Kúpte si benzínovú kosačku v predstihu. Ktorú si vybrať?

Aktuality

Kúpte si benzínovú kosačku v predstihu. Ktorú si vybrať?

5. február 2019

Výber novej kosačky potrápi

Nejeden záhradkár sa minimálne raz popálil pri výbere novej benzínovej kosačky. Lákavé akciové výpredaje plastových modelov vydržia maximálne jednu sezónu. Náhradné diely sú prakticky nezohnateľné a servis je drahý.

Každá kosačka musí byť z kvalitného materiálu, ktorý znesie rýchle otáčanie nožov aj silné vibrácie. Ako si vybrať dobrú benzínovú kosačku? Musí mať najmä kvalitné spracovanie. V ideálnom prípade by vám mala uľahčiť aj samotné kosenie trávy. Aktuálnym problémom je fakt, že na trhu existuje množstvo kosačiek, ktoré sa od seba diametrálne líšia kvalitou.

Kosačka s pojazdom alebo bez pojazdu?

V ponuke ŠUPA Techniky nájdete viacero druhov kosačiek, ako sú napríklad benzínové kosačky, elektrické kosačky, kosačky na batériu či dokonca robotické kosačky. Benzínové kosačky možno rozdeliť do dvoch hlavných kategórií. Kosačky s pojazdom a bez pojazdu.

Výhody benzínovej kosačky s pojazdom spočívajú najmä v uľahčení práce s kosačkou. Tie sa mnohokrát vyznačujú vyššou váhou (najmä tie kvalitnejšie s kovovou konštrukciou), ktoré vyžadujú vyššiu fyzickú prácu pri manipulácii so strojom.

Benzínové kosačky s pojazdom sú ideálnym pomocníkom pre majiteľov záhrad vo svahoch, majiteľov väčších pozemkov a fyzicky menej zdatných záhradkárov. Výhodou benzínových kosačiek s pojazdom je najmä to, že sami rozhodujete, kedy pojazd zapnete alebo nie.

Pojazd nemusíte používať vo vodorovných častiach pozemku. Ak máte svahy alebo rôzne nerovnosti terénu, ktoré treba pokosiť, pojazd môžete kedykoľvek zapnúť, čo vám uľahčí prácu s kosačkou. Používanie kosačky s pojazdom vás vyčerpá oveľa menej, čo ocenia najmä starší ľudia.

Táto benzínová kosačka STIGA Combi 48 S B, s vlastným pojazdom a oceľovým skeletom a váhou 30,2 kilogramov, je ideálnym pomocníkom do záhrady. Pri otáčkach 2900 otáčok za minútu, pokosí aj pevnejšie steblá, ktoré zhromaždí v zbernom koši s objemom 60 litrov.

Vychytávky, ako indikátor plnosti zberného koša či zadné vyhladzovanie, potešia každého záhradkára. Vhodnou alternatívou tejto kosačky, no bez pojazdu, je napríklad kosačka STIGA Collector 46 B, ktorá sa vyznačuje podobnými parametrami, no nižšou cenou.

Pri výbere správnej kosačky do záhrady zohľadnite veľkosť vášho pozemku. Spravidla platí, že čím väčší pozemok, tým kvalitnejšiu a väčšiu kosačku budete potrebovať, keďže práca s ňou bude náročnejšia. Dôležitá je veľkosť záberu aj objem zberného koša, aby ste po pár metroch nemuseli kôš odpájať a vyprázdňovať, čo vám výrazne uľahčí prácu v záhrade.

Benzínový alebo elektrický pohon?

Určite ste si položili otázku, či nebude lepším riešením elektrická kosačka. To závisí najmä od toho, ako často budete kosačku používať a aký typ pozemku budete kosiť. Ak hľadáte jednoduchú kosačku do rodinnej záhrady, kde je každý roh v dosahu predlžovačky, elektrická kosačka vám postačí. Prevádzkové náklady na elektrickú kosačku sú nižšie ako tie na benzínovú. V neposlednom rade je šetrnejšia pre životné prostredie.

Ak však máte veľké pozemky, bez benzínovej kosačky so silnejším motorom sa nezaobídete. Tie však vyžadujú pravidelnú údržbu motora, čistenie, doplňovanie paliva, či výmenu filtrov a sviečky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás