Mulčovanie pôdy: Ako na to a prečo je dôležité?

Rady a tipy

Mulčovanie pôdy: Ako na to a prečo je dôležité?

15. november 2021

Mulčujete? Nie, mulčovanie nie je nové kváskovanie, ani otužovanie. Mulčovanie pôdy je overený záhradnícky spôsob, ktorý má nespočetne veľa výhod pre pôdu, hmyz aj rastliny. V tomto článku si prejdeme, prečo je mulčovanie dôležité a čo to vlastne je, venovať sa budeme aj materiálom vhodným na mulčovanie a pridáme aj niekoľko tipov od záhradného architekta, ako to robiť lepšie a krajšie.

Čo je mulčovanie pôdy a aké má výhody

Mulčovanie je technika pridávania vrstvy materiálu na povrch pôdy s cieľom zamedziť rastu buriny a zachovať jej vlhkosť. Ide o pomerne modernú záležitosť, ktorá nemá ďalekú históriu, no úzke prepojenie s kompostovaním nám pomôže pochopiť, ako tento trend vznikol. Termín „kompost“ sa pôvodne vzťahoval na jednoduché rozmetanie hnoja na úrodné polia. Predpokladá sa, že slovo mulč pochádza zo staroanglického slova „molsh“, čo znamená slamený trus. Profesionálna záhradná technika sa za posledné stáročia vyvinula, no mulč ostal ten istý.

Na konci 18. storočia záhradníci na parížskom trhu, ktorí pestovali jahody, prišli na to, že pokrytie pôdy medzi jahodami suchou slamou zadržiava burinu a znižuje výskyt hniloby plodov. V prípade jahôd je to obzvlášť častý jav, keďže sa plody dotýkajú vlhkej pôdy a začnú hniť. Parížania prišli na to, že slamená pokrývka pôdy znižuje populáciu slimákov a hmyzích škodcov. Od prvého položenia slamy na povrch pôdy pred 250 rokmi vzrástlo používanie mulča a uvedomenie si jeho kvalít. Hoci dnes slama nie je trendy mulčovacím materiálom, vo väčšine krajín si záhradníci obľúbili výrobky z dreva, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako slama.

Čím mulčovať pôdu a aký materiál je najlepší

Terénne mulče, používané najmä na skrášlenie záhrad, majú dve úlohy – zlepšiť manažment vody v pôde a esteticky skrášliť pozemok. Mulče však nemusia byť výhradne drevené štiepky, no tiež drvený kameň, štrk, riečny kameň, pemza, drvené tehly, sklenené a gumové mulče. Medzi obľúbené prírodné materiály patria céder, jedlovec alebo cyprusový mulč, borovicová kôra, borovicové „nugety“ a drevná štiepka. Existujú dokonca mineralizované mulče na drevo, ošetrené tak, aby boli odolné voči ohňu a aby sa zabránilo rozkladu. 

Prospievajú rastlinám, pretože obmedzujú burinu a znižujú potrebu zálievky, no pôdu nijako neobohacujú. V zimnom období chránia citlivejšie druhy pred mrazom. Aplikácia mulča okolo mladých stromov má tú výhodu, že mladé sadenice vizuálne oddelíte, čím ich ochránite pred kosačkou alebo vyžínačom. 

Estetické pravidlá mulčovania od záhradného architekta

„Počas svojej praxe som si uvedomil jednu vec. Ľudia milujú mulčovať, no nie kvôli benefitom, ktoré tým prinášajú svojim rastlinám alebo sadeniciam. Ľudia mulčujú z estetických dôvodov. Tu platí staré známe – koľko ľudí, toľko chutí. Ak to nie je nevyhnutné, vyhnite sa mne celkom nepochopenému módnemu trendu, farebnému mulču. Na trhu som videl zafarbené drevené štiepky na mulčovanie takmer v každom odtieni Osvaldovho kruhu. 

Po ich aplikovaní záhrady vyzerali ako lunapark. Zvoľte si prírodné odtiene a pamätajte, menej je v prípade estetiky viac. Pri mulčovaní vám odporúčam položiť hrubšie vrstvy, približne desať centimetrov. Mulč je vo vreciach nasiaknutý vhlkosťou, no po aplikácii na pozemok preschne a môže stratiť svoje vlastnosti,” radí záhradný architekt Milan Bardún.”

Veríme, že vám náš článok rozšíril obzory v problematike a mulčovanie pre vás bude hračka. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás