Kúpa malotraktora: Myslite na opravu aj náhradné diely

Aktuality

Kúpa malotraktora: Myslite na opravu aj náhradné diely

25. január 2021

Spoľahlivý malotraktor by nemal chýbať žiadnemu farmárovi či hospodárovi s väčším pozemkom. Je výbornou alternatívou pre tých, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov na kúpu klasického traktora. Ako sa zorientovať na trhu a vybrať si? Poradíme vám.

Malotraktor je cenovo dostupný, na obsluhu nenáročný pomocník do každého ročného obdobia. Môžete k nemu pripojiť rôzne príslušenstvo, s ktorým bude jeho použitie v záhrade ešte univerzálnejšie. Pomôže vám pri sekaní, hnojení, orbe, upratovaní, prevoze materiálu aj odpratávaní snehu. Aké vlastnosti malotraktora by ste mali zvážiť pri kúpe?

Dvojkolesový alebo štvorkolesový?

Najskôr si ujasnite, aké činnosti chcete s malotraktorom vykonávať a ako členitý terén má váš pozemok. Pri kosení si vystačíte s jazdeckou kosačkou. Keď plánujete orbu alebo balenie sena, siahnite po výkonnejšom stroji.

Dvojkolesový malotraktor

Dvojkolesové, alebo jednonápravové malotraktory, tvorí motor a dve kolesá. Sú ideálne na úpravu pôdy menšej rozlohy. Výhodou je ich cenová dostupnosť a jednoduchá manipulácia. Tiež nevyžadujú veľký priestor na skladovanie. 

Štvorkolesový malotraktor

Štvorkolesové, alebo dvojnápravové malotraktory, sú naopak vhodné na miesta, kde by bola práca s dvojkolesovým malotraktorom zdĺhavá a namáhavá. Vďaka dvom nápravám sú výkonnejšie a vodičovi poskytujú omnoho viac pohodlia – majú totiž väčšiu kabínu. Tento typ malotraktora má ŠPZ, takže s ním môžete jazdiť aj po pozemných komunikáciách. 

Poznáte rider?

Najväčším rozdielom medzi riderom a záhradným traktorom je jeho tvar. Rider má motor umiestnený na opačnej strane, teda pod sedadlom vodiča. Žacie ústrojenstvo je v prednej časti, čo zjednodušuje manévrovanie. Rider je určený na kosenie trávnatých plôch s členitým terénom a neveľkou rozlohou. K dispozícii sú vo verzii s košom aj bez koša.

Výkon nie vždy rozhoduje

Malotraktory sa vyrábajú s jednovalcovým alebo dvojvalcovým motorom. Jednovalcový motor nájdete v strojoch s výkonom 9 až 12 koní. Nájdu preto uplatnenie na pozemkoch menšej rozlohy s rovným povrchom. Dvojvalcové malotraktory majú nezriedka výkon väčší ako 24 koní. Poľahky zvládnu svahovitý terén a vďaka pohonu 4×4 aj ťažko dostupné miesta.

Pozor, nekupujte si silou mocou drahší a silnejší motor. Keď vlastnosti takéhoto traktora patrične nevyužijete, prekvapí vás vysoká spotreba. Preto si vopred premyslite, na aký terén malotraktor potrebujete. Pred kúpou vám odporúčame poradiť sa s predajcom, ktorý vám ponúkne stroj šitý na mieru.

Typy prevodovky

Pri výbere malotraktora sa môžete stretnúť s tromi typmi prevodovky – mechanickou a hydrostatickou prevodovkou alebo variátorom. Mechanická prevodovka je najlacnejším a najjednoduchším variantom. Je ideálna na miesta bez prekážok a bez nutnosti cúvať. O čosi kultivovanejším riešením je variátor. Najdrahšou prevodovkou je jednoznačne hydrostatická, ktorá nevyžaduje radenie. Má tiež dlhú životnosť, no nevýhodou je rozhodne vyššia obstarávacia cena.

Príslušenstvo

K malotraktorom je k dispozícii množstvo príslušenstva, s ktorým zvládnete prakticky všetky práce v záhrade. Môžete si nim dokúpiť napríklad: 

  • predné zametacie kefy, 

  • prívesné vozíky,

  • prevzdušňovače, 

  • rozmetadlá, 

  • valce,

  • snehové radlice,

  • kryciu plachtu,

  • deflektory.

Oprava a náhradné diely

Keď chcete, aby vám malotraktor vydržal čo najdlhšie, mali by ste sa o neho adekvátne starať. Samozrejmosťou je výmena zapaľovacích sviečok, motorového oleja či palivového filtra. Po každom kosení žacie ústrojenstvo vyčistite. Môžete tak urobiť buď ručne, alebo pomocou vysokotlakového čističa.

Hoci priebežnú údržbu môžete vykonávať svojpomocne, odporúčame vám aj komplexnú údržbu a servis v autorizovanom servise. V prípade, že sa vám stroj pokazí, kontaktujte overeného predajcu, ktorý vám poskytne odbornú pomoc a zabezpečí originálne náhradné diely.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás