Ak potrebujete poradiť s výberom výkonnej záhradnej alebo profesionálnej techniky, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás