Malotraktor domácej výroby: Kedy sa oplatí a aké sú jeho úskalia?

Rady a tipy

Malotraktor domácej výroby: Kedy sa oplatí a aké sú jeho úskalia?

16. marec 2022

Je dokázané, že veci, ktoré si vyrobíme svojpomocne, majú pre nás väčšiu hodnotu a viac si ich vážime. Dobre to vie aj švédsky obchod s nábytkom, ktorý vám nový záhradný stôl nedodá v celku – musíte si ho zložiť sami. 

Domácou výrobou sa dá vyskladať takmer všetko – od stoličiek cez záhradné malotraktory až po amatérske čerpadlá. Spomenutým malotraktorom domácej výroby sa budeme venovať bližšie v tomto článku. Okrem najväčších výhod a nevýhod si tiež na konkrétnych príkladoch vysvetlíme, prečo je lepšie investovať do kvalitného a profesionálneho riešenia. 

Čo je malotraktor a na čo sa používa?

Ak máte záhradu, o „menších bratoch” traktorov ste zrejme počuli. Malotraktory nachádzajú uplatnenie tam, kde nestačí ľudská sila. Tieto zariadenia s obľubou používajú farmári, poľnohospodári, ale aj tí, ktorí potrebujú previezť ťažký stavebný materiál, jesennú úrodu z poľa či odpad zo záhrady na kompost. Tam však schopnosti malotraktora nekončia. Pri troche kreativity viete namiesto prívesu či radlice pripojiť za štvorkolesový malotraktor čokoľvek, napriklad aj zberač snehu.

Medzi záhradkármi sú populárne dvojkolesové malotraktory, ktoré sú veľmi obratné, cenovo dostupné a priam stvorené pre malé pozemky a tesné priestory. Pre priestranné pozemky sa však viac hodí štvorkolesový malotraktor, ktorý je vo využití praktickejší a všestrannejší.

Ako si svojpomocne vyrobiť malotraktor

Vyrobiť si doma vlastný malotraktor je pomerne náročná úloha. Základným prvkom malotraktora domácej výroby je pohonná jednotka, teda motor. Často používaný motor s vnútorným spaľovaním, UD-25, je dvojvalcový agregát s výkonom približne 12 koní. Zaujímavosťou je, že sa už nejaký čas nevyrába, no stále sa dá zohnať v bazároch na internete. Domáci kutilovia tiež zvyknú používať auto motory.

Ako pevný rám malotraktora slúži základňa, na ktorej sú upevnené všetky komponenty a jednotlivé časti. Rám musí byť dostatočne pevný a zároveň nie veľmi ťažký. Zvyčajne je vyrobený z profilovaného potrubia. Je tiež potrebné pripraviť pevný podvozok s kolesami a prednou nápravou. Výhodou podomácky vyrobených malotraktorov je najmä šetrenie peňazí. Avšak, takto vyrobené stroje obvykle veľa nevydržia, často sa kazia a nesú so sebou aj riziko úrazu. 

Stavte na overených výrobcov

Pri výbere nového malotraktora do záhrady sa zamerajte najmä na plochu pôdy, ktorú plánujete obrábať. Čím je plocha väčšia, o to výkonnejšie zariadenie budete potrebovať. Ak sa chystáte stroj využívať aj na oranie, odporúčame vám zaobstarať si zariadenie s minimálnym výkonom 4,5 koňa.

Moderné malotraktory sa v súčasnosti vyrábajú aj s automatickou prevodovkou. Novinka Malotraktor VARI KOHLER Command Pro CV 224 OHV je poháňaná kvalitným štvortaktným motorom ideálnym na orbu aj prepravu ťažšieho materiálu. 

Jeho výhodou sú odpružené rukoväte, do rúk sa vďaka tomu neprenášajú takmer žiadne vibrácie. Obľúbený a výkonný Malotraktor MTVO VARI XP 200 patrí medzi vysoko profesionálne zariadenia a spolu s vozíkom sa hodí do každého prostredia. Dôkazom toho je aj krátke video. 

Ak ste rozmýšľali nad výrobou vlastného malotraktora, odporúčame vám siahnuť po profesionálnom zariadení. Okrem toho, že je bezpečné, získate tiež spoľahlivého pomocníka nielen do záhrady. Neváhajte a vyberte si z našej bohatej ponuky záhradnej techniky ešte dnes.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás