Na čo nezabudnúť pri čistení motorovej píly

Rady a tipy

Na čo nezabudnúť pri čistení motorovej píly

13. marec 2024

Udržiavanie motorovej píly je nevyhnutnosť najmä kvôli efektívnosti pri práci a zachovaniu jej životnosti. V článku vám poskytneme návod, ako vyčistiť motorovú pílu a zachovať jej výkon a životnosť.

Okrem toho vám odporučíme správne techniky odstránenia nečistôt, prachu a pilín, ktoré sa zhromažďujú pri používaní a môžu ovplyvniť funkčnosť píly. Naučíme vás, ako správne čistiť vzduchový filter, reťaz a vodiacu lištu. Pridáme aj tipy na mazanie a kontrolu opotrebenia. Chcete vedieť viac? V tom prípade čítajte ďalej.

Tipy, ako vyčistiť motorovú pílu krok za krokom

Reťazové píly sú užitočnými a spoľahlivými pomocníkmi, pokiaľ sa o ne dôsledne staráte. Pri čistení motorovej píly je kľúčové dodržiavať správny postup, používať vhodné prostriedky a ochranné pomôcky a, samozrejme, dbať na bezpečnosť. Pozrite sa spolu s nami, ako vyčistiť motorovú pílu krok za krokom.

1. Zvoľte vhodnú techniku odstránenia nečistôt

Pravidelné čistenie motorovej píly zabezpečuje jej plnú funkčnosť a dlhú životnosť. Je nevyhnutné, aby ste pravidelne čistili kryt reťazového kolesa a štartovacieho mechanizmu i vodiacu lištu s drážkou pre reťaz. Robte tak po každom použití motorovej píly. Ako na to?

Na odstránenie prachu a pilín sa vám zíde štetec alebo kefa s mäkkými zubami, poprípade vzduchový kompresor. K dispozícii sú aj špeciálne čistiace spreje. Oblasť reťazového kolieska je možné prejsť vlhkou handričkou alebo rozpúšťadlom na báze živice.

Súčasťou procesu čistenia je aj kontrola palivovej nádržky a nádržky na reťazový olej. Preverte, či z nich neunikajú tekutiny. 

Dodržte postup čistenia vzduchového filtra

Pri údržbe motorovej píly si zaslúži vašu pozornosť aj vzduchový filter. Pravidelná kontrola a prípadná výmena tohto komponentu je nevyhnutnosťou, keďže ovplyvňuje životnosť a výkon píly. Za váš čas stojí aj kontrola tesnosti filtra na karburátore. Je možné, že prepúšťa prach, čo môže s pribúdajúcim časom viesť až k poškodeniu karburátora a motora.

K vzduchovému filtru sa dostanete tak, že odmontujete kryt sviečky. Potom vzduchový filter vyčistíte vodou, poprípade vodou s prídavkom vhodného čistiaceho prostriedku.

Dôkladne vyčistite reťaz a vodiacu lištu motorovej píly

K vodiacej lište s reťazou sa dostanete nasledovne – pomocou sviečkového kľúča uvoľnite skrutku a odmontujte kryt. Následne potlačte vodiacu lištu a dajte dolu reťaz. Vyčistite ju pomocou špeciálneho čistiaceho prostriedku alebo rozpúšťadla.

Rezné zuby a ozubenie píly prejdite starou zubnou kefkou alebo jemnou kefkou. Nezabúdajte, že pred opätovným namontovaním musí byť reťaz dokonale suchá a primerane napnutá. Samozrejme, reťaz je potrebné aj naolejovať. Alternatívou tohto postupu je využitie viacúčelového prostriedku. V prípade, že na reťazi chýbajú niektoré zuby alebo sú kratšie ako 2 mm, je potrebné reťaz vymeniť.

Pri čistení vodiacej lišty sa vám zíde napríklad skrutkovač. Najskôr dôsledne odstráňte nečistoty z mazacieho otvoru, určeného na mazanie reťaze motorovej píly. Ak je koliesko na vodiacej lište uvoľnené, alebo sú obe strany vodiacej lišty opotrebované, poprípade je opotrebovaná samotná drážka vodiacej listy, vymeňte ju za novú. Ak sa na vodiacej lište nachádzajú ryhy, na ich odstránenie použite plochý pilník.

Nezabúdajte na pravidelné mazanie a výber vhodného oleja

Z hľadiska životnosti motorovej píly a aj samotnej reťaze je nevyhnutné pravidelné mazanie reťaze. Olej na mazanie reťaze sa podieľa na znížení trenia a elimináciu opotrebovania v časti medzi reťazou a vodiacou lištou.

Aktuálne sú populárne biologicky odbúrateľné mazacie reťazové oleje, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Avšak tie sú skôr vhodné pre profesionálov, pretože pri dlhšom nepoužívaní píly degradujú. Pre príležitostné používanie motorovej píly sú vhodné skôr bežné mazacie oleje na reťaze.

Okrem toho je potrebné venovať pozornosť aj výberu motorového oleja pre dvojtaktné reťazové píly. Ako napovedá názov, je kľúčom k optimálnej funkčnosti benzínového motora a eliminácii jeho poškodenia. Nutné je dodržať správny pomer k benzínu, to je spravidla 50:1, alebo podľa odporúčania výrobcu.

Reťazové píly nájdete aj v našom eshope

Už viete, ako sa máte o motorovú pílu starať a ako prebieha jej čistenie a údržba. Ak vám tá vaša doslúžila, alebo hľadáte výkonnejšiu, pozrite sa na reťazové píly v našom internetovom obchode. U našich zákazníkov sú obľúbené benzínové píly i elektrické píly. Odlišujú sa výkonom motora, dĺžkou lišty i výbavou. Na svoje si prídu pilčíci, lesníci, ale aj tesári a rezbári.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás