Jesenná údržba trávnika: Myslite na prerezávač aj prevzdušnenie

Aktuality

Jesenná údržba trávnika: Myslite na prerezávač aj prevzdušnenie

9. september 2019

Na čo by ste nemali zabudnúť pri jesennej údržbe záhrady?

  • Prevzdušňovanie a prerezávanie trávnika,

  • aplikácia kombinovaného hnojiva, ktore tráve doplní vyčerpané živiny z častého hnojenia: použite plnohodnotné dusíkaté hnojivo.

  • vápnenie pre úpravu pH v pôde a vyživenie trávnika.

Hoci rozdiel medzi prerezávaním a prevzdušňovaním trávnika nie je na prvý pohľad taký veľký, je pomerne dôležitý. Oba úkony slúžia na revitalizáciu starého a prerasteného trávnika, ktorý stagnuje a rastie minimálne.

Prerezávanie trávnika: kedy robiť vertikutáciu?

Prerezávanie trávnika (inak aj vertikutácia) je silný zásah do trávnika. Prerezávačka, alebo vertikutátor, sa svojím výzorom nápadne podobá na kosačku. Nože má však umiestnené vertikálne v smere jazdy kosačky. Nože vertikutátora sa doslova zarezávajú do trávnika a zeme, čím ho uvoľnia, prerušia pevné spojenia koreňov a tým vytvárajú priestor pre rast nových.

Dôležitou vlastnosťou vertikutácie je aj likvidácia machu a burín, ktoré majú plytké korene. Vertikutáciu vám odporúčame robiť na jar a jeseň. Takéto prerezávanie vytvorí v trávniku priestor pre rast sviežej zelenej trávy.

Prevzdušňovanie trávnika: kedy robiť aerifikáciu?

Prevzdušňovanie, alebo aerifikácia, je systém podobný vertikutácii, no nože nejdú do zeme (pokiaľ si ich tak sami nenastavíte). Prevzdušňovanie odstraňuje suché časti trávy a mach, vďaka čomu môže trávnik opäť dýchať. Trávnik určite prvý rok neprevzdušňujte. Odporúča sa pre staršie a prerastené trávniky. Má totiž tendenciu vytvárať koberec, ktorý pri prerastení mäkne. Často do neho zaryjete hoci aj rýľ. Takto prerastený trávnik nemá priestor na rast a potrebuje prevzdušniť.

Vápnenie trávnika: je vhodné pri odstraňovaní machu?

Vápnenie trávnika je jedným z najdôležitejších jesenných úkonov, ktoré by ste nemali vynechať pri jeho príprave na jeseň a zimu. Znižuje totiž pH pôdy, čo je žiadúce v prípade, ak trávnik nerastie a je nekompaktný. Navyše, príliš nízke pH spôsobuje šírenie machu. Trávnik má rád pH v rozmedzí 6 až 7, ktoré viete upraviť mletým alebo dolomitovým vápencom.

Trávnik a pôdu vápnite v jeseni, no nikdy pred snežením, a na jar. Dajte si záležať aj na rovnomernom zapracovaní prípravku na trávnik. Vždy si prečítajte príbalový leták s dávkovaním. Na vápnenie vám odporúčame použiť dávkovač, aby ste pôdu príliš neprevápnili. Tieto dávkovače zoženiete v každom záhradníctve. Môžu byť tiež pribalené ku prípravku. Využiť ho môžete aj pri hnojení. Prevápnením spôsobíte zožltnutie trávnika.

Ako odstrániť mach z trávnika zelenou skalicou?

Vápnenie je vhodné v prípade, ak máte v trávniku veľa machu, ktorý ho postupne vytláča. Odporúčame vám proti nemu skúsiť aj zelenú skalicu, síran železnatý, v pomere 1 polievková lyžica na desať litrov vody. Zelená skalica spôsobí sčernanie machu, ktorý je potrebné z trávnika odstrániť ručne pomocou prevzdušňovača. Mach v trávniku je zas výsledkom viacerých faktorov, medzi ktoré patrí aj zlé pH pôdy, či častá zálievka.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás